Γιώργος Παπασολομώντος: “Αυτό που ονειρεύομαι είναι να αποκτήσω μια ισχυρή οντότητα στον καλλιτεχνικό χώρο και μέσω της δουλειάς μου να προσφέρω…”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Η πρώτη μου και πιο γλυκιά μουσική ανάμνηση είναι από ένα παιδικό πιανάκι του εμπορίου το οποίο αγόρασαν οι γονείς μου. Στη μέση το πιανάκι και γύρω η μητέρα μου και ένα απο τα δύο μου αδέλφια, να προσπαθούμε να παίξουμε μια σχολική μελωδία τότε χωρίς να τη διαβάζουμε από την παρτιτούρα. Έτσι απ΄έξω. Με το αυτί! Η μητέρα μου, χωρίς να το ξέρει, μου δίδαξε να ακούω την νότα που ψάχνω πρίν την παίξω στο όργανο. Εκεί έγινε το “κλίκ” μέσα μου. Κατάλαβα ότι έχω αυτή την ικανότητα και πλέον άρχισα να ακούω πιο “ενεργά” την μουσική. Δηλαδή επεξεργάζοντας την πληροφορία στο μυαλό μου ακούγοντας μουσική.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Όπως προανέφερα η μητέρα μου ήθελε να δοκιμάζει τα παιδιά της σε διάφορους τομείς ώστε να βρούμε που έχουμε “κλήση”. Έτυχε τέλος πάντων να με στείλει σε μαθήματα ελληνικών λαϊκών και παραδοσιακών χορών και έτσι έμπαιναν στην συνείδησή μου οι ελληνικοί ήχοι. Η καθοριστική μου λοιπόν επιρροή ήταν στα 12 μου χρόνια όταν ο αδερφός μου ο Νικόλας ξεσκόνησε την παλιά κιθάρα της μητέρας μου από το πατάρι και άρχισε να την γρατζουνάει. Είπα θέλω και γω να μάθω. Όταν δε ήρθε ο κολλητός μου φίλος από τη γειτονιά με το μπουζούκι του και τον άκουσα να παίζει, είπα αυτό ήταν! Αυτό το όργανο ειναι η ψυχή μου! Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω μουσικός και τραγουδιστής! Αυτός πήγαινε σε δάσκαλο στον οποίο πήγα μετά από δύο χρόνια, τον Μιχάλη Φελλά, αφού πρώτα πειραματίστηκα μόνος μου με το μπουζούκι και το τραγούδι. Μου έφερνε δισκάκια ο πατέρας μου με λαϊκά τραγούδια και ορχηστρικά με μπουζούκι και γω καθόμουν με τις ώρες να τα ακούω και να προσπαθώ να τα παίξω στο μπουζούκι. Άφού το πράγμα “σοβάρεψε” πήγα στο ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες Αθηνών στο παράρτημα Αγίου Αθανασίου στην Λεμεσό όπου είναι το πατρικό μου σπίτι και ξεκίνησα πιάνο, θεωρία και αρμονία της δυτικής μουσικής. Καθοριστική επιρροή στην πορεία μου είχε η φοίτηση μου στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής με έδρα την Άρτα. Οι καθηγητές εκεί πάνω κάνουν εξαιρετική δουλειά. Επηρέασε τον τρόπο που σκέφτομαι στη μουσική. Μου άνοιξε το μυαλό και έδωσε αν θέλεις, περιεχόμενο στη μουσική που παράγω. Δηλαδή, κάτι πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Εδώ και τέσσερα χρόνια μένω στη Λεμεσό της Κύπρου και διδάσκω στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως καθηγητής λαϊκής μουσικής με ειδικότητα το μπουζούκι τα τελευταία 2 χρόνια. Διδάσκω στα μουσικά σχολείο της Αμμοχώστου και της Λάρνακας από φέτος. Διδάσκω επίσης στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες Αθηνών (Παράρτημα Αγ. Αθανασίου), εκεί που πήρα τα πρώτα μου μαθήματα στη μουσική δηλαδή. Επίσης φτιάξαμε ένα λαϊκό μουσικό σχήμα με τον φίλο και κουμπάρο μου Σταύρο Τριγγή και το ονομάσαμε “Πρίμο Σεγόντο” και δόξα το Θεό πάμε πολύ καλά εδώ και 3 χρόνια. Και τέλος, αναλαμβάνω τις δικές μου παραγωγές στο στούντιο και είμαι στο ξεκίνημα δισκογραφικής δουλειάς με τραγούδια του Στέλιου Στυλιανού.

Ήδη ανέβασα στο YouTube «Το καθρεφτάκι σου»

https://www.youtube.com/watch?v=DyTUN8inX1I με δική μου ενορχήστρωση και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα στη συνέχεια.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Πιστεύω πως από κάθε συνεργασία έχεις να πάρεις πράγματα. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θα ήθελα να βρεθώ μουσικά επί σκηνής, όπως επίσης και με κάποιους που δεν μου περνάνε τώρα απ το μυαλό. Βέβαια πολλοί από τους μουσικούς – καλλιτέχνες – τραγουδιστές που θα ήθελα να βρεθώ επί σκηνής δυστυχώς έχουν φύγει από τη ζωή. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί άλλοι αυτή τη στιγμή που θα με ενδιέφερερε να συνεργαστώ. Καλύτερα όμως να μην αναφερθώ σε ονόματα για να μην αφήσω κάποιον που να μην αναφέρω.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Η επιτυχία με την έννοια του να είσαι δημοφιλής το θεωρώ κάτι που είναι απλά μέρος της δουλειάς κάποιου καλλιτέχνη. Το να μην μπορείς να απολαύσεις ιδιωτικές στιγμές το θεωρώ ενοχλητικό. Η αποτυχία δε, είναι πιο συχνό φαινόμενο πριν να γίνει η πρώτη επιτυχία, οπότε την εκλαμβάνω σαν θετικό σημάδι για αυτοβελτίωση.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Δεν είμαι αντίθετος με τα show. Κάποτε για να κάνεις κάτι στη μουσική έπρεπε να ζητήσεις ακρόαση από τη δισκογραφική εταιρία και αν ήθελε να σου δώσει την ευκαιρία να σε ακούσει και αν έβρισκε κάτι ενδιαφέρον σε αυτό που κάνεις τότε ίσως και να επένδυε σε σένα. Τώρα οι εταιρίες δημιούργησαν αυτά τα show και κάνουν ακροάσεις που τις βλέπει και ο κόσμος στο συγκεκριμένο αυτό πλαίσιο, που ορίζει το κάθε talent show. Εγώ πιστεύω πως αν ξέρεις τι σου γίνεται καλλιτεχνικά, τότε το show θα σου δώσει ένα βήμα παραπάνω. Eάν όμως περιμένεις ότι θα γεννηθείς από ένα talent show και θα βρεθούν όλως τυχαίως όλα μπροστά στα πόδια σου, τότε πλανάσαι οικτρά.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Αυτό που ονειρεύομαι είναι να αποκτήσω μια ισχυρή οντότητα στον καλλιτεχνικό χώρο και μέσω της δουλειάς μου να προσφέρω στον κόσμο. Όλες οι συνεργασίες γενικότερα είναι καλοδεχούμενες.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Όπως ανέφερα και πριν ξεκινήσα παραγωγές με τα τραγούδια του παλιού μου δάσκαλου Στέλιου Στυλιανού και ετοιμάζουμε σιγά σιγά μια σειρά από τραγούδια. Όταν συμπληρωθούν 12 τραγούδια περίπου θα ξεκινήσουμε να τα παρουσιάζουμε και ζωντανά στο κοινό.

Βιογραφικό.

Γιώργος Παπασολομώντος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Λεμεσό της Κύπρου. Τα πρώτα του βήματα στο μπουζούκι και την μουσική τα έκανε σε ηλικία 12 ετών. Ολοκλήρωσε τις υποχρεωτικές σπουδές της ωδειακής εκπαίδευσης και παρακολούθησε μαθήματα πιάνου μέχρι την Μέση Β’. Σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με έδρα την Άρτα.
Σήμερα είναι καθηγητής λαϊκής μουσικής με ειδικότητα στο μπουζούκι στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι καθηγητής μπουζουκιού στα μουσικά σχολεία της Κύπρου όπως επίσης διδάσκει και στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες Αθηνών (Παράρτημα Αγίου Αθανασίου).
Συγκρότησε μαζί με τον συνεργάτη του Σταύρο Τριγγή το λαϊκό μουσικό σχήμα «Πρίμο Σεγόντο» και εμφανίζεται σε εκδηλώσεις, συναυλίες και άλλα κοσμικά κέντρα στην Κύπρο. Τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι σε στίχους και μουσική του Στέλιου Στυλιανού και αναμένεται μέχρι τον Ιούλιο του 2020 να ολοκληρώσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.

https://www.facebook.com/primosegonto

https://www.youtube.com/channel/UCv3XV9BFno_5ezjcrz_5mFA

Email:

[email protected]

Facebook: Μαθήματα Μπουζουκιού Γιώργος Παπασολομώντος

https://www.facebook.com/papasolomontos/

Youtube: Γιώργος Παπασολομώντος

https://www.youtube.com/channel/UC3ZPPVQ1gspt8amsILHjBRQ?view_as=subscriber