Γιώργος Βούρος: Η δημιουργία είναι διάλογος

Σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε στην Θεσσαλονίκη έργα του Γιώργου Βούρου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του με την Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) (booth 51 στο Περίπτερο 9 της ΔΕΘ) όπου διοργανώνεται έκθεση με 20 κορυφαίους διεθνούς φήμης ξένους ακουαρρελλίστες τους οποίους υποδέχονται 32 εγκαθιδρυμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που θα λάβει χώρα στις 21 – 24 Νοεμβρίου 2019 στην Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος σημειώνει: “Φοίτησα στην ανωτέρα σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Φαέντζα Ιταλίας “ Scuola Superiore per la Ceramica Gaetano Ballardini, Faenza – Italia” την Τέχνη της Κεραμικής και Βιομηχανικό σχέδιο 1981 – 1983. Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία 1983 – 1985. Έκανα πρακτική εξάσκηση στο εργαστήριο Κεραμικής του Ανδρέα Μάκαρη στη Θήρα το 1986. Δημιούργησα προσωπικό Εργαστήριο Κεραμικής στην Αθήνα το οποίο λειτούργησε από το 1987 – 1999 και ήμουν μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Κεραμιστών Ελλάδας και κατόπιν Αγγειοπλαστών Κεραμιστών Ελλάδας. Ασχολούμαι με την Φωτογραφική τέχνη από πολύ νεαρή ηλικία μέχρι σήμερα, όπως και με ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφίας και εντύπου με Photoshop & Corel Draw. Φοίτησα στα Ι.Ε.Κ. Δυτικής Αττικής Γραφιστικές Τέχνες και Σχέδιο 1992 -1993. Δημιούργησα και λειτούργησα στις Λεύκες της Πάρου Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών και έκθεση Έργων Τέχνης με επωνυμία « art studio – gallery π 3,14 » από το 2004 – 2012. Στη συνέχεια μετέφερα την επιχείρηση μου στην Αθήνα – Μακρυγιάννη ως το 2014 αλλά λόγω της κρίσης αναγκάστηκα να την κλείσω. Με την Ζωγραφική ασχολούμαι από το 2003 ως σήμερα. Το 2007 παρακολούθησα ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής με Aquarella με την ζωγράφο Έλλη Μελλή και το 2014 με τον ζωγράφο Ιωσήφ Χατζηπαυλή. Δουλεύω κυρίως με Υδατοχρώματα Aquarelles και λιγότερο με Ακρυλικά. Έχω Εκθέσει έργα μου Κεραμικής, Φωτογραφίας, Ζωγραφικής σε ατομικές εκθέσεις στις Δημοτικές Αίθουσες Τέχνης Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Μήθυμνας, Μυκόνου, παλαιού Ψυχικού, Πάρου και Πόρου. Στην Αίθουσα τέχνης Φάμπρικα στην Θήρα, στο Μουσείο Ελληνικής παραδοσιακής Τέχνης στη Θεσσαλονίκη κ.α. Επίσης έχω συμμετάσχει και σε ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών, με κυριότερες την « Πάριου Φωτός Αντίδωρο » που παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο Μελίνα Μερκούρη, στην Πάρο και στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Στην ετήσια έκθεση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών στο Μαρούσι Αττικής. Σε εκθέσεις ζωγραφικής στον Ελληνο Γαλλικο Σύνδεσμο Ελλάδος και τελευταία στο Ίδρυμα εικαστικών τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά. Έργα μου βρίσκονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Αφρική σε ιδιώτες φιλότεχνους. Είμαι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας από το 2015”.

 

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να την ενάσχόληση σας με την Τέχνη;
Η ενασχόληση μου με την Τέχνη ξεκίνησε κατά την εφηβική μου ηλικία με την Τέχνη της Φωτογραφίας με την οποία και ασχολούμε μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια σπούδασα την Τέχνη της Κεραμικής στην Ιταλία, Γραφικές τέχνες και Σχέδιο στην Αθήνα και με την Ζωγραφική ασχολούμε απο το 2004.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Κατά την γνώμη μου, Καλλιτέχνης κάποιος γεννιέται και το εκφράζει με οτιδήποτε κι αν ασχοληθεί.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Η Αγάπη για δημιουργία.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Πριν δημιουργήσω ένα έργο υπάρχει μια έμπνευση που όμως θέλει τον χρόνο της να ζυμωθεί μέσα μου πρώτα. Κατά την διάρκεια δε της δημιουργίας της αρχίζει να υπάρχει ένας διάλογος, με αυτό που γεννιέται από αυτή την έμπνευση, γιατί σιγά σιγά αρχίζει να αποκτά την δικιά του ξεχωριστή “οντότητα”.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ιδέες και Σχέδια υπάρχουν πολλά, το δύσκολο όμως είναι ένας καλλιτέχνης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να τα κάνει εφαρμογή χωρίς οικονομική υποστήριξη. Πόσο μάλλον αν ζει στην Ελλάδα, που δύσκολα ανοίγονται πόρτες και ευκαιρίες. Βέβαια πάντα κοιτάμε με ελπίδα μπροστά και αν κάποιος είναι δημιουργός δεν μπορεί να ζει χωρίς να συνδημιουργεί….