Γιάννης Κατέχης: “Στη μουσική πρώτα πρέπει να μάθεις να ακούς, να ακούς καλά και με τον καιρό τη γνώση και την εξάσκηση μπορεί κάποτε να μάθεις να ερμηνεύεις ή να παίζεις σωστά”

Το νέο μου τραγούδι το “ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ” στο οποίο έχω γράψει την μουσική και το στίχο, είναι ένα Ζεϊμπέκικο με απλό και ευθύ στίχο που αφουγκράζεται την καθημερινότητα απλών ανθρώπων που έχουν μάθει να αγαπούν τους άλλους αλλά συνήθως ψάχνουν έναν άνθρωπο μέρα μεσημέρι με το λυχνάρι σαν το Διογένη.

Κυκλοφορεί από τη Real Music.

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μουσική μου ανάμνηση είναι ίσως και πραγματικά ειδυλλιακή με την έννοια ότι συνδύαζε το θέαμα στο θέατρο με την μουσική υπόκρουση των εξαίρετων μουσικών που τότε έπαιζαν ζωντανά στις παραστάσεις και επειδή πραγματικά γεννήθηκα σχεδόν επί σκηνής εφόσον και οι δύο γονείς μου ήταν Ηθοποιοί με ακολουθούσε πάντα σαν μια μόνιμη ορχήστρα ακόμη και όταν κοιμόμουνα από μικρό παιδί μέχρι και σήμερα.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θαύμαζα πάντοτε τον Γιώργο Νταλάρα και για την φωνή του αλλά και την ευκολία που είχε να τραγουδάει τα πάντα από ρεμπέτικο μέχρι και λάτιν. Θα ήθελα βέβαια να βρεθώ επί σκηνής με τον Γιάννη Σπάθα τον οποίο θεωρώ απίστευτα ταλαντούχο.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η πρώτη μουσική μου παιδεία ήταν η κλασική αρμονία σε πιάνο αλλά από πολύ νωρίς κατάλαβα ότι η Τζαζ με τραβούσε περισσότερο. Καταλυτικό ήταν βέβαια ότι έζησα 20 σχεδόν χρόνια στη Βοστώνη που θα μου ήταν σχεδόν αδύνατο να μην επηρεαστώ από αυτήν και ακολούθησα σπουδές στο μουσικό κολέγιο Berklee μαζί με άλλα μαθήματα όπως η ενορχήστρωση και η ηχοληψία. Η θετική και καθοριστική για μένα επιρροή ήταν η παραμονή μου στο Ντουμπάι που δούλεψα σαν μουσικός και με ώθησε να μάθω τις αραβικές κλίμακες και να παντρέψω κάπως αυτά τα δύο είδη μαζί. Την Βυζαντινή και τα μόρια (Η Αραβική είναι απλά παρακλάδι της ) με την Τζαζ. Αργότερα ήρθε και το πεντατονικό γιατί πειραματιζόμουν στο κλαρίνο.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Πιστεύω ότι τα τηλεοπτικά talent show έχουν αναδείξει πολύ καλές φωνές που χωρίς αυτά δεν θα είχαμε ακούσει και συνησφέρουν πολύ στο χώρο του θεάματος γενικά.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με την Νατάσα Θεοδωρίδου και την Πάολα.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Θεωρώ τη μουσική παιδεία απαραίτητο εργαλείο για οποιονδήποτε ασχολείται είτε με την μουσική είτε με το τραγούδι γιατί χωρίς αυτήν είναι σαν να έχεις ακόμη την ακουστική ενός απλού ακροατή. Στη μουσική πρώτα πρέπει να μάθεις να ακούς, να ακούς καλά και με τον καιρό την γνώση και την εξάσκηση μπορεί κάποτε να μάθεις να ερμηνεύεις ή να παίζεις σωστά. Αλλά χρειάζεται και πηγαίο Ταλέντο το οποίο όπως λέμε η τό χεις η δεν θα το αποκτήσεις ποτέ.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί μουσικοί στην Ελλάδα όπως ο Γιώργος Θεοφάνους ο Παύλος Διαμαντόπουλος ο Θύμιος Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι που μπορούν να υπηρετήσουν σχεδόν όλα τα είδη λόγω γνώσεων και μουσικής παιδείας. Πάνω από όλα όμως μετράει ο χαρακτήρας των ανθρώπων.

Πείτε μας δύο λόγια για το νέο σας τραγούδι. Το νέο μου τραγούδι το ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ στο οποίο έχω γράψει την μουσική και τον στίχο είναι ένα Ζεϊμπέκικο με απλό και ευθύ στίχο που αφουγκράζεται την καθημερινότητα απλών ανθρώπων που έχουν μάθει να αγαπούν τους άλλους αλλά συνήθως ψάχνουν έναν άνθρωπο μέρα μεσημέρι με το λυχνάρι σαν τον Διογένη. Η εκτέλεση όλων των οργάνων έγινε επίσης από μένα (όπως σχεδόν σε όλα τα τραγούδια μου) με την γνωστή τεχνική του Sound on Sound στο Fano Studios στους Οθωνούς. Πιστεύω ότι το ακουστικό αποτέλεσμα είναι καλό αν και ποτέ δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και πάντοτε βρίσκω κάτι που λείπει. Και φυσικά να αναφέρω πως κυκλοφορεί από την Real Music.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Υπάρχουν πολλά τραγούδια τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα που θα παρουσιάσω σύντομα αλλά ετοιμάζω και μερικά πολύ ιδιόρρυθμα μουσικά άλμπουμ με κλασική Τζαζ και Ελληνική χροιά που πιστεύω ότι πρέπει να δώσω στον κόσμο γιατί είναι εντελώς διαφορετικά ακούσματα από ότι συνήθως κυκλοφορεί. Συγχρόνως ασχολούμαι με την προώθηση του νέου μου τραγουδιού που προανέφερα.

Κάντε μία ευχή για τους αναγνώστες και για όλο τον κόσμο. Υγεία σε όλο τον κόσμο και πολύ σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Βιογραφικό Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από τους Οθωνούς (από τον πατέρα του) και από το Τσανάκ Καλέ (αρχαία Τροία) από την μητέρα του. Οι γονείς του ήταν Ηθοποιοί και όλη η οικογένεια από τον προ-παπού που ήταν ποιητής (Αριστομένης Προβελέγγιος) ήταν γενικώς καλλιτέχνες.

Συνεργάστηκε με αρκετούς μεγάλους μουσικούς και τραγουδιστές (Αγγελόπουλο, Ζαμπέτα, Σακελαρίου, Κιάμο, Διονυσίου κλπ). Δούλεψε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σαν καλλιτεχνικός διευθυντής, μουσικός, τραγουδιστής, ηχολήπτης, συνθέτης και στιχουργός.

Σπούδασε πρωτίστως Πιάνο και στην συνέχεια συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Βοστώνη σε Τζαζ και Ροκ ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε ενορχήστρωση και ηχοληψία. Πήγε στο Ντουμπάι όπου δούλεψε σαν μουσικός ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την Βυζαντινή-Αραβική μουσική και τις κλίμακες με Τεταρτημόρια.

Έζησε στο εξωτερικό ( ΗΠΑ, Βέλγιο, Κύπρο, Ντουμπάι και Βραζιλία) σχεδόν 22 χρόνια.

Παίζει επίσης Μπουζούκι, Κλασσική & Ηλεκτρική Κιθάρα, Βιολί, όλα τα Κρουστά, Κλαρίνο, Ακορντεόν, Πλήκτρα και Φυσαρμόνικα.

Έχει δικό του στούντιο ηχογράφησης που μετέφερε από την Βοστώνη στους Οθωνούς εδώ και επτά περίπου χρόνια.

Άλλες σπουδές με τις οποίες ασχολήθηκε είναι τα Ηλεκτρονικά, η Μηχανολογία και η Ρομποτική επιστήμη ο προγραμματισμός υπολογιστών και τα γραφικά, ενώ διατηρεί σελίδες όπου μπορεί κανείς να δει τα τρισδιάστατα μοντέλα αεροσκαφών και αεροδρομίων που έχει κατασκευάσει για τον Microsoft Flight Simulator και είναι ιδιοκτήτης της σελίδας Hellenic Aircraft for Flight Simulators (Facebook)

Έχει επίσης εργασθεί σαν πλοηγός Τουριστικών πλοίων ενώ πρόσφατα ανέλαβε την διαχείριση του λιμανιού των Οθωνών σαν Harbor Master.

Ασχολείται επίσης με την πολιτική, είναι πρόεδρος του Σωματείου Περιβάλλοντος και είναι εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος των Οθωνών. Έχει εκλεγεί και εκπρόσωπος των Διαποντίων νησιών στη Τοπική Οργάνωση της Ν.Δ. Κέρκυρας με πολύ μεγάλη δράση στα τοπικά ζητήματα και με πάμπολες τηλεοπτικές συνεντεύξεις επιδεικνύοντας τα προβλήματα των νησιών.