Γιάννης Καμίνης: “οι υψηλές ενεργειακές δονήσεις έχουν μεταμορφωτικό χαρακτήρα και συνήθως τα έργα μου, δρουν ως καταλύτες θετικής ενέργειας στο χώρο”

Πότε ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Πριν να μάθω να γράφω, ζωγράφιζα. Τις πρώτες ζωγραφιές τις κράτησε η μητέρα μου και με βοήθησαν αργότερα να παρατηρήσω πως έβλεπα τον κόσμο μέσα από τα μάτια του μικρού παιδιού και να καταλάβω αργότερα το ποιος είμαι, στην ψυχαναλυτική διαδικασία. Επαγγελματικά, η πρώτη έκθεση έγινε το 2014 όταν μοιράστηκα για πρώτη φορά το καλλιτεχνικό μου έργο με τον κόσμο.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Όλοι δυνητικά κρύβουν μέσα τους έναν καλλιτέχνη.

Η ενέργειά μας άλλωστε χρειάζεται να εκφράζεται δημιουργικά και αυτό είναι υγεία. Εάν αυτό δεν συντελεστεί τότε η έκφραση της ενέργειας αναγκαστικά λαμβάνει καταστροφική διάσταση μέσω της σωματοποίησης της ανέκφραστης ενέργειας.

Αυτό φαίνεται και από τις ασθένειες με ψυχοσωματική διάσταση που εκδηλώνονται στο σώμα. Ας επιτρέπουμε λοιπόν στα παιδιά μας να ανακαλύπτουν τον καλλιτέχνη μέσα τους και να εκφράζονται με τις τέχνες, ώστε να είναι υγιή ψυχή τε και σώματι.

Αν η ψυχική διαδρομή ενέχει την καλλιτεχνική φύση, αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αποφύγει!

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η λέξη «Πνεύμα» αφορά όλα μου τα έργα. Η έκφραση της ενεργειακής διάστασης και η αποτύπωσή της μέσω της αφηρημένης τέχνης, στην ουσία δηλώνει την παρουσία του πνευματικού κόσμου σε κάθε τι γήινο. Οι υψηλές ενεργειακές δονήσεις έχουν μεταμορφωτικό χαρακτήρα και συνήθως τα έργα, όπως δηλώνει το κοινό, δρουν ως καταλύτες θετικής ενέργειας στον χώρο.

Νιώθετε «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η έμπνευση είναι αστείρευτη καθότι αποτελεί υπαρξιακό δεδομένο. Αποτελεί μια βιωματική διάσταση όπου η σύνδεση με το θείο, πέρα από το «εγώ» είναι ενεργή. Είναι ένας χώρος που κανείς εισέρχεται με ευλάβεια, αποδοχή και αγάπη. Εκεί τα πάντα ρει και τα πάντα μπορούν να λάβουν μορφή, όπως κάθε τι όμορφο και παράδοξο στη ζωή.

Η έμπνευση λοιπόν, αποζητά το εσωτερικό μας παιδί για να εμφανιστεί, τον χώρο όπου ζει κανείς για πρώτη φορά την απροσδόκητα όμορφη πτυχή της ζωής. Εκεί όπου ο άνθρωπος λειτουργεί ως κομμάτι της φύσης, ώστε να εμπνέεται, να εκφράζεται και να δημιουργεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη;

Συνήθως με χαρακτηρίζει το κοινό και οι ειδικοί στα θέματα τέχνης. Εάν η ερώτηση αφορούσε στα κίνητρά μου, τότε η απάντηση δεν είναι άλλη πέρα από την τέχνη ως τρόπο ζωής για μία ζωή με αξία και νόημα, όπου μπορούν ελεύθερα να εκφραστούν και να συγκεραστούν το φως, το σκοτάδι, το κενό, η παρουσία, η κάθαρση, η γέννηση, η καλαισθησία, η σύγκρουση, η ένωση, η ψυχική ανάταση, η φύση, η ενέργεια,
η αγάπη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η επόμενη συμμετοχή σε ομαδική έκθεση θα γίνει με την Επίμονη Τέχνη προς τιμή της Ελένης Μπούκουρα Αλταμούρα στο ξενοδοχείο Σπέτσες υπό την επιμέλεια της Χρύσας Μπαρτζόκα και η επόμενη μεγάλη έκθεση μου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στην Gallery Myro τον Οκτώβριο. Παράλληλα αυτό το διάστημα εκθέτω στο Hyatt με την Gallery Myro και στις Σπέτσες με την Nord Gallery. Οι εκθέσεις που θα ακολουθήσουν φέτος στο εξωτερικό είναι στην Κίνα, στη Γαλλία, στο Περού.

Βιογραφικό.

Το έργο του Γιάννη Καμίνη χαίρει διεθνούς απήχησης για την πρωτοτυπία, το νόημα και την καλαισθησία που δίνει στην αφηρημένη τέχνη.

Ο δημιουργός ζωγραφίζει ενώ βρίσκεται σε άλλο επίπεδο συνείδησης μέσω ειδικών τεχνικών. Τα έργα ακρυλικών σε καμβά προκύπτουν αποτυπώνοντας αρχέτυπα, φαινόμενα, σύμβολα, πρόσωπα και ιδέες όπως συνδέονται με το συνειδητό και συλλογικό ασυνείδητο.

Ο ζωγράφος εκθέτει στη Νέα Υόρκη-ΗΠΑ, στη Σεούλ-Ν. Κορέα, στη Βυρηττό-Λίβανο, στο Κίεβο-Ουκρανία, στο Ριάντ-Σαουδική Αραβία, στην Ευρώπη από το 2014.

Τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί ως την εικαστική βάση σε διεθνή συνέδρια, ως εξώφυλλα βιβλίων καθώς και για τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ μόδας.

Ο καλλιτέχνης συμμετέχει σε δημοπρασίες και στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις που βοηθούν παιδιά.