Γεωργιλέα Μαρία (marrea georg): “Ξεκίνησα το ταξίδι στην τέχνη σαν ένα μέσο έκφρασης του εσωτερικού μου κόσμου αλλά κατέληξε σαν παρατήρηση και υποκειμενική αποτύπωση πραγματικών εικόνων”

“…Μόλις υπάρχει η αγάπη για τα καλλιτεχνικά και η έμπρακτη έκφρασή της άσχετα με το ταλέντο, όταν υπάρχει δημιουργία έργου, γεννιέται ο καλλιτέχνης σε κάθε άνθρωπο”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Συστηματικότερα απο το 2006 που παρακολουθούσα μαθήματα στα δια βίου μάθησης στο Μπενάκη όπου μου έβαλαν την ιδέα να δώσω εξετάσεις και να συνεχίσω μαθήματα στην καλών τεχνών το 2007. Από το 2013 που αποφοίτησα εργαζόμαι στην εκπαίδευση. Σπούδασα αρχικά στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα εικαστικών σπουδών όπου και αποφοίτησα με τίτλο σπουδών που αντιστοιχεί σε μάστερ. Για κάποια χρόνια επίσης ήμουν στο 1ο εργαστήρι ζωγραφικής της Καλών τεχνών Αθήνας, είμαι επίσης μέλος του καλλιτεχνικού επιμελητηρίου. Με την αρχιτεκτονική είχα ασχοληθεί επίσης για κάποιο διάστημα και με έχει επηρεάσει αρκετά. Ασχολήθηκα με την τέχνη μετά από πλήθος άλλων σπουδών και ενασχολήσεων (Διοίκηση επιχειρήσεων και πληροφορική, μεταπτυχιακές σπουδές στην γλωσσολογία κ.α.)

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Όσο διδάσκω σε σχολεία που αγαπούν την ζωγραφική λέω οτι διδάσκω σε ταλέντα. Για μένα μόλις υπάρχει η αγάπη για τα καλλιτεχνικά και έμπρακτη έκφραση της άσχετα με το ταλέντο, όταν υπάρχει δημιουργία έργου, γέννιέται ο καλλιτέχνης σε κάθε άνθρωπο.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τάση για εξπρεσσιονισμό και σουρρεαλισμό το αποτέλεσμα όχι ξεκάθαρο.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Ξεκίνησα το ταξίδι στην τέχνη σαν ένα μέσο έκφρασης του εσωτερικού μου κόσμου αλλά κατέληξε σαν παρατήρηση και υποκειμενική αποτύπωση πραγματικών εικόνων.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Πολλοί και κάθε μέρα θαυμάζω έργα άλλων καλλιτεχνών. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος γιατί στο τέλος δημιουργώ κάτι άλλο. Θα μπορούσα να πω από τους αναγεννησιακούς έπειτα Klimt και Vang Goh έως και σύγχρονους όχι πάντα πολύ γνωστούς.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Είμαι συντηρητική δεν μπορώ να βρω κάτι. Κάτι που είναι προκλητικό για τους άλλους και όχι για μένα είναι η ειλικρίνεια και ότι ποτέ δεν ακολουθώ καμία ομάδα κανένα ρεύμα και είμαι πάντα κατά της ψυχολογίας της αγέλης. Είναι κάτι που με περιθωριοποιεί, κάποιες φορές δρα αρνητικά έως και στην παραγωγή έργου, αλλά είναι η πρόκληση που έχω θέσει στον εαυτό μου γενικά και στάση ζωής.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η Ελλάδα αγαπά την τέχνη μα όχι τον καλλιτέχνη. Αγαπά την τέχνη περισσότερο μόλις ο καλλιτέχνης την γλιτώνει και είναι πηγή εσόδων. Τι να σας πω ότι ήθελαν να φορολογήσουν ένα έργο μου με την Μαρία Κάλλας επειδή το είχα σπίτι μου; Θέλαν έσοδα ή κάτι άλλο; Γενικώς πιστεύω ότι αγαπούν την τέχνη αλλά φθονούν τους καλλιτέχνες όσο αρνητικό και άν ακούγεται. Ένας από τους λόγους που ασχολούμαι με συγγραφή και ποίηση είναι και αυτός. Επίσης κάτι άλλο που μου έχει συμβεί είναι η κλοπή πολλών έργων μου που ποτέ δεν ασχολήθηκα γιατί δεν τα θεωρούσα σημαντικά και γιατί γενικά είμαι κατά των καταγγελιών.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Επειδή είμαι στο χώρο της εκπαίδευσης που με έχει αποδεχτεί για αρκετά χρόνια σκοπεύω και να συνεχίσω. Παράλληλα έχω κάποιο συγγραφικό έργο σχετικό με τέχνη, χιουμορ και ποίηση με το οποίο ασχολούμαι τελευταία.