Βιργινία Φιλιππούση: Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου εικαστικά ως, «παρατηρητή ανθρωπίνων καταστάσεων»

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Πιστεύω πως είναι όλα αυτά μαζί, ακόμα και αν δεν συνυπάρχουν στο ξεκίνημα μιας καλλιτεχνικής πορείας, στο πέρασμα των χρόνων με ένα μαγικό τρόπο, έρχεται μια στιγμή που αυτές οι ανάγκες συναντώνται.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι σε διαρκή ενασχόληση με τα εικαστικά καθώς ένοιωσα την ανάγκη, μετά από πολλά χρόνια, να συναντηθώ ξανά με την ζωγραφική. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου εικαστικά ως, «παρατηρητή ανθρωπίνων καταστάσεων» , αυτό γιατί μου αρέσει να ερευνώ και να περιγράφω ιστορίες μέσα σε μια παραστατικά ζωγραφισμένη εικόνα.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Νομίζω η ίδια η ζωή, ο άνθρωποι, οι ιστορίες που κρύβουν ή αποκαλύπτουν, ο κόσμος που τους περιβάλλει. Μου αρέσει να δημιουργώ μικρές ενότητες οι οποίες να εξελίσσονται μέσα στον χρόνο. Ένα πορτρέτο μπορεί να είναι η αφορμή για να στήσω ένα μικρό σκηνικό γύρω του με στοιχεία που νοιώθω οικεία. Καθώς ανήκω στη γενιά που βίωσε την αλλαγή του αιώνα, θάθελα στα έργα μου να συνδέω στοιχεία που ανήκουν στο παρελθόν, τόσο διαφορετικά που φαντάζουν σουρεαλιστικά, με αυτά που ανήκουν στην τωρινή καθημερινότητα. Το μόνο που δεν αλλάζει δυστυχώς στο πέρασμα των γενεών είναι ο πόλεμος και η βία.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Με τον Man Ray. Η αφορμή της συζήτησης θα ήταν η προσέγγιση της avant garde, οι πειραματισμοί του, η διαρκής έρευνα στα υλικά, την ζωγραφική, την φωτογραφία, τον κινηματογράφο και το πως μπόρεσε να δημιουργήσει το έργο του «προστατεύοντάς» το από το βάρος του ακαδημαισμού.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Ναι, αυτή είναι η τέχνη της φωτογραφίας, με την οποία ήδη ασχολούμαι την τελευταία εικοσαετία. Με ενδιαφέρει η κλασσική προσέγγιση, δηλαδή τα αναλογικά μέσα, φιλμ, φωτοευαίσθητο χαρτί , αλλά και ο κάθε πειραματικός τρόπος αποτύπωσης,καθώς ερευνώ τα όρια της καταγραφής του ειδώλου, με χρήση χειροποίητων κατασκευών, της pinhole φωτογραφικής μηχανής. Είμαι ερασιτέχνις φωτογράφος, απολαμβάνω αυτήν την τέχνη, την θεωρώ ιδιαίτερα εκφραστική και άμεση.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Θα επέλεγα να ζήσω στη Φλωρεντία την εποχή της Αναγέννησης. Θα επεδίωκα να γίνω η βιογράφος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, και να τον συνοδεύω σε κάθε του ταξίδι παρακολουθώντας και μαθαίνοντας από τις μελέτες του τον τρόπο σκέψης του.Όσο για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, θα δημιουργούσα ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο σε χειροποίητο πάπυρο ( θαυμάζω την σπουδαία τέχνη των illuminated manuscripts), με χρωματιστά σχέδια που θα περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια την καθημερινότητα, την ζωή της εποχής, τα ρούχα, τις σκέψεις και τον κόσμο του μοναδικού αυτού αναγεννησιακού ανθρώπου σε μια εποχή που γεφύρωσε την αρχαία ελληνική τέχνη με το ουμανιστικό κίνημα.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Πιστεύω πως το έργο θα πρέπει να είναι ο καθρέφτης του εσωτερικού κόσμου του δημιουργού και αυτή η σχέση, του διαρκούς διαλόγου δηλαδή με το έργο που εξελίσσεται, να συμβαίνει σε κάθε στιγμή της καλλιτεχνικής του πορείας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτήν την εποχή ετοιμάζω μια μικρή ατομική έκθεση με ζωγραφικά έργα και σχέδια για ένα σπίτι Μουσείο, την Οικία Κατακουζηνού. Είναι μία συνεργασία με την επιμελήτρια του Ιδρύματος την κυρία Σοφία Πελοπποννησίου-Βασιλάκου και με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή της.

Βιογραφικό.

Η Βιργινία Φιλιππούση γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το 1965 απελάθηκε η οικογένειά της και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.
Σπουδές: 1977-1982 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους, στη ζωγραφική τους Δημήτρη Μυταρά, Γιάννη Μόραλη(1982), στην χαρακτική τον Κώστα Γραμματόπουλο και τον Βασίλη Καζάκο. Παρακολούθησε το εργαστήρι «Η Τέχνη του βιβλίου» με δάσκαλο τον Γιάννη Παπαδάκη.
1990-1993 ήταν υπότροφος του Ι.Κ.Υ με χαρακτικό έργο και με την επίβλεψη του καθηγητή χαράκτη , Θανάση Εξαρχόπουλου.
1985-2011 Δίδαξε το μάθημα των «Εικαστικών» στην Μέση Εκπαίδευση.
Παράλληλα με τα εικαστικά ασχολείται και με την τέχνη της Φωτογραφίας όπως και με πειραματικούς τρόπους καταγραφής της εικόνας σε φωτοευαίσθητες επιφάνειες, χρησιμοποιώντας χειροποίητες (pinhole) κατασκευές.
Έχει πραγματοποιήσει 4 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Είναι μέλος του ΕΕΤΕ από το 1982

Προσωπική ιστοσελίδα http://www.virginiafilippousi.com/

Ατομικές εκθέσεις
2019 “Déjà Vu” (ζωγραφική) γκαλερί Kaplanon5 Αθήνα
2013 “AQUARIUM» (φωτογραφία) γκαλερί Kaplanon5 Αθήνα
2013 “CAMERA LUCIDA” (φωτογραφία) “Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων” επιμέλεια Γιάννης Σταθάτος, Μερκάτο Κύθηρα.
2012 “WANDERING” (φωτογραφία) “Περί Τεχνων” Πάτρα, επιμέλεια Ξενοφών Παπαευθυμίου

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)
2019 “Διεπαφές” Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών-Παιδαγωγικό Τμήμα, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα. Επιμέλεια Νίκη Βλασσιώτου Παπαδάκη,
2019 “Αστική Τομογραφία” έκθεση φωτογραφίας στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ,επιμέλεια Νίκος Βατόπουλος
2019 “Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κάτιτι το πολύ ξανθό…” Άσυλο Ανιάτων με αφορμή την θεατρική παράσταση των Ιόλη Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού. Επιμέλεια Ίρις Κρητικού
2019 “Αγάπα με αν τολμάς «ΜΕΤΗ» Κρήτη, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Αθήνα. Διοργάνωση Κ.Σχιζάκης. Επιμέλεια Ίρις Κρητικού
2018 “Albert Camus Κρίση και Δημιουργία” Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού. Αθήνα . Επιμέλεια Ίρις Κρητικού
2018 “ΑΘΗΝΑ ΕΝΔΟΧΩΡΑ” Κέντρο Τεχνών Μετς, επιμέλεια Νίκος Βατόπουλος
2018 «Μεσόγειος.Η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της» διοργάνωση επιμέλεια ΕΕΤΕ, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
2018 “Τα Ωραία του Πέραν ” Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολη/Ξάνθη/Αθήνα
Επιμέλεια Ίρις Κρητικού
2018 “Με αφορμή τον Γιαννούλη Χαλεπά” ena contemporary επιμέλεια Χ.Σωτηροπούλου
2018 “Ανασκαφή στην Αθήνα”, επιμέλεια έκθεσης ena contemporary και Νίκος Βατόπουλος
2017 “Μικρά Έργα” 2η Art Thessaloniki, Θεσσαλονίκη
2017 “Ερως-Ήρως” ΜΕΤΗ, Κρήτη/ “Ελληνικός Κόσμος” Μάιος 2017 Αθήνα, επιμέλεια Ίρις Κρητικού