Βασιλική Σιδηροπούλου: “…Κάθε έργο τέχνης είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση, μια μικρή ιστορία ανθρωπιάς, και αδελφοσύνης”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ Covid-19. Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα που θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν αφενός καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, αφετέρου έργα που εκφράζουν την πρωτόγνωρη εποχή που διανύσαμε. Συμμετέχετε δυναμικά και εσείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα θέλαμε δύο λόγια για την δική σας εικαστική παρουσία.

Τετάρτη 17 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης,  θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ με την  πρώτη live έκθεση  αφιέρωμα Covid-19. Θεωρείτε ότι διαθέσατε αρκετό χρόνο στη δημιουργία αυτές τις μέρες του εγκλεισμού; Όπως αναφέρει ο τίτλος της  ομάδας μας είμαστε επίμονοι και πολύ δημιουργικοί. Για εμένα συγκεκριμένα θα πω πως πάντα βρίσκω τον χρόνο να αναδημιουργώ μέσα μου ανάλογα συναισθήματα, και διεργασίες από τον περιβάλλοντα χώρο μου και από διάφορες καταστάσεις. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ναι, με τον άπλετο χρόνο που είχα δημιούργησα πολλά και διαφορετικά έργα.

Βοήθησε η περίοδος ώστε να εκφραστειτε μέσω της τέχνης σας η βιώσατε δημιουργικό αδιέξοδο; Είναι ολοφάνερο πως ο καλλιτέχνης ως ευαίσθητος παλμογράφος της εποχής και της ζωής του, σε δύσκολες συγκυρίες και σοβαρά γεγονότα, ενεργοποιείται και ανασυντάσσεται δημιουργικά, πράγμα το οποίο έκανα κι εγώ. Κάτω από το βάρος τόσο σοβαρων γεγονότων, προσπάθησα να σκεφτώ πως μπορώ να αντισταθώ και να βρω δημιουργικές διεξόδους. Με άλλα δεδομενα αυτή την φορά, άλλες αντιλήψεις και άλλους συλλογισμούς. Βρήκα διεξόδους, με περισσότερη αφύπνιση συνείδησης στον τομέα της τέχνης μου.

Ποια υλικά χρησιμοποιήσατε ως μέσο έκφρασης; Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιησα ήταν ποικίλα. Κυρίως όμως  απέδωσα τα θέματά μου με λάδια, ακρυλικά χρυσόσκονες, υφάσματα κολλάζ κ.α

Ενημερωθήκαμε ότι σε αυτή την εκθεση, ο  θεατής θα γίνεται μέρος του πρότζεκτ…  Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς θα θέλατε να μεταδώσετε στον θεατή; Μου άρεσε πολύ η ιδέα του πρότζεκτ, γιατί άλλο ζητούμενο της τέχνης εκτός από την προσωπική αυτοεκφραση είναι και η επικοινωνία. Ακόμη δε περισσότερο  μετράει αυτό όταν γίνεται συλλογική παρουσίαση έργων, ιδεών, δράσεων με συμμετοχή του κοινού. Το μήνυμα μου είναι ότι η τέχνη πέρα από προσωπική αξία και εσωτερική ανάγκη έχει και καθολική αξία, με πανανθρώπινο σκοπό. Δίνει νόημα και χρώμα στην ζωή, θετικότητα, ελευθερία, αγάπη. Μέσα από τα δύο έργα μου που θα παρουσιάσω εδώ στο Μουσείο θέλω να δείξω, ότι ο άνθρωπος πάντα θα ψάχνει για το εσωτερικό του φως…..

Στα χέρια των καλλιτεχνων της Ε.Τ.  μορφές κ ιδανικά    ξαναζωντανεύουν μέσα από τη καλλιτεχνική τους μεταμόρφωση. Ιδέες επίμονων καλλιτεχνών που είναι έτοιμες να ζήσουν  αξιοποιημένες ως έργα τέχνης. Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός σας; Μέσα από την ομάδα της επίμονης τέχνης συνεχίζουμε να οδεύουμε σταθερά στην προσωπική μας αυτοεκπλήρωση, μέσω της τέχνης μας. Ο επόμενος σταθμός είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά μου όνειρα να μην πάψω ποτέ να αναζητώ τρόπους  έμπνευσης και έκφρασης…..

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία; Η τέχνη πάντα σε κάθε καιρό και κάθε εποχή θα ψάχνει να δίνει ερωτήσεις στα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα ζωής, κάθε φορά με άλλο τρόπο… Τώρα που ήρθαμε τόσο κοντά στην θνητότητά μας, στη μεγαλύτερη αβεβαιότητα ζωής, ελπίζω να  επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής και σκέψης μας. Να δούμε τη ζωή με άλλα μάτια, πιο ποιητικά και ανθρώπινα. Γιατί κάθε έργο τέχνης  είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση μια μικρή ιστορία ανθρωπιάς, και αδελφοσύνης. Είναι ό,τι αφυπνίζει ψυχή και πνεύμα και δίνει δύναμη και ζωή στο δημιουργό και σε κάθε ευαίσθητο αποδέκτη.

Βασιλική Σιδηροπούλου Καραμήτσος Εικαστικός Εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στο Πλατύ Ημαθίας. Σπουδασε ζωγραφικη στην Ecole Abc De Paris με καθηγητή τον διευθυντή της σχολής. Κ. Φανη  Γαλανό. Ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία και έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, στα μαθητικά της χρόνια καθώς και στην ενηλικη ζωή της. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων, χαλκογραφία, μάσκες, βιτρώ κολλαζ, καθώς και με διακοσμητικά χρηστικά αντικείμενα. Επί σειρα ετών ασχολήθηκε με την διδασκαλία σε πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία, δημαρχεία.κ.α. Εκτος από τη ζωγραφική υπήρξε ενεργό μέλος σε τοπικούς φορείς πολιτισμού και παράδοσης. Έχει στο ενεργητικό της πάμπολλες ατομικές εκθέσεις με πολυάριθμα έργα, διαφορετικών τεχνοτροπιών, υφών, και θεματολογίας. Επίσης συμμετείχε και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κοσμήματος  με τελευταία στο Παλιό Φάληρο Αθήνα. Μπενσουσαν Χαν Θεσσαλονίκης, Σπέτσες, Γκαλερί Μιρό. Μεγάλη στροφή στην τέχνη της έκανε τον Μάιο του 2017 στο Βυζαντινο Μουσείο Βέροιας, όπου παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική καλλιτεχνική αποτύπωση δουλειά της, με έργα σύγχρονης τέχνης,τα οποία προλόγισε η Αρχαιολόγος κα. Αγγελική Κοταριδη. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, Ελλάδας και εξωτερικού, σε συλλόγους Μουσεία κ.α. Το όνομα της αναφέρεται σε περισσότερα από εικοσι βιβλία τέχνης, καθώς και η δουλειά της  παρουσιάστηκε πολλάκις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεόραση, τοπικός Τύπος. Σας ευχαριστώ πολύ. για την ιδέα να παρουσιάζετε τον πολιτισμό μέσω τέχνης.