Βασίλης Μούτσογλου: Ως συγγραφέα οι λέξεις που με εκφράζουν είναι η «ακρίβεια» και ο «ορθολογισμός»

“Το πρώτο μου μυθιστόρημα, συνδυάζει ένα τεκμηριωμένο ιστορικό περιβάλλον και μια ιστορία πολιτικού θρίλερ που εξελίσσεται μέσα σε αυτό”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να συγγράφετε; Όταν ήμουν στη Γ’ Γυμνασίου, ένας καθηγητής μου είπε ότι έχω ταλέντο στη γραφή. Δεν νομίζω ότι έχω κανένα ιδιαίτερο ταλέντο, αυτό όμως που μου είπε, προδιέγραψε την πορεία μου. Ό,τι έχω γράψει μέχρι το προτελευταίο μου βιβλίο, είναι προϊόν εντατικής έρευνας. Το πρώτο μου βιβλίο, με ιστορικό – πολιτικό περιεχόμενο, εκδόθηκε όταν ήμουν 50 χρονών. Για το δεύτερο μου βιβλίο που ακολούθησε, στον ίδιο περίπου χαρακτήρα, δυο χρόνια μετά, διάβασα στον Τύπο ότι ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα Πρωθυπουργός, είχε πει ότι θα είναι το διάβασμά του για τις διακοπές. Δεν μπόρεσα όμως να συνεχίσω τη συγγραφή τότε γιατί η δουλειά του διπλωμάτη είναι εξαιρετικά απαιτητική. Και η διπλωματία είναι μια γραπτή τέχνη. Την επόμενη δεκαετία, έγραψα βέβαια χιλιάδες σελίδες, αλλά μόνο για υπηρεσιακή χρήση. Το συγγραφικό μου έργο αρχίζει ουσιαστικά μετά την αφυπηρέτηση μου. Από το 2014, έγραψα 6 βιβλία ιστορίας και πολιτικής, δυο εκ των οποίων μετέφρασα στα αγγλικά. Φέτος εκδόθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα, το οποίο συνδυάζει ένα τεκμηριωμένο ιστορικό περιβάλλον και μια ιστορία πολιτικού θρίλερ που εξελίσσεται μέσα σε αυτό.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Μία λέξη μόνο; Δεκάδες χιλιάδες, όσες έγραψα, θα ήταν ορθότερο. Οι λέξεις που θα προτιμούσα πάντως θα ήταν η «ακρίβεια» και ο «ορθολογισμός».

Νοιώθετε την έμπνευση πριν από τη συγγραφή; Προφανώς το σχέδιο υπάρχει πριν από τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Ωστόσο, καθώς η συγγραφή προχωρεί και ο συγγραφέας «ζει» την εξέλιξη, η εξιστόρηση παίρνει το δικό της αυτόνομο ρυθμό. Το θρίλερ είναι ακόμη πιο δύσκολο γιατί δεν πρέπει να περιέχει κανένα λάθος λογικής· ο αναγνώστης είναι έξυπνος και το βρίσκει.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Θα έλεγα γενναίο…για να τολμώ να γράψω μυθιστορήματα σε μια χώρα και μια γλώσσα που την υπηρέτησαν τόσο λαμπροί συγγραφείς.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μα, να εκδώσω το επόμενο μυθιστόρημα μου.

Βασίλης Μούτσογλου “Τέλος χρόνου”

Τιµή: 14,84€, Σελίδες: 374, ∆ιαστάσεις: 14×21 cm ISBN: 978-618-5466-09-1 Εκδόσεις Τσουκάτου

Το «Τέλος Χρόνου» είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο πλαίσιο ιστορικών γεγονότων που εξελίχθηκαν το 1971 στην Τουρκία και γύρω από το Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης. Αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα, κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, ψυχολογικό και αστυνομικό. Ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, φοιτητής του πολυτεχνείου αυτού, είναι αντιμέτωπος με την αστυνομία η οποία τον θεωρεί εξτρεμιστικό στοιχείο της Αριστεράς, ενώ παρασύρεται από τη δίνη που προκαλεί η εκδίωξη των Ελλήνων από την Πόλη το διάστημα μεταξύ 1955-1975.

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Μούτσογλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου, του Πολυτεχνείου Κωνσταντινουπόλεως (Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός), της Παντείου Α.Σ.Π.Ε. (Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών) και του Κέντρου Διπλωματικών Σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Βασίλειος Μούτσογλου έχει ακολουθήσει διπλωματική σταδιοδρομία και είναι Πρέσβης ε.τ.

Εξέδωσε τα βιβλία: «Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης 1821-1923» (εκδ. Παπαζήση, 1998), «Η Τουρκία στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις» (εκδ. Παπαζήση, 2000), «Η βαλκανική παράμετρος» (εκδ. Παπαζήση, 2002), «Η αραβική ανατροπή: Η ανοιξιάτικη καταιγίδα του Αραβικού Κόσμου» (εκδ. Παπαζήση, 2014), «Τα κριτήρια στην διεθνή πολιτική» (εκδ. Παπαζήση, 2015), «Τουρκία: Η προσωπικότητα του κράτους» (εκδ. Bookstars, 2016), «Τέλος χρόνου» (εκδ. Τσουκάτου, 2021).