Βαγγέλης Καζαντζής: “…Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για άτομα που καταστρέφουν τον ψυχικό κόσμο ενός ανθρώπου”

Ο Βαγγέλης Καζαντζής, Μουσικός, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

Φωτογραφίες: Δημήτρης Τρωγαδής

“Έχω στερηθεί το πιο βασικό… την ελευθερία της επιλογής εξόδου από το σπίτι, για να πάω όπου θέλω, όποτε θέλω, όσο θέλω και με όποιον θέλω, χωρίς να δώσω αναφορά σε κανένα!”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, όπου επισκέπτονται το σπίτι τους μόνο για μπάνιο, ύπνο, βασικές ανάγκες και γενικά ασφυκτιούν μέσα σ’ αυτό. Εγώ ευτυχώς δεν ανήκω σ’ αυτούς. Το σπίτι μου -όπως και κάθε σπίτι που έχω ζήσει- ήταν και είναι το καταφύγιό μου. Νιώθω όμορφα και ήρεμα όταν βρίσκομαι σ’ αυτό, καθώς και προ καραντίνας πέρναγα αρκετές ώρες εκεί, μιας και έχει παράλληλα την ιδιότητα του στούντιο (για δικές μου συμπληρωματικές ηχογραφήσεις και πειραματισμούς). Τώρα, ασχολούμαι με την τηλεκπαίδευση τα πρωινά, ως αναπληρωτής μουσικός στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου, με την συγγραφή της πτυχιακής μου εργασίας ως μεταπτυχιακός φοιτητής και του ρεσιτάλ και γενικότερα παίζω αρκετά μουσική. Επίσης με επισκέπτεται αρκετά συχνά παρέα. Βέβαια η επιβολή του εγκλεισμού, φυσικά και με κάνει να νιώθω περιορισμένος, προβληματισμένος, αγανακτισμένος, φυλακισμένος και ό,τι άλλο ενέχει η στέρηση της ελευθερίας.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Όντως αυτές τις ημέρες βγήκαν στην επιφάνεια πολλές μορφές βίας -κυρίως κατά του γυναικείου φύλλου- και πολύ καλώς που βγήκαν. Τίποτα δε με εντυπωσιάζει πια… ζούμε σε μια βίαιη και αρκετά ρατσιστική κοινωνία γενικότερα και κάποια στιγμή έπρεπε να ξεμπροστιαστεί κόσμος. Ελπίζω να βγούνε στη φόρα όλοι όσοι τους αξίζει, να ξεφτιλιστούν, να «δικαστούν», να τιμωρηθούν τουλάχιστον από το λαό, χωρίς κανένα έλεος και να μη λησμονηθούν, γιατί δυστυχώς η ελληνική «δικαιοσύνη» δε νομίζω ότι θα τους τιμωρήσει όσο τους «αξίζει». Εμένα προσωπικά, δεν μου έχει τύχει κάποιο περιστατικό. Συνήθως αυτά συμβαίνουν σε πιο «ευάλωτο» κόσμο…νεαρές ηλικίες, κορίτσια. Επίσης, νομίζω πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μένα ή σε κάποιο κοντινό μου πρόσωπο, είμαι απ’ αυτούς που θα «παίρνανε το νόμο στα χέρια τους». Γιατί δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για άτομα που καταστρέφουν τον ψυχικό κόσμο ενός ανθρώπου.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Η αλήθεια είναι πως είμαι δύσπιστος στην αποτελεσματικότητά του. Νομίζω ότι είναι μία «μπαρούφα» που πουλάνε οι κυβερνήσεις, για να το παίξουνε «σωτήρες». Έχω την αίσθηση ότι γινόμαστε πειραματόζωα -κοινωνικά, ιατρικά- με όλη αυτή την ιστορία του ιού. Δυστυχώς, φαντάζομαι δεν θα καταφέρω να το αποφύγω λόγω της δουλειάς μου, αλλά όσο μπορέσω να το αναβάλλω, θα το κάνω. Για να μην παρεξηγηθώ, πιστεύω στην ύπαρξη του ιού, αλλά πιστεύω ακόμη περισσότερο στη διαφήμιση και εκμετάλλευσή του από τις κυβερνήσεις.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Όπως είπα και προηγουμένως, σε γενικές γραμμές είμαι τυχερός που μπορώ να κάνω το χόμπι- δουλειά μου μέσα στο σπίτι, δεν νιώθω μοναξιά, έχω παρέα…αλλά έχω στερηθεί το πιο βασικό… την ελευθερία της επιλογής εξόδου από το σπίτι, για να πάω όπου θέλω, όποτε θέλω, όσο θέλω και με όποιον θέλω, χωρίς να δώσω αναφορά σε κανέναν!

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Την επόμενη ημέρα, σίγουρα θα βρεθεί στο δρόμο χωρίς δουλειά πολύς κόσμος. Έχουν να γίνουν πολλές απολύσεις κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι τώρα ήρθε η πραγματική κρίση. Η προηγούμενη δεκαετία ήταν κάτι σαν πρόβα. Και δε μιλάμε μόνο για οικονομική κρίση, αλλά για ξημέρωμα σε άλλη κοινωνική πραγματικότητα, αφού κατά τη διάρκεια της «τρομοκρατίας της πανδημίας» των καναλιών, από την πίσω πόρτα περνούν ένα σωρό παράλογα μέτρα, αντί- εργασιακούς – κοινωνικούς – περιβαλλοντικούς νόμους… ξεπουλάνε τη χώρα και δικαιώματα που θα αλλάξουν και θα δυσκολέψουν τις ζωές μας, χωρίς επιστροφή.