Ανδρέας Λιάλιος: “Η νοσταλγία και η αγάπη για παλαιότερες ρομαντικές εποχές αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία των έργων μου”

Στα πλαίσια της προώθησης καλλιτεχνών και της εικαστικής παρουσίασης PRIVE ART II” ο Πολιτιστικός Φορέας DREAMTEAM πιστός σε όσα υπόσχεται για έναν καλύτερο κόσμο (#giaenankaliterokosmo), μας παρουσιάζει τους συμμετέχοντες δημιουργούς αυτής της πρωτοποριακής δράσης και μας τους συστήνει μέσα από την Τέχνη τους.

andriano.arte – Ανδρέας Λιάλιος

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Η ενασχόλησή μου με κάθε μορφή τέχνης έχει βάθος πολλών ετών, από την παιδική μου ακόμη ηλικία. Μου άρεσε να καταπιάνομαι με κάθε είδους κατασκευή, ζωγραφική, ψηφιδωτά, γλυπτική. Με την κλασσική παιδική πλαστελίνη δημιουργούσα ολοκληρωμένα διοράματα. Μεγαλώνοντας, παρά το ασφυκτικό φορτίο και τις υψηλές απαιτήσεις του πρωτεύοντος επαγγέλματός μου, άρχισα να δημιουργώ έργα υψηλής αισθητικής με άρωμα vintage. Οι επισκέψεις μου στη μαγευτική Βενετία με ώθησαν στο να ασχολούμαι με την κατασκευή αυθεντικών Βενετσιάνικων μασκών και εκλεπτυσμένων αντικειμένων πάνω από 20 έτη. Η τεχνική που ακολουθώ είναι η παραδοσιακή, η οποία χάνεται στα βάθη προηγούμενων αιώνων.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δυστυχώς ή ευτυχώς η συγκεκριμένη τέχνη δεν θα έλεγα ότι εντάσσεται σε κάποιο ρεύμα ή κίνημα. Η νοσταλγία και η αγάπη για παλαιότερες ρομαντικές εποχές αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία των έργων μου. Τα εντάσσω σε μια προσπάθεια νοσταλγών του παρελθόντος, στο να διατηρηθεί η παραδοσιακή βενετσιάνικη τέχνη.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Από πού θα μπορούσα; Από τη μούσα μου όπως πολλοί καλλιτέχνες αλλά που σχεδόν ποτέ δεν το ομολογούν; Ενίοτε υπάρχει μια ρομαντική μούσα στο υποσυνείδητο που ψιθυρίζει αν βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο…. Σίγουρα η πόλη της Βενετίας αποτελεί πηγή αστείρευτης έμπνευσης. Περπατώ νοερά στα σοκάκια της όταν δημιουργώ. Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε…. ενδυμασίες από βαριά ακριβά βελούδα, δαντέλλες, χρυσές τρέσες, καπέλα εποχής με πλουμιστά φτερά, δόγηδες, μαρκησίες, μάσκες που συνομιλούν μαζί σου, γόνδολες, γέφυρα των στεναγμών, Grande Canale, commedia dell’ arte… Η φαντασία καλπάζει, το μυαλό φλέγεται, η καρδιά πάλλεται και το χέρι δημιουργεί !!!

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Μιλώντας για τη συγκεκριμένη τέχνη δεν θα μπορούσα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα του χώρου. Ο λόγος είναι ότι δεν θα μπορούσα να αδικήσω σε καμία περίπτωση κάποιους που ίσως άθελά μου ξεχάσω… ανθρώπους που συχνά συνομιλώ στη Βενετία, Ρώμη, Φλωρεντία, Βερόνα, Μιλάνο. Αγαπώ, σέβομαι, θαυμάζω και εκτιμώ όλους ανεξαιρέτως τους καλλιτέχνες και τεχνίτες (artisti e artigiani) που εργάζονται άοκνα και ποιοτικά ώστε να διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου η όμορφη αυτή τέχνη της αυθεντικής Βενετσιάνικης μάσκας. Φυσικά με το κλασσικό μάλλινο χαρτί (cartalana) ως πρώτη ύλη.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Υπάρχει ζωή χωρίς προκλήσεις; Θεωρώ πως όχι. Προκαλώ τον εαυτό μου να βελτιώνεται. Κάθε έργο μου να είναι αρτιότερο, λεπτομερέστερο και ομορφότερο του προηγούμενου. Προκαλώ τον εαυτό μου να παραμείνει αγνός και πιστός στην ποιότητα, να μην συμβιβαστεί ποτέ με κάτι λιγότερο και υποδεέστερο σφαγιάζοντας το “Άριστον” στο βωμό του κέρδους.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Υπάρχουν λάτρεις της καλής και ποιοτικής Τέχνης στην Ελλάδα. Διάγουμε σαφώς όμως μια πολύ δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι καλλιτέχνες αιμορραγούν. Χρειάζονται στήριξη από το φιλότεχνο κοινό αλλά και από την Πολιτεία. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι η Τέχνη αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες του Πολιτισμού. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ελπίδα και όραμα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν θέλω να κάνω σχέδια και να μην υλοποιούνται. Όλα τα σχέδια ανατράπηκαν λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχω όνειρα! Μα και βέβαια ονειρεύομαι ένα υπέροχο δρώμενο με άρωμα Βενετίας σε μια ατομική έκθεση στο κέντρο των Αθηνών όπου και μεγάλωσα. Έργα με μάσκες όλων των ειδών, ρομαντικές ενδυμασίες και αντικείμενα μιας άλλης εποχής. Γιατί όχι και μια γόνδολα την οποία σκοπεύω να ναυπηγήσω σύντομα. Το δρώμενο θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ας κυνηγήσουμε λοιπόν τα όνειρά μας.

andriano.arte – Ανδρέας Λιάλιος

Traditional Venetian masks maker

https://www.facebook.com/andriano.arte

https://www.instagram.com/andriano.arte/

https://www.youtube.com/channel/UCmWvZWkUY9rtfviiw5jCpGQ/featured

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/