Ανακύκλωση, ας κάνουμε και εμείς ένα δώρο στο περιβάλλον, στη κοινωνία και στον εαυτό μας

Αξιότιμοι αναγνώστες,

Επειδή τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ουκ ολίγα δώρα θα πάρουμε σε εορτάζοντες , εορτάζουσες και αγαπημένα μας πρόσωπα, καλό θα ήταν οι συσκευασίες των δώρων να συγκεντρώνονται και να καταλήγουν στους μπλέ κάδους. Η ανακύκλωση στην πηγή σώζει το περιβάλλον ,θέσεις εργασίας και δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για την ελληνική κοινωνία. Επιπρόσθετα τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης σημαίνουν και ολοένα μικρότερα περιβαλλοντικά πρόστιμα τα οποία οφείλει η Ελλάδα όσο μένει μακριά από τους στόχους. Πρέπει να κάνουμε την ανακύκλωση καθημερινή μας συνήθεια και είναι μία πολλή καλή συνήθεια.

Ως συσκευασίες δεν είναι μόνο αυτές των δώρων αλλά και τα κουτάκια αλουμινίου, τα χάρτινα κουτάκια, τα πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών (καλό θα ήταν χωρίς το φίλμ που τα περιβάλλει), καθώς και κάθε είδους πλαστική, μεταλλική και χάρτινη συσκευασία.

Ένα λάθος που κάνουν κάποιοι είναι να πλένουν τις συσκευασίες πρίν τις πετάξουν μέσα στο μπλέ κάδο. Αυτό είναι λάθος διότι κατ’ αυτό τον τρόπο σπαταλάμε άσκοπα πόσιμο νερό ενώ όλα αυτά τα υλικά συσκευασίας όταν φθάνουν στις μονάδες κατεργασίας ως πρώτες ύλες επεξεργάζονται εκ νέου ώστε να κατεργαστούν μετά και να προκύψει το τελικό προϊόν.

Αρκετοί ρωτούν σχετικά με τα σπρέι, τα απορρυπαντικά σε χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες. Εδώ υπάρχει ένα κενό και είναι συνάμα πρακτικό σχετικά με τη διαχείριση τέτοιων υλικών συσκευασίας των οποίων το περιεχόμενο είναι επικίνδυνο. Αν τοποθετήσετε τέτοια αντικείμενα μέσα στο μπλέ κάδο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε καταναλώσει όλο το περιεχόμενο τους για το σκοπό τον οποίο τα έχετε αγοράσει.

Οι χώρες με τα πιο ψηλά ποσοστά ανακύκλωσης (Βέλγιο, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες) επιτυγχάνουν ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστά 80 – 90%, βασιζόμενοι κυρίως στη διαλογή στην πηγή αλλά και στην ενημέρωση από μικρή ηλικία. Πότε δεν είναι αργά βέβαια και για εμάς εδώ στο ελληνικό κράτος.
Η εξασφάλιση φθηνής Α ύλης μέσω εντατικοποίησης της ανακύκλωσης θα βοηθούσε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τα ανακυκλώσιμα υλικά ως Ά ύλες. Ο κλάδος της χαλυβουργίας ως παράδειγμα ο οποίος χρησιμοποιεί ως ‘Α ύλη το σκράπ σιδήρου αναγκάζεται και εν προκειμένου να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες του να εισάγει αυτήν την ‘Α ύλη από την αλλοδαπή. Όσο περισσότερο σκράπ σιδήρου δημιουργείται στην ημεδαπή από την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης τόσο λιγότερο θα είναι και το εισαγόμενο υλικό το οποίο σημειωτέον επιβαρύνεται με σημαντικά έξοδα εκφόρτωσης στο λιμάνι και προώθησης προς τα χαλυβουργεία.
Μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα από αυτά που αγοράζουμε, κυρίως τα χριστουγεννιάτικά δώρα είναι εισαγόμενα και επιβαρύνουν αρνητικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τουλάχιστον ας φροντίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό από την αξία που έχει απομείνει να το εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο και πιο επωφελή για όλους μας τρόπο.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι εξασφάλιση των υλικών που εναποτίθενται στους κάδους από κλοπές. Αυτό προς το παρόν αν δεν υπογειοποιηθούν οι περισσότεροι κάδοι δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται πλήρως. Χρειάζονται υποδομές και γενικά το ελληνικό κράτος πρέπει να έχει μέσα στις προτεραιότητες του να κάνει καινούργιες υποδομές μιάς και τόσες δεκαετίες δεν γίνανε αυτά που έπρεπε να γίνουν.
Βέβαια και ‘μεις ως πολίτες θα πρέπει να νοιαζόμαστε και να διεκδικούμε με εποικοδομητική κριτική και πίεση προς το εκάστοτε πολιτικό σύστημα.
Καλές γιορτές σε όλους σας με υγεία, αγάπη, χαρά και ευδοκίμηση.