Ανακαλύπτοντας την Σωτηρία Κυρμανίδου «…Των παιδιών είναι αγάπη – Στων παραμυθιών τα βάθη…»

Συνέντευξη στη Λίτσα Καποπούλου

“Κάθε δημιουργία είναι κάθαρση. Κατόπιν όταν βγαίνει στο φως και δέχεσαι τις απόψεις των αναγνωστών, χαίρεσαι, συγκινείσαι.”

Υπάρχει ποίηση στα παραμύθια; Έχει παραμυθένια στοιχεία η ποίηση; Η ποίηση είναι παραμυθία. Το παραμύθι είναι ποιητικό (που σημαίνει ότι ασχολείται με άλλες, παράλληλες πραγματικότητες).
Η ποίηση και το παραμύθι έχουν κοινές ρίζες, διαφορετικά κλαδιά, αλλά παράγουν και τα δυο το ίδιο νόστιμους καρπούς και προσφέρουν την ίδια ευεργετική σκιά.
Κάποτε και η ποίηση και το παραμύθι απευθύνονταν στο ίδιο κοινό: σε όλους. Τα έπη ήταν ποίηση και παραμύθι μαζί. Η ποίηση πρωτοχρησιμοποιήθηκε για να ξορκίσει, να ικετεύσει, να ευχαριστήσει τις δυνάμεις της φύσης. Και το παραμύθι, το ίδιο. Καθησύχαζε και ημέρωνε, μαζεμένους γύρω από τη φωτιά τους προγόνους μας, τους ριγμένους σ’ αυτό τον εχθρικό πλανήτη.
Αργότερα, η ποίηση ξεσήκωνε τους, πολιτισμένους πια, πρωτόγονους προς νικηφόρες μάχες και πολέμους, και το παραμύθι ερχόταν να συμπληρώσει, εξιστορώντας τα αιματοβαμμένα κατορθώματα των ηρώων στις αυλές των βασιλέων και των ευγενών.

Πότε γράψατε το πρώτο ποίημα
παραμύθι σας και πως το εμπνευστήκατε; Το πρώτο μου παραμύθι το έγραψα όταν έπρεπε να παρουσιάσω σε μια σχολική γιορτή το θέμα της αναπηρίας. Επέλεξα να μιλήσω σε μικρούς και μεγάλους με ένα παραμύθι. Και φυσικά άρεσε. Ήταν έκπληξη για όλους. «Ο αετός και το σπουργίτι».

Ποια συναισθήματα σάς δημιουργούνται κατά την συγγραφή; Κάθε δημιουργία είναι κάθαρση. Κατόπιν όταν βγαίνει στο φως και δέχεσαι τις απόψεις των αναγνωστών, χαίρεσαι, συγκινείσαι.

Ποιο θεωρείτε δυσκολότερο
είδος Λογοτεχνίας και γιατί; Κατά κοινή ομολογία τα δυσκολότερα είδη, είναι η ποίηση και το παραμύθι.
Η ποίηση γιατί είναι συμπυκνωμένος λόγος, κι εγώ δεν γράφω εκτενή ποιήματα και το παραμύθι γιατί απευθύνεται πρωτίστως στους μικρούς αναγνώστες, που είναι οι άδολοι και ειλικρινείς εκφραστές.

Σχέδια/όνειρά σας για το μέλλον; Μέσα σ’αυτό το ανατρεπτικό κλίμα και το αβέβαιο, θα ευχηθώ σε όλους υγεία και δύναμη, να ξεπεραστεί η δυσκολία και να επανέλθουμε σε όλα μας τα καθήκοντα. Εγώ και όλοι οι δημιουργοί που μας δόθηκε το τάλαντο της γραφής, να συνεχίσουμε να έχουμε έμπνευση και να καταθέτουμε τη γραφή μας.

Σας εύχομαι καλοτάξιδα τα βιβλία σας και σας ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις και το χρόνο σας. Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά κα. Καποπούλου για την ποιότητα των ερωτήσεών σας. Καλή συνέχεια και στα δικά σας έργα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Mεγάλωσε και ζει στο Σιδηρόκαστρο από μικρή μέχρι και τώρα.
Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής και είναι συνταξιούχος από το 2010. Διεξήγαγε κοινωνική έρευνα, προκειμένου να αρχίσει τη λειτουργία του το ΚΑΠΗ Σιδηροκάστρου. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε Κοινωνική Υπηρεσία στον Δήμο Σιδηροκάστρου, όπου προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της επί δυόμισι χρόνια.
Έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συστηματικά με τη ΝΕΛΕ Σερρών ως επιμορφώτρια. Με πρόγραμμα του ΙΔΕΚΕ πραγματοποίησε συμβουλευτική με ομάδες γονέων.
Υπηρέτησε και υπηρετεί εθελοντικά φορείς και υπηρεσίες, άτομα και την τοπική κοινωνία.
Είναι ραδιοφωνική παραγωγός, επί σειρά ετών, εθελοντικά στο Ράδιο Κιβωτός της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (http://www.imsn.gr ράδιο κιβωτός) με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, «Φυλλομετρώντας και αναπολώντας» και «Συντροφεύοντας». Το 2020 προσφέρθηκαν οι εκπομπές της στο poets radio (http://www.poets-radio.net) που εκπέμπει από την Κωνσταντινούπολη και είναι μέσα στα δέκα καλύτερα ραδιόφωνα του κόσμου, με μεγάλη ακροαματικότητα
Για τρεις χρονιές προσέφερε εθελοντικά και στην τοπική ΕΡΤ Σερρών με εκπομπή, αφηγούμενη παραμύθια.
Από το Φθινόπωρο του 2020 η εκπομπή με τα παραμύθια, με τίτλο « Παραμύθ, μύθι, μύθι, το κουκί και το ρεθύθι, φιλοξενείται στο ράδιο Κιβωτός. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, αρκετά παραμύθια και εκπαιδευτικού περιεχομένου βιββλία.
Όλα τα παραμύθια είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο παιδείας της Κύπρου, έχουν μετεγραφεί στη γραφή Braille και σύντομα θα διατίθενται από την ακουστική βιβλιοθήκη του «Διαβάζω για τους άλλους». Σχεδόν όλα της τα βιβλία και όλα τα παραμύθια της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς Πανελλήνιους για βραβεία βιβλίων.