Αλεξάνδρα Τσιάρα: “Η μουσική, ενώνει πρώτα τις ψυχές και έπειτα τους ανθρώπους”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Η μουσική ενώνει λαούς και ανθρώπους. Είναι μία κοινή γλώσσα που ανά τους αιώνες χρησιμοποιείται για να εκφράσει συναισθήματα.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις μουσική για να επικοινωνήσεις μέσω αυτής. Για την ακρίβεια ενώνει πρώτα τις ψυχές και έπειτα τους ανθρώπους.

Λειτουργεί σαν μια δεύτερη επικοινωνιακή γλώσσα που φέρνει κοντά ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζονται.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Στη σημερινή εποχή δυστυχώς στην Ελλάδα πλέον είναι μια πολυτέλεια. Η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη για την ζωή του ανθρώπου στην εξέλιξη του.

Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είναι οι πρώτου παγκόσμιους φιλοσόφοι που αναγνώρισαν την σημασία της μουσικής. Μελέτησαν την σχέση της μουσικής με τον άνθρωπο, την σχέση της με το κοινό καλό και την ψυχοσύνθεση του ατόμου. Ο Πλάτων αναφέρει ότι η μόρφωση ήδη από την παιδική ηλικία συνίσταται στην γυμναστική και την μουσική.

Η μουσική αποτελεί την πιο ευγενή ενασχόληση γιατί εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις.

Προσφέρει ευχαρίστηση, χαλάρωση και ταυτόχρονα έχει την δύναμη να διαμορφώνει το ήθος των ανθρώπων. Επίσης είναι μια εποικοδομητική διέξοδος της άκρατης ενεργητικότητας των νέων και των παιδιών.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Στην σημερινή εποχή οι γονείς δεν θεωρούν την μουσική παιδεία απαραίτητη και έτσι στερούν από τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους και τον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Δεν είναι απαραίτητο όλο τα παιδιά να έχουν κάποιο ταλέντο για να ασχοληθούν με την μουσική. Το πως μπορεί ο γονιός να ανακαλύψει την κλήση του παιδιού φαίνεται από τα πρώτα του βήματα στο χώρο της.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Δυστυχώς υστερούμε πολύ στον τομέα αυτόν διότι όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω θεωρούμε την μουσική πολυτέλεια και όχι αναγκαίο και απαραίτητο κομμάτι της εκπαίδευσης μας.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Ναι, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες μουσικοί με γνώσεις, ταλέντο και αξιοθαύμαστη πορεία στον τομέα της μουσικής.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να διαδώσω την αγάπη για την μουσική και την ορχηστρική μουσική στις μικρής ηλικίες.

Όνειρο μου και ευχής έργο είναι να δημιουργηθούν περισσότερες ορχήστρες, παιδικές και νεανικές, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία εκφράσης και δημιουργίας στα παιδιά.

Πράγμα στο οποίο έχω επενδύσει και εγώ με την προσωπική μου δουλειά.

Βιογραφικό.

Η Αλεξάνδρα Τσιάρα γεννήθηκε στην Βέροια το 1994.

Είναι φοιτήτρια της κατεύθυνσης σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., πτυχιούχος βιολιού και ανώτερων θεωρητικών.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 βραβεύτηκε με Γ’ έπαινο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό σύνθεσης του North College της Θεσσαλονίκης με το χορωδιακό έργο «Μικρή Σουίτα σε κόκκινο μείζον», τον Σεπτέμβριο του 2011 με το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Φουντούλης» στην κατηγορία «Μουσική Δωματίου» με το έργο για πιάνο και φλάουτο «Varför» .

Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε με πλήρη υποτροφία στην καλοκαιρινή μουσική ακαδημία «The ingenium Academy» στο Γουίντσεστερ της Αγγλίας, όπου έκανε σεμινάρια βιολιού και ορχήστρας.

Από το 2015 μέχρι τώρα είναι ενεργό μέλος της Συμφωνικής ορχήστρας νέων μεγάρου μουσικής (MOYSA).

Έχει συμμετάσχει σε μουσικά σύνολα και έχει κάνει συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εδω και δύο χρόνια διδάσκει βιολί και ορχηστρική εκτέλεση σε δημοτικά και ιδιωτικά ωδεία στην Θεσσαλονίκη.