Αλέξανδρος Ρουμελιώτης: “Η μουσική παιδεία αποτελεί μια αναγκαιότητα, ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε, με την τόσο μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη, που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας”

“Στο μέλλον, θα συνεχίσω να διδάσκω και να προσπαθώ να εμπνέω και να μεταφέρω στους μαθητές μου, όχι μόνο μουσικές γνώσεις, αλλά και την αγάπη για τη μουσική.”

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Η μουσική ανάμνηση που έρχεται πρώτη στο μυαλό μου, είναι από την ηλικία των 7 ετών. Η ενασχόλησή μου, κυρίως με το πιάνο και την κιθάρα, αλλά και με άλλα μουσικά όργανα, διότι ο πατέρας μου ήταν μουσικοσυνθέτης και καθηγητής μουσικής. Άρχισα να συνθέτω τις πρώτες μου μελωδίες και συμμετείχα σε μουσικές εκδηλώσεις από τα πρώτα μου μαθητικά χρόνια.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Δέχτηκα τις πρώτες μουσικές μου επιρροές μέσα από το οικογενειακό μου περιβάλλον, καθώς ο πατέρας μου ήταν μουσικοσυνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής, στο Ωδείο Ρουμελιώτης Παναγιώτης. Έτσι απέκτησα από μικρός κλασική μουσική παιδεία και επιρροές (Bach, Mozart, Beethoven Paganini, Tarrega, Villa Lobos, Segovia και Ελλήνες συνθέτες), μέσα από τις σπουδές μου στην κλασική κιθάρα και το πιάνο.
Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας, ξεκίνησαν και οι σπουδές στην ηλεκτρική κιθάρα, με επιρροές από τους κιθαρίστες Vai, Μalmsteen, Petrucci και άλλους. Με την εξέλιξη που ήρθε στη μουσική της τότε εποχής, ξεκίνησε και μια πληθώρα σεμιναρίων στην ηλεκτρονική παραγωγή μουσικής (daw-pro tools) και δέχτηκα επιρροές από σύγχρονους συνθέτες. Οι πρώτες μου συμμετοχές ήταν σε καλλιτέχνες όπως ο Αντώνης Βαρδής, ο Πασχάλης Τερζής και ο Θέμης Αδαμαντίδης, παίζοντας ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες. Παράλληλα, συμμετείχα σε μικρά ρεσιτάλ με την κλασική κιθάρα και το πιάνο.
Στα είκοσί μου χρόνια, ξεκίνησα να διδάσκω ως επιμελητής στο Ωδείο του πατέρα μου στην κλασική και ηλεκτρική κιθάρα. Παράλληλα, συμμετείχα ως μέλος και ενορχηστρωτής, στο συγκρότημα “Νήματα σιωπής” με δίσκο στο ενεργητικό μας, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και με συμμετοχή σε talent show (Ελλάδα έχεις ταλέντο).
Το 2018 συμμετείχα σε δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής με την ορχήστρα el sistema 200 κλασικές κιθάρες “Άρωμα Ελλάδας” ένα αφιέρωμα στους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζηδάκι, με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη.
Στη σημερινή εποχή, συνεχίζω τη διδασκαλία της μουσικής παιδείας και ετοιμάζω μια επερχόμενη προσωπική δισκογραφική δουλειά.

Ποια είναι η άποψή σας για τα τηλεοπτικά μουσικά talent shows; Παρόλο που τα talent shows πολλές φορές εξυπηρετούν σκοπούς περισσότερο “τηλεοπτικούς”, πιστεύω ότι δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους καλλιτέχνες με αγάπη και ταλέντο στη μουσική, να γίνουν ευρύτερα γνωστοί και ίσως αυτό τους φέρει και κάποιες επαγγελματικές προτάσεις. Εξάλλου, στο παρελθόν, με αυτό το σκεπτικό, ειχα λάβει κι εγώ μέρος σε ένα από αυτά τα talent shows, ως μέλος τότε του συγκροτήματος “Νήματα σιωπής”.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Πιστεύω ότι η μουσική παιδεία αποτελεί μια αναγκαιότητα, ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε, με την τόσο μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη, που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Μέσα στο σύγχρονο τρόπο ζωής, η μουσική παιδεία, εκτός από την ψυχαγωγία, προσφέρει στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, πολλαπλά οφέλη για τον ψυχισμό και την ανάπτυξή τους, τη νοητική, τη συναισθηματική και την κοινωνική. Διδάσκοντας, έχω δει και συνεχίζω και βλέπω, τα θετικά αποτελέσματα της μουσικής παιδείας στους ίδιους τους μαθητές μου.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Σαφώς και υπάρχουν αξιόλογοι και καταρτισμένοι μουσικοί με γνώσεις, είτε ασχολούνται με το κομμάτι του performing, είτε με τη διδασκαλία. Είχα την τύχη να γνωρίσω και να μαθητεύσω κοντά σε κάποιους από αυτούς.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Στο μέλλον, θα συνεχίσω να διδάσκω και να προσπαθώ να εμπνέω και να μεταφέρω στους μαθητές μου, όχι μόνο μουσικές γνώσεις, αλλά και την αγάπη για τη μουσική.
Επίσης, θα συνεχίσω τις συνθέσεις μουσικών κομματιών και τα καλύτερα έπονται, τόσο σε δημιουργία, όπως μια προσωπική δισκογραφική δουλειά, όσο και σε νέες συνεργασίες.

Βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Ρουμελιώτης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1986 στην πόλη της Ελευσίνας και είναι γιος του γνωστού μουσικοσυνθέτη και καθηγητή μουσικής Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών (Δίπλωμα κλασικής κιθάρας με άριστα παμψηφεί). Επίσης κατέχει πτυχίο(πιστοποίηση), σε αρμόνιο, ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα, μοντέρνα ενορχήστρωση.

Από νωρίς έδειξε το ταλέντο του στη μουσική, καθώς είχε ήδη από την ηλικία των 7ετών, την ικανότητα να παίζει αρκετά μουσικά όργανα (έγχορδα και πληκτροφόρα)

Οι πρώτες μουσικές του γνώσεις και επιρροές, προήλθαν μέσα από το οικογενειακό του περιβάλλον,καθώς ο πατέρας του ήταν μουσικοσυνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής, στο Ωδείο Ρουμελιώτης Παναγιώτης. Έτσι απέκτησε από μικρός κλασική μουσική παιδεία και επιρροές από Βach, Μozart, Βeethoven, Ρaganini, Τarrega, Lobos, Segovia και Ελλήνες συνθέτες, μέσω των σπουδών του στην κλασική κιθάρα και το πιάνο, κοντά σε καταξιωμένους Έλληνες καθηγητές.
Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας, ξεκίνησαν και οι σπουδές στην ηλεκτρική κιθάρα, με επιρροές από κιθαρίστες όπως Vai, Μalmsteen, Ρetrucci και άλλους.
Παράλληλα έδινε μικρά resital στην κλασική κιθάρα και στο πιάνο.
Ακολουθώντας, την εξέλιξη της τότε εποχής, ξεκίνησε μία πληθώρα σεμιναρίων στην ηλεκτρονική παραγωγή μουσικής (daw-pro tools) και δέχτηκε επιρροές από σύγχρονους, κλασικούς και έντεχνους συνθέτες.

Η πρώτη του εμφάνιση στην δισκογραφία έγινε παίζοντας κλασική και ηλεκτρική κιθάρα στο τραγούδι ”Συνήθης ύποπτος” του Θέμη Αδαμαντίδη. Ακολούθησαν η συνεργασία του με τους καλλιτέχνες Αντώνη Βαρδή και Πασχάλη Τερζή στο τραγούδι: “Καληνύχτα μπάρμπα Γιάννη” εις μνήμην του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου και η συμμετοχή του σε δισκογραφική δουλειά του Λευτέρη Πανταζή.

Εργάστηκε πρώτη φορά ως καθηγητής (επιμελητής) στα 20 του χρόνια στο Ωδείο Ρουμελιώτης Παναγιώτης στο τμήμα: κλασικής-ηλεκτρικής-ακουστικής κιθάρας δίδαξε στο πολιτιστικό του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας και στο πολιτιστικό Βιλίων-Ερυθρών και έχει εκτελέσει χρέη προέδρου στο σύλλογο μουσικών Μάνδρας Ειδυλλίας.

Έχει εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή “Ελλάδα έχεις ταλέντο” παίζοντας συνθεσάιζερ με το συγκρότημα “Νήματα Σιωπής” στο οποίο ήταν μέλος και ενορχηστρωτής. Τραγούδια του συγκροτήματος είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε μουσική συλλογή της Αlpha Records.
Επίσης, έκανε την σύνθεση του ύμνου της ποδοσφαιρική ομάδας του Πανελευσινιακού. Το τραγούδι που είναι σε υποψηφιότητα να εκπροσωπεί την Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα (Europian capitals of culture) και το αποκλειστικό τραγούδι της προεκλογικής εκστρατείας του νυν δημάρχου Ελευσίνας.

Το 2018 συμμετείχε με τους El Sistema 200 κιθάρες σε δύο συναυλίες με τίτλο “Άρωμα Ελλάδας”, αφιερωμένες στον Μίκη Θεοδωράκη, που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε ζωντανή λήψη από τo ραδιόφωνο της ΕΡΤ, με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη.

Την χρονιά 2019-2020 διετέλεσε συντονιστής της επιτροπής οργάνωσης και επιλογής καλλιτεχνών για τις μουσικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ των Αισχυλείων, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Ελευσίνας.

Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να διδάσκει σε ιδιωτικά μουσικά ωδεία και να συνθέτει μουσικά έργα και μουσικά τραγούδια.