Αλέξανδρος Βελισάρης: “Η μουσική παιδεία μπορεί να είναι το εξελικτικό μέσο για τον άνθρωπο”

“…Βρίσκομαι στο στούντιο και ηχογραφω τη μουσική μου για μια θεατρική παράσταση και μετέπειτα θα γράψω μουσική για τη δεύτερη  ταινία κατά σειρά που μου προτάθηκε!”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία. Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς; Απο τα αρχαία Χρόνια η μουσική έχει  παίξει μεγάλο  ρόλο στον πολιτισμό και μέχρι και Σήμερα. Η Μουσική Εκπαίδευση, ως κατεξοχήν πολιτισμικό διδακτικό αντικείμενο, εμπεριέχει όλες τις εκφάνσεις των προγραμματικών δράσεων Πολιτισμού όπως
την πολυπολιτισμικότητα και τη διαπολιτισμικότητα, το διάλογο διαφορετικών κουλτούρων, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τη γλωσσική διαλεκτικότητα, αναζητώντας το χώρο
που της ανήκει προκειμένου να αναπτύξει την πολιτική της. Πιστεύω πως είναι από τα λίγα  μέσα  που μπορεί  να το κάνει!!!

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί; Πολύ δύσκολο να πω έναν… Ραχμανινοφ. Καλύπτει το μεγαλύτερο  μέρος  από το μουσικό μου κόσμο.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση; Η Μουσική είναι  πολύ… και πάντα θα φτάνει για όλους  τους μουσικούς!

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η μουσική παιδεία μπορεί να είναι εξελικτικό μέσο για τον άνθρωπο με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το γεγονός  αυτό θα πρέπει να προκύπτει από ανάγκη και όχι από πολυτέλεια.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική; Θα έλεγα με πολλούς  τρόπους, ρυθμός, ανταπόκριση στον ήχο, αναζήτηση της επανάληψης του ήχου (μελωδίας) αντιγραφή και προσπάθειας να παράγει ηχώ και πολλά ακόμη…

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση; Τα τελευταία  χρόνια Ναι! Ευτυχώς που στην Άρτα  υπάρχει η τριτοβάθμια σχολή  παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Ναι φυσικά!!! Η Ελλάδα από αρχες του αιώνα έχει  βγάλει σπουδαίους μουσικούς με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα!

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Βρίσκομαι στο στούντιο  και ηχογραφω την μουσική μου για μια θεατρική  παράσταση και μετέπειτα θα γράψω μουσική για την δεύτερη  ταινία  κατά σειρά που μου προτάθηκε!

Βιογραφικό Σημείωμα – Αλεξάνδρου Βελισάρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 10 ετών στο Δημοτικό  Ωδείο. Αργότερα συνέχισε μαθηματα  με τον John Normandy Foss και στο Πιερικό  Ωδείο υπό την καθοδήγηση του  πιανίστα Θανάση  Ρεπανη  και μετ’ έπειτα το 2009 στο Ecole normale Alfred Cortot στο Παρίσι
Συνέχισε τις σπουδές του στή  σύνθεση
Παράλληλα με το σολιστικό, βασικό μέρος των σπουδών του στο Παρίσι ήταν και η σύνθεση  για τον κινηματογράφο και το θέατρο..
Περαιτέρω, έχει συμμετάσχει ενεργά σε παγκόσμια σεμινάρια γύρω από τη δεξιοτεχνία του πιάνου, τη μουσική ερμηνεία και στυλιστική του πιάνου. Η σολιστική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες μεταξύ Ευρωπης και Ελλάδας.