Έργα της Μαρίας Μπακανιάρη από την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στον ΟΛΘ με θέμα: “Γυναικείες Υπο-θέσεις με αφετηρία το 1821”

Έναρξη / Ξενάγηση / Ημερίδα: Τετάρτη 15 Δεκέμβρη στις 18.00.

Στο Παλιό νηπιαγωγείο στο Λιμάνι με την στήριξη του ΣΕΓΕ & του Δήμου Θεσσαλονίκης.

https://www.facebook.com/chris.alevra

ΓΥΝΑΚΕΙΕΣ ΥΠΟ-ΘΕΣΕΙΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ 1821

Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πρότζεκτ το οποίο θα θαυμάσουμε 15 – 31 Δεκεμβρίου να εξελίσσεται με συμμετέχουσες γυναίκες εικαστικούς από το πρότζεκτ της Επίμονης Τέχνης και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Μπαρζόκα σε συμβολικό σημείο της πόλης ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με “άρωμα γυναίκας” απο το ΣΕΓΕ και με πρωτοβουλία της διευθύντριας Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ Θεσσαλονίκης Χαράς Παπαδοπούλου όπως και της Αντιδημαρχείας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημάρχου της Μαρίας Καραγιάννη.

Με την παρουσία σας σε αυτή την έκθεση εικαστικών παράλληλα δηλώνετε την συμπαράστασή σας στη γυναίκα επαναστάτρια, στη γυναίκα που κατάφερε να αναδυθεί μέσα από τα συντρίμμια της…

Τι θεωρείτε Επαναστατικό σήμερα; Η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση σε σχέση  με την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελούν πολλά αλλά και σοβαρά ζητήματα που συνθέτουν την βάση για μια υγιή σύγχρονη κοινωνία. Με “ενοχλεί” παρ’ όλα αυτά που αν και επιστημονικά αλλά και τεχνολογικά βαδίζουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, στα παραπάνω φλέγοντα ζητήματα η “επανάσταση” μας, φαίνεται αργοπορημένη

Ποια είναι η δική σας ηρωίδα στις μέρες μας; Η οποιαδήποτε γυναίκα η οποία στηρίζει, αγωνίζεται, προσφέρει, δημιουργεί και συμβάλει με κάθε τρόπο και μέσο, στην οικογένεια αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Με λίγα λόγια …η απλή καθημερινή γυναίκα του σήμερα!

Η γυναικεία κακοποίηση αποκαλύπτεται ραγδαία, φανερώνει έλλειψη παιδείας… Τι θα λέγατε στην κόρη σας και τι στον γιό σας όσον αφορά το θέμα; Ως γονείς προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την ευρύτερη έννοια της εμπιστοσύνης ως προς τους γύρω τους αλλά πρωτίστως στον εαυτό τους. Καθώς όλα έχουν ως αφετηρία την οικογένεια θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί – αγόρι ή κορίτσι – να νιώθει ασφαλής μέσα στην οικογένεια του και ως συνέπεια αυτού να εκτιμά, να σέβεται αλλά και να αποδέχεται τον εγώ του. Απλές έννοιες που δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν “εννοούνται”. Ένας ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος ψάχνει την ασφάλεια και την δύναμη μέσα από τον ίδιο του το εαυτό και δεν θα χρειαστεί ποτέ να την “αναζητήσει” υποτιμώντας τους συνανθρώπους του.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι “το κλειδί” για την εξάλειψή της; Δεν πιστεύω ότι το κλειδί  μπορεί να είναι ένα σε ένα τόσο πολυδιάστατο ζήτημα. Πολλοί αν θέλετε είναι οι παράγοντες που θα συντελούσαν στο να σπάσει ο κύκλος της βιας. Η αποδοχή με την έννοια ότι μια γυναίκα δεν «χάλασε το σπίτι της» άλλα θέλησε να σωθεί κυριολεκτικά και μεταφορικά, η αλληλεγγύη και κυρίως η απενoχοποίηση.

Σας αγγίζει ως καλλιτέχνη αυτό το φαινόμενο και σε τι αναφέρεται το έργο σας σε αυτό το πρότζεκτ; Ασφαλώς και με αγγίζει και ως σύγχρονη γυναίκα αλλά και ως καλλιτέχνη. Το έργο μου έχει θέμα «εθελοτυφλώ» το οποίο ρεαλιστικά ως έννοια λειτουργεί ως τροχοπέδη στην πολύ σημαντική απόφαση της αποκόλλησης από την δυσλειτουργική σχέση που έχει μια κακοποιημένη γυναίκα.

Τι θα λέγατε στη γνωστή ή άγνωστη φίλη που κινδυνεύει η ψυχική και σωματική της ακεραιότητα; Θεωρώ ότι είναι αρκετά δύσκολο να προσεγγίσεις ένα τόσο πληγωμένο άνθρωπο και να ρίξεις πραγματικό φως στην ψυχούλα του. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης την οποία μια κακοποιημένη γυναίκα χάνει -ακόμη και στον ίδιο της τον εαυτό- θα ήταν το πρώτο μου βήμα σε μια τέτοια σχέση ώστε να καταφέρει να δεχτεί αλλά να νιώσει ότι δεν είναι μόνη και εγκλωβισμένη στην μοίρα της.

Αν υπήρχε μηχανή του χρόνου ποια επαναστάτρια από το χρονικό διάστημα 1821 και μετά, θα θέλατε να συναντήσετε και τι θα της λέγατε; Θα ήθελα να συναντήσω την Μαντώ Μαυρογένους την οποία θα ευχαριστούσα για την συμβολή της και την γενναιότητα που επέδειξε για την πατρίδα μας.

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr