Έκθεση χαρακτικής του Νίκου Τερζή

Ο χώρος τέχνης ΑΘΩΝΟΣ aRT sPACE σας περιμένει την Τετάρτη 28 Νοέμβρη
από τις 7.30 μμ. στο χώρο του
Παπαμάρκου 25, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη
για τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικής του Νίκου Τερζή.

Τα έργα που εκθέτει ο Νίκος Τερζής είναι χαρακτικά σε πολύ μικρή φόρμα.
Είναι επιλογή. Επιθυμεί, με τις μικρές διαστάσεις τους, να προκαλέσει τον επισκέπτη της έκθεσης σε χορογραφία εμπρός τους. Αφού του κινήσει την περιέργεια, τον «αναγκάζει» να τα πλησιάσει, εντείνοντας στο έπακρο την παρατηρητικότητά του, να δείξει δηλ. τη δέουσα αναγνωστική προσοχή, ώστε να μπορέσει να τα μελετήσει ως μικρογραφικές μορφοπλασίες και να απολαύσει το περιεχόμενο, που καθόλου τυχαία, δένει άψογα με την τεχνική και τη χρωματική απόδοση των έργων.
Η τεχνική του είναι αυτή της ξηρής χάραξης, (της χάραξης κατευθείαν με το αιχμηρό αντικείμενο/καλέμι) επάνω στην πλάκα του χαλκού.
Θεματικά τα περισσότερα από τα έργα του είναι πορτρέτα γεμάτα απίστευτες μικρολεπτομέρειες που ισορροπούν μετέωρα στον μικρό κλειστό τους κόσμο.
Θέλησε (με την τεχνική αυτή, με το μέγεθος των έργων, τον τρόπο χάραξης και τις χρωματικές αποχρώσεις), να αποτυπώσει το “παιχνίδι της μνήμης”.
Αντιλαμβάνεται τη μνήμη, σαν μία αποθήκη του παρελθόντος, μία παρακαταθήκη εικόνων και συνειρμών ικανή να αποτελέσει αφετηρία, ως ερέθισμα, όχι μόνο για την τέχνη του, αλλά και τη σκέψη των θεατών της.
Την ώρα της δημιουργίας φέρνει στη μνήμη του πρόσωπα που γνώρισε και βίωσε το χαρακτήρα τους ή φίλους και συνομιλητές πού τον εντυπωσίασαν θετικά ή αρνητικά και μας τα παρουσιάζει. Δεν ενδιαφέρετε να αποδώσει τα παραστατικά χαρακτηριστικά αλλά να αναδείξει το βαθύτερο του χαρακτήρα τους.
Τα ονόματα που σε κάποια από αυτά παραθέτει εντείνουν το ερώτημα του ρεαλισμού της «απεικόνισης» ή τη σχέση τέχνης και πραγματικότητας.

Σύντομο βιογραφικό του χαράκτη
Νίκος Τερζής. Γεννήθηκε στο Αμμόβουνο Ορεστιάδας Έβρου. Ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη.
Σπούδασε από το 1980 – 1987 στην Ακαδημία Τεχνών της Βαρσοβίας στην Πολωνία χαρακτική, ζωγραφική, και αφίσα. Από το 1987 έως το 1990 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην τέχνη της αφίσας και ζωγραφική στην ίδια σχολή. Δίδαξε από το 1987 έως το 1990 ως βοηθός στα τμήματα αφίσας και ζωγραφικής της Ακαδημίας Τεχνών της Βαρσοβίας.
Από το 2001 διδάσκει ζωγραφική στο Folk High School του Lunnevad και στο Grafikskola Stockholm στη Σουηδία.
Είναι μέλος του Σουηδικού οργανισμού Τεχνών KRO, μέλος των Σουηδών εικονογράφων – σκιτσογράφων S.T. και
μέλος του Ομίλου Καλλιτεχνών του Δήμου Huddinge, καθώς και μέλος του Δ. Σ. του Μουσείου Λιθογραφίας στη Στοκχόλμη.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, δημοτικές πινακοθήκες, σε πολιτιστικούς φορείς και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ακόμη περισότερες ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βραβεία και διακρίσεις 2018 Aydın Doğan International Cartoon Competition 2017 Χαρακτικής. Μουσείο τέχνης, Ιάσιο, Ρουμανία. 2014 Φεστιβάλ γλυπτικής στο Δήμο του Huddinge, Σουηδία. 2014 Μπιενάλε κοινωνικοπολιτικής αφίσας στο Auschwitz της Πολωνίας. 2012 11η Διεθνής Μπιενάλε Μινιατούρας του Μιλάνοβατς, Σερβία. 2012 Βραβείο καλλιτεχνικής αφίσας κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου στη Σουηδια, “kolla på affischen”.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 17 Ιανουαρίου 2019