Performance “Δωμάτια Επανα-προσδιορισμού”

Χώρος : Bensousan Han

Ημερομηνία : Δευτέρα 18/4/2022

Ώρα έναρξης : 20:30

Eίσοδος : 10€ , 5€ για ανέργους

Πληροφορίες/Κρατήσεις εισητηρίων : 6987933045 (12:00- 21:00) ή στο [email protected]

Τα Δωμάτια Επανα-Προσδιορισμού, ειναι ένα Live Μusic & Performance Installation για 20 επιτελεστές, στο Ιστορικό κτήριο του Bensousan Han. H δράση, συνολικής διάρκειας δυο ωρών, συνδιαλέγεται με την έννοια της «Επιτελεστικής Τελετουργίας», ως μέσω μετάβασης στο Ανοίκειο εσωτερικό τοπίο του δημιουργού.

Κατά τον Sigmund Freud (1856-1939), το Ανοίκειο (Das Unheimlich), είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει τη στιγμή που επικρατεί ασάφεια ως προς τα όρια πραγματικότητας και μη πραγματικότητας. Θεμέλιο για την πρόκληση αυτού του τόσο συγκεκριμένου φαινομένου, αποτελεί κυρίως η εντύπωση ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πραγματικό και φανταστικό, είναι ομιχλώδης και δυσδιάκριτη, με αποτέλεσμα κάτι πολύ γνώριμο να εμφανίζεται μέσα από κάτι άλλο, το οποίο μας είναι άγνωστο.

Το κοινό στην παρούσα δράση μπορεί να περιηγηθεί στα δωμάτιά του Bensousan αλλά και να παρακολουθήσει καθημενο ,τις παράλληλες δράσεις.

Η παρούσα δράση αποτελεί το απόσταγμα από το αρχείο εργαστηρίων και ερευνας της χορογράφου, γύρω από τoυς επιτελεστικούς άξονες  του Σωματικού Ανθρωπολογικού Θέατρου, του  Butoh και την πρακτική της In Situ εικαστικής Μάσκας.

Σύλληψη-Δημιουργία : Mαρία Λάππα

Live Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση : Μr Clarinet

Εικαστική Επιμέλεια : Φανή Αράπη – Κυριάκος Αποστολίδης

Οργάνωση Εκτέλεση Παραγωγής : More64 Aστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρια Πολιτισμού & Τέχνης

Λίγα λόγια για την In Situ Μάσκα

O όρος Ιn Situ αναφέρεται σε έργα που δημιουργούνται επιτόπου στο χώρο όπου θα εκτεθούν, αντί να δημιουργηθούν στο εργαστήριο του καλλιτέχνη και να μεταφερθούν. Τα in situ έργα συνήθως λαμβάνουν υπόψιν τους τα χαρακτηριστικά του χώρου ή και του κοινού και αλληλοεπιδρούν με αυτά. Πολλές φορές, ακόμα και η ίδια η διαδικασία της κατασκευής του έργου αποτελεί μέρος του έργου.

H Μάσκα είναι μια κατασκευή, πίσω από την οποία καταφεύγει ένα πρόσωπο για να κρύψει το πρόσωπο του, να αποσβέσει την προσωπικότητά του, να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα, επιθυμώντας να αποδεσμευτεί από ό,τι το συνδέει με τη γνωστή του κοινωνική συμπεριφορά. Ως κατασκευή, αποτέλεσε ανά τα χρόνια τελετουργικό αντικείμενο και χρησιμοποιήθηκε ως μέσω σύνδεσης με το «υπερβατικό».

Η Ιn Situ Μάσκα, είναι μια μάσκα που δημιουργείται, εμψυχώνεται και καταστρέφεται στο εδώ και τώρα. Η Μάσκα,  στην παρούσα διαδικασία λειτουργεί ως μεταβατικό αντικείμενο και αποτελεί ένα ερμηνευτικό εργαλείο αλλά και αυτόνομη τελετουργική επιτέλεση.

Βιογραφικό

Η Μαρία Λάππα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1980 είναι χορογράφος, εκπαιδεύτρια Σωματικού Ανθρωπολογικού Θεάτρου και performance artist, έχοντας ως κεντρικό άξονα της δουλειάς της το Ιαπωνικό Butoh το οποίο διδάχτηκε ταξιδεύοντας δίπλα σε μεγάλους δάσκαλους ανά τον κόσμο, όπως ο Iwana Masaki,ο Ko Murabushi, Katsura Kan,, ο Grigory Glazuvov, η Natalia Zhestovskaya μεταξύ άλλων. Η δεκατριάχρονη έρευνα και η σπουδή της πάνω στην Ιαπωνική αυτή τέχνη, ενσωματώνεται στην ολιστική σχέση που αναπτύσσει με το σώμα σε ψυχοφυσικό επίπεδο και την επίδραση που μπορεί να έχει η πρακτική εφαρμογή της διδασκαλίας της στην Ζωντανή Τέχνη (performance art) και τον ευρύτερο τομέα των παραστατικών τεχνών. 

Από το 2012 μέχρι και σήμερα διδάσκει ασταμάτητα την πρακτική του Ιαπωνικού Butoh στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Είναι μέλος του ρωσικού Χοροθέατρου OddDance Τheater με έδρα την Αγία Πετρούπολη. 

Το 2018 επιχορηγήθηκε από το Ίδρυμα ΝΕΟΝ για την παράστασή της Σώμα σε 64 Κινήσεις που παρουσιάστηκε στην Αθήνα την ίδια χρονιά, στο Σύγχρονο Θέατρο. 

Κάποιες από τις δουλειές της και συνεργασίες της έχουν παρουσιαστεί στο De Montfort University (DMU) στο Leicester, UK, στο festival Off Borders – MOMuS (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης) στη 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου/Συμβίωση-Symbiosis, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, στο Μουσικό Χωριό, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο θέατρο 104, στο Black Box Theater (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Αλκμήνη του Άκη Δαβή (Αθήνα), στην Owl Art Galery (Aθήνα), στο Σύγχρονο Θέατρο(Αθήνα), στα Δημήτρια Θεσσαλονίκης, στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών σε συνεργασία με τον Σπύρο Κουβαρά, στα πλαίσια του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» κ.α. 

Στην πορεία της έχει συνεργαστεί με ομάδες Σύγχρονου Χορού και Σωματικού Θεάτρου, όπως οι: Svalbard Company (Σουηδία) , ΟddDance Theater (Ρωσία), Synthesis 748 (Ελλάδα- Γαλλία).

Από το 2015 είναι Manager-Curator του  Movement Research Project, μίας ερευνητικής πλατφόρμας που εστιάζει στην έρευνα των παραστατικών τεχνών, παιδαγωγικού χαρακτήρα που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.