Όλγα Γαλανάκη: “Ονειρεύομαι τη συνεργασία εκείνη που θα είναι… πρόκληση για εμένα και θα καταφέρει να με ανεβάσει άλλο ένα σκαλοπάτι”

“Θέλω να συνεχίσω να μοιράζομαι την αγάπη και τις γνώσεις μου για τη μουσική, το πιάνο και τα πλήκτρα με τους αγαπημένους μου μαθητές αλλά και με υποψήφιους μαθητές που θέλουν να εξερευνήσουν την όμορφη αυτή τέχνη αλλά και τον εαυτό τους μέσα απ’ αυτήν”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Yπήρξαν πολλές οι μουσικές αναμνήσεις που είχα από πιτσιρίκι πριν καλά-καλά ξεκινήσω να εξερευνώ τα πλήκτρα του πιάνου. Μουσικές από παιδικές σειρές, διαφημίσεις, παιδικά τραγούδια ήταν οι πρώτες μου αναμνήσεις οι οποίες ήταν αφορμή για να ξεκινήσω σιγά σιγά να βγάζω κάποια απ’ αυτά τα τραγουδάκια μόνη μου στο αρμόνιο κι έπειτα σειρά είχαν οι αναμνήσεις στα μαθήματα του ωδείου και στις μαθητικές συναυλίες.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι αρκετοί οι μουσικοί που θαυμάζω όχι μόνο εγχώρια αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Δύσκολο να πω μόνο ένα όνομα με το οποίο θα ήθελα να βρεθώ επί σκηνής. Είναι πολλοί και ήδη στη μουσική μου πορεία έως τώρα έχω συνεργαστεί με αρκετούς αξιόλογους μουσικούς και καλλιτέχνες οι οποίοι μ’ έχουν βοηθήσει αρκετά στο να εξελιχτώ σαν άνθρωπος αλλά και σαν μουσικός και τους ευχαριστώ. Είναι υπέροχο να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις δυνατότητές σου, να σε ωθήσουν να καταφέρεις πράγματα που ο ίδιος δεν πίστευες ότι μπορείς να καταφέρεις και με την σειρά σου να εμπνεύσεις και να ωθήσεις τους συνεργάτες σου προς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Το μουσικό μου ταξίδι ξεκίνησε στην ηλικία των 6-7 ετών όταν έπεσε στα χέρια μου ένα μικρό αρμονιάκι με το οποίο έβγαζα τις πρώτες μελωδίες απο παιδικά τραγούδια που είχα τότε στ’ αυτιά μου. Ύστερα σειρά είχαν τα μαθήματα κλασσικού πιάνου στο ωδείο και εν συνεχεία οι σπουδές στη μουσική τεχνολογία, στο jazz-μοντέρνο πιάνο και στη μουσικοθεραπεία. Γύρω στα 20 μου ενώ ακόμα συνέχιζα τις μουσικές μου σπουδές άρχισα να ασχολούμαι σιγά-σιγά επαγγελματικά σε αυτό το χώρο κι αυτό μου έφερε αρκετές συνεργασίες και επί σκηνής αλλά και σε στούντιο περιβάλλον.
Προφανώς και υπήρξαν και θετικές αλλά και αρνητικές επιρροές. Είναι μέσα στο παιχνίδι και δεν θα μπορούσα να τις αποφύγω αλλά ούτε και ήθελα να το κάνω αφού και τα δύο με βοήθησαν στο να βελτιωθώ τόσο στην τέχνη της μουσικής και στην συνέχεια στο χαρακτήρα μου, στα ερεθίσματά μου, στο πως να αντιλαμβάνομαι και να χειρίζομαι κάποια πράγματα και καταστάσεις.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Δεν θα έλεγα πλέον ότι με τρομάζει ούτε η επιτυχία αλλά ούτε και η αποτυχία. Ίσως σε πιο μικρή ηλικία να με τρόμαζε η αποτυχία αλλά στη φάση που είμαι τώρα πιο πολύ θα έλεγα ότι με ωθούν και τα δύο στο να κάνω ακόμα περισσότερα πράγματα και ίσως καλύτερα από πριν. Ειδικά οι αποτυχίες είναι ένα γερό μάθημα, πιο γερό από τις επιτυχίες νομίζω. Πέφτεις, ξανασηκώνεσαι, προσπαθείς ξανά και ξανά και σιγά σιγά η τότε αποτυχία σου γίνεται επιτυχία και βγαίνεις πιο δυνατός και ώριμος απ’ όλο αυτό. Ο καθένας, βέβαια, ορίζει την επιτυχία και αποτυχία διαφορετικά και τα δύο όμως είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Αν κι έχω περάσει κι εγώ απο την φάση των talent show, συγκεκριμένα στο “Ελλάδα έχεις ταλέντο” ως μέλος του σχήματος 4 on the Floor, ούτε τα θεοποιώ, ούτε τα δαιμονοποιώ. Είναι απλά ένα μέσο για να προβάλλει κάποιος, για όσο χρόνο θα είναι στο χι ψι talent show, τη δουλειά του. Η τηλεόραση, βέβαια, είναι -ακόμη- ένα δυνατό μέσο για να προωθήσεις τη δουλειά σου πιο γρήγορα κι εύκολα αλλά είναι λάθος να στέκεται κάποιος μόνο εκεί. Μόλις τα φώτα πέσουν, το talent show τελειώσει κι ο κόσμος κλείσει την tv θα ξεχαστείς σύντομα αν δεν συνεχίσεις να δουλεύεις και να τρέχεις αυτό που αγαπάς και πίσω απ’ τα φώτα της τηλεόρασης οπότε καλό είναι να μην στεκόμαστε μόνο στη βοήθεια των talent show. Καλώς η κακώς ο καλλιτεχνικός χώρος θέλει όχι απλά δουλειά αλλά σκληρή και καθημερινή δουλειά, υπομονή κι επιμονή για να καταφέρει κανείς να καταξιωθεί και συνήθως (για να μην πω πάντα) αυτό γίνεται πίσω από τα φώτα.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Η συνεργασία εκείνη που θα είναι…πρόκληση για ‘μένα και θα καταφέρει να με ανεβάσει άλλο ένα σκαλοπάτι.

Ποιοί είναι οι στόχοι σας όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι; Γίνε ο δάσκαλος που χρειαζόσουν όταν ήσουν μαθητής λένε…. Μέρα με την ημέρα θέλω να εξελίσσομαι και ως μουσικός αλλά και ως εκπαιδευτικός για να περάσω και στους μαθητές μου όχι μόνο την αγάπη που έχω εγώ για τη μουσική, το πιάνο και τα keyboards αλλά και την τεχνογνωσία και το know how. Το κυριότερο όμως είναι να τους δίνω κίνητρο και να τους ωθώ στο να μην τα παρατάνε. Να πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Αυτό θα τους βοηθήσει όχι μόνο στο κομμάτι της μουσικής αλλά στη ζωή τους γενικότερα.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Ένας μουσικός (ή μία μπάντα) σήμερα καλείται να τα κάνει όλα μόνος του. Απ’ το να τρέξει ο ίδιος να κλείσει λάιβ σε μαγαζιά και μουσικές σκηνές μέχρι να φτιάξει την αφίσα για το event και να κάνει και την προώθηση στα social media μόνος του. Ειδικά όταν πρόκειται για μουσικό ή συγκρότημα λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό. Σαφώς και υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν στην πορεία ενός καλλιτέχνη. Είναι λίγοι βέβαια, ειδικά αυτοί που θα οδηγήσουν τον καλλιτέχνη προς την επιτυχία κι όχι προς την αποτυχία.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Θέλω να συνεχίσω να μοιράζομαι την αγάπη και τις γνώσεις μου για την μουσική, το πιάνο και τα πλήκτρα με τους αγαπημένους μου μαθητές αλλά και με υποψήφιους μαθητές που θέλουν να εξερευνήσουν την όμορφη αυτή τέχνη αλλά και τον εαυτό τους μέσα απ’ αυτήν. Εκτός από τη διδασκαλία, όμως, θα συνεχίσω να συνθέτω και να ηχογραφώ τις δικές μου μουσικές ιδέες και φυσικά το κομμάτι του studio recording και live performance είναι μέρος της ζωής μου. Εύχομαι σε νέες κι ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Μόλις αφήσουμε πίσω μας την…covid εποχή -εύχομαι σύντομα- και ηρεμήσουν τα πράγματα θα επιστρέψουμε δυναμικά στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Τέλος, αυτόν τον καιρό ετοιμάζω το προσωπικό μου site (www.olgalanaki.com) όπου εκεί θα βρίσκετε πλούσιο υλικό απ’ το μέχρι τώρα μουσικό μου ταξίδι αλλά και νέο-φρέσκο υλικό.

Βιογραφικό: Η Όλγα Γαλανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης.

Από την ηλικία των 7 ετών αρχίζει να γεννιέται η αγάπη της για τη μουσική κι έτσι λίγο καιρό αργότερα ξεκινάει τις σπουδές της στο κλασσικό πιάνο και στα θεωρητικά δίπλα σε καταξιωμένους μουσικούς.

Σε ηλικία 18 ετών, παράλληλα με το κλασσικό πιάνο, παρακολουθεί μαθήματα Μουσικής Τεχνολογίας/Ηχοληψίας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και 2 χρόνια αργότερα αποφασίζει να συνεχίσει τις σπουδές της στο Jazz / Μοντέρνο και στην Θεωρία και Jazz Αρμονία.

Απ’ το 2006 έως και σήμερα ασχολείται επαγγελματικά ως μουσικός (πιάνο, keyboards και φωνητικά).

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές στούντιο ηχογραφήσεις και live εμφανίσεις διαφόρων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών σε pop, rock, jazz, latin, blues, funk, soul, r’n’b, disco κ.α. στύλ, όπως με τον Rous, με τον Νεκτάριο Σφυράκη, τους Jamming Funkers, την Ραλλία Χρηστίδου, τον Νίκο Μίχα, τον Γιάννη Σκουλά, τους Sax-S, τον Θάνο Καλλίρη, τους 4 on the Floor band, τους Suxu Muxu band, τους Domenica, τους Picos Apicos band κ.α σε χώρους και μουσικές σκηνές όπως Σταυρός του Νότου, Τεχνόπολις, Αρχιτεκτονική, Γυάλινο Up Stage, Faust Bar theatre, Half Note Jazz Club, Ejekt Festival 2013, Galaxy Bar/Restaurant-Hilton Athens, Κεραμείο, Afrikana Jazz Bar, Gazarte, PassPort, Casino Mont Parnes, Roadtrip & The Workshop (Λονδίνο, Ιούνιος 2012) και σε αρκετά φεστιβάλ.

Έχει εμφανιστεί τηλεοπτικά με διάφορα σχήματα και καλλιτέχνες όπως με τους: Rous, Νεκτάριο Σφυράκη, 4 on the Floor band, Θάνο Καλλίρη.
Για διάστημα 2 ετών (2006-2008) παρέδιδε μαθήματα μουσικής τεχνολογίας (Music Software Programs, Vsts, Plugins, Midi Programming, Midi & Audio Editing…)

Το 2016 σπουδάζει Μουσικοθεραπεία μέσω υποτροφίας που κερδίζει απ’το Ωδείο Όπερα Αθηνών.
Είναι απόφοιτος Μουσικής Τεχνολογίας, Τζαζ/Μοντέρνου Πιάνου και Μουσικοθεραπείας.

Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια στον τομέα Μουσικής Τεχνολογίας, Ηχοληψίας, Ηλεκτρονικής Ενορχήστρωσης και Μουσικής Δημιουργίας, Ear training, Jazz Improvisation, Film scoring, Sound Design & Arrangement, Μουσικοθεραπείας.
Από το 2012 μέχρι και σήμερα ασχολείται με την διδασκαλία (διά ζώσης και online) μοντέρνου πιάνου, πλήκτρων και θεωρητικών σε παιδιά και ενήλικες.
Αυτή την περίοδο ασχολείται ενεργά ως μόνιμο μέλος στους 4 on the Floor band, στους Picos Apicos band, στο σχήμα του Θάνου Καλλίρη και ως session μουσικός με διάφορους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, υλικό αλλά και για να επικοινωνήσετε με την Όλγα Γαλανάκη επισκεφτείτε τις παρακάτω σελίδες της:

Facebook Page: www.facebook.com/olga.galanaki.musicpage

YouTube Channel: www.youtube.com/olgagalanaki

Προσωπική Ιστοσελίδα: www.olgalanaki.com