Χρήστος Μπότσης: “Όταν δοθείς σε αυτό που κάνεις με όλο σου το “είναι”, ανταμείβεται ο αγώνας σου”

“Είχα κι έχω ανθρώπους που με στηρίζουν πολύ σε όλο αυτό και πάντοτε με συμβουλεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καθοριστική επιρροή είναι ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, δάσκαλός μου στο θέατρο.”

http://www.youtube.com/watch?v=7qrvFKQBuus

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Νομίζω το ‘’Χάρτινο το Φεγγαράκι’’ του Μάνου Χατζιδάκι. Για κάποιο λόγο είναι το μοναδικό μέσο, με το οποίο με κατάφερναν να κοιμηθώ, όταν ήμουν μωρό.

Με ποιόν τραγουδιστή θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Δύσκολη ερώτηση γιατί δεν είναι ένας. Θα πω όμως τον πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό κι είναι ο Γιώργος Νταλάρας. Εκτιμώ τόσο πολύ τον επαγγελματισμό αυτού του ανθρώπου. Γενικά ανήκει στους τραγουδιστές που έχω μελετήσει πολύ. Μακάρι λοιπόν κάποια στιγμή να γίνει!

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Ανήκω στους πολύ νέους τραγουδιστές. Ξεκίνησα να τραγουδώ στην εφηβεία, κάνοντας παράλληλα μαθήματα φωνητικής στη Θήβα. Εν συνέχεια, συμμετείχα σε μουσικο-θεατρικές παραστάσεις με την θεατρική ομάδα που συνεργάζομαι, το ΘΗ.ΠΕ.ΘΕ (Θηβαϊκό Πειραματικό Θέατρο). Πριν τρία χρόνια πρωτοσυστήθηκα με την επανεκτέλεση του τραγούδιου “Μαύρα Γιασεμιά”, σε μουσική του Γιώργου Σταυριανού και στίχους της Μυρτώς Κοντοβά. Αρχές Μαρτίου κυκλοφόρησε το τραγούδι ‘’Σήκωσε Νοτιά’’ σε στίχους της Λίνας Δημοπούλου και μουσική του Γιώργου Κυριάκου και εντός του έτους, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ.

Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ήμουν πολύ τυχερός ως προς αυτό το κομμάτι. Είχα κι έχω ανθρώπους που με στηρίζουν πολύ σε όλο αυτό και πάντοτε με συμβουλεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καθοριστική επιρροή είναι ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, δάσκαλος μου στο θέατρο. Από τον Λάζαρο έχω μάθει πάρα πολλά και μαθαίνω. Αγάπησα ουσιαστικά την τέχνη κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία για μένα.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Καθόλου. Είναι όλα δεκτά. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Πιστεύω ότι υπάρχουν πράγματα που μας αρέσουν ή που όχι. Έχω ενθουσιαστεί με πολλές “αποτυχίες” καλλιτεχνών. Εκτός κι αν συσχετίσουμε την επιτυχία με την εμπορικότητα του πράγματος. Εκεί είναι μεγάλη κουβέντα.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Προσωπικά δεν μου αρέσουν. Δεν τα παρακολουθώ γιατί στενοχωριέμαι. Δεν είναι αυτό η τέχνη κι ούτε πιστεύω σε αυτή τη συνθήκη. Είναι ένα κυνήγι διασημότητας που δεν οδηγεί κάπου. Το ζήτημα είναι αυτό; Αν φέτος θα είμαι ο νούμερο ένα τραγουδιστής της χρονιάς; Για μένα όχι. Εγώ πιστεύω πως όταν δοθείς σε αυτό που κάνεις με όλο σου το ‘’είναι’’, ανταμείβεται ο αγώνας σου.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Εδώ θα πω, πως ο μεγαλύτερος μάνατζερ του εαυτού μας, είμαστε εμείς. Από εκεί και πέρα σίγουρα υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά. Όμως αν μια δουλειά, ένα τραγούδι, ένας δίσκος, μία φωνή, δεν έχει αυτό το ‘’κάτι’’, όση προώθηση και να υπάρξει, δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα. Όλος ο πολιτισμός έχει χτυπηθει πολύ άσχημα από αυτή τη κατάσταση. Ας ελπίσουμε να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό που ζούμε, έναν ολόκληρο χρόνο τώρα. Έπειτα, τα σχέδια μας θα μπουν σε μία σειρά. Αρκεί να μας δοθεί η δυνατότητα να αναπνεύσουμε..

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Μπότση.

Ο Χρήστος Μπότσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θήβα. Είναι φοιτητής του τμήματος φιλολογίας του Ρεθύμνου. Από πολύ νωρίς όμως, αγάπησε το τραγούδι. Έχει κάνει μαθήματα φωνητικής με τη Νόνα Βουδούρη κι έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια φωνητικής και ερμηνείας της Νατάσσας Μποφίλιου, του Θέμη Καραμουρατίδη κ.ά.

Το 2018 κυκλοφόρησε σε επανεκτέλεση το τραγούδι με τίτλο Μαύρα Γιασεμιά σε μουσική του Γιώργου Σταυριανού και στίχους της Μυρτώς Κοντοβά.

Είναι μέλος του Θηβαϊκού Πειραματικού Θεάτρου με συμμετοχή σε μουσικές-θεατρικές παραστάσεις.

Το καινούργιο του  single «Σήκωσε νοτιά» υπογραφουν η στιχουργός Λίνα Δημοπούλου και ο συνθέτης Γιώργος Κυριάκος. Την παραγωγή και ενορχήστρωση υπογράφει ο Νίκος Μερτζάνος.

Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό τραγούδι που περιγράφει τον σύγχρονο έρωτα. Μία ανεκπλήρωτη σύνδεση δύο ατόμων, που ο ένας είναι πάντα εκεί και περιμένει να ενωθεί. Όμως όλα είναι μάταια γιατί η ένωση προϋποθέτει να αφεθούμε, να ρίξουμε τα εγώ μας και να αφήσουμε την ψυχή να πάρει το λόγο.

https://www.youtube.com/watch?v=7qrvFKQBuus