ΣΥΡΟΥ ΜΠΕΣΣΥ: “Η Τέχνη είναι αλληλένδετη με τον Τουρισμό, με το Περιβάλλον και με όλους τους τομείς που αφορούν τον Άνθρωπο”

Συμμετέχετε στην έκθεση 3e (Element-Environment-Energy) την οποία εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η εικαστικός Γεωργία Τρούλη υπό την διοργάνωση της Restart Cultural Tourism Art Platforrm.

Πώς νιώθετε για αυτήν την εμπειρία και τι σημαίνει για εσάς το τρίπτυχο element environment energy στην τέχνη, στη ζωή στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας, το περιβάλλον και τον κόσμο; Πιστεύω ότι η ενέργεια είναι το σήμα κατατεθέν μου. Η ενέργεια ξεκινά από ένα πολύ μικροσκοπικό άτομο, το μοριακό άτομο της σύνθεσης του ανθρώπου. Χωρίς την συμμετοχή του, ΕΝΕΡΓΕΙΑ δεν θα υπήρχε.
Το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια παρόμοια ενέργεια πλανητών και μικροσωματιδίων. Το ενεργειακό πεδίο του ήλιου περιβάλλει και τροφοδοτεί με ζωτική δύναμη το ανθρώπινο σώμα. Τα είδη των ζωντανών οργανισμών εξελίσσονται, δημιουργώντας νέες μορφές, διακλαδιζόμενα σε θυγατρικά είδη ή εξαφανιζόμενα ως αντίδραση σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλανήτη.
Όλα συντελούν και συμβάλλουν από και προς την ενέργεια του φωτός, της ζωής και της ύπαρξης.

Ποιο είναι το πρόταγμα της τέχνης, του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά αλλά και του καλλιτέχνη σε συλλογικές δράσεις στη σημερινή εποχή όπου τα γεγονότα είναι έντονα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες και συμπυκνωμένες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου τα σημεία, τα συμβάντα παράγουν σκέψεις, αντιδράσεις, ιστορία καθώς και νέα μοτίβα ζωής και δράσης; Η τέχνη μπορεί να συμβάλλει θετικά σε όλα τα πεδία δράσης του ανθρώπου. Ξεκινώντας από τον τρόπο σκέψης. Ό,τι δεν μπορεί ο άνθρωπος να καταφέρει με λόγια, έρχεται η τέχνη να ξεκαθαρίσει όλα τα μεμπτά σημεία του λόγου.
Πως; Εκπέμποντας ενέργεια. Θετική ή αρνητική ανάλογα με τις βαθύτερες σκέψεις του καλλιτέχνη και την ύπαρξή του σε αυτόν εδώ τον Κόσμο. Ναι ακόμη και ο αρνητισμός είναι μέρος της απάντησης στον τρόπο ζωής, στην ποιότητα του Σήμερα.
Ο πολιτισμός είναι ο οδηγός μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, και πρέπει να συνεχίσει να είναι γιατί αυτός μας οδηγεί και μας τοποθετεί σε πρωτεύουσες βαθμίδες σε όλον τον πλανήτη. Χωρίς αυτόν θα είμαστε απλά μια κουκίδα στο χάρτη.

H Restart Contemporary Art platform συνδυάζει στις δράσεις της τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Πώς βλέπετε εσείς τον συγκερασμό Τέχνης-Τουρισμού- Περιβάλλοντος; Η Restart Contemporary Art platform κάνει τα λόγια έργα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει εγκλωβισμένος σωματικά, αλλά το διαπραγματεύεται. Με τίποτε όμως δεν μένει εγκλωβισμένος εγκεφαλικά. Η φύση του ανθρώπου έχει την τάση φυγής/διαφοροποίησης/αποφόρτισης, από τα πιο μικρά έως και τα πιο μεγάλα. Ένα παράθυρο διεξόδου είναι η ΤΕΧΝΗ. Μόνο μέσου αυτής γίνεται κατορθωτό το ακατόρθωτο.
Δίνει ελπίδα, ενέργεια, απαντήσεις και ερωτήματα στον καθένα ξεχωριστά και για όλους τους τομείς, χωρίς ούτε μια λέξη. Φυσικά το περιβάλλον είναι αυτό που κατέχει μια εξέχουσα θέση στις μέρες μας. Ναι η Τέχνη είναι αλληλένδετη και με τον Τουρισμό και με το Περιβάλλον και με όλους τους τομείς που αφορούν τον Άνθρωπο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα συνεχίσω να ξεδιπλώνω πτυχές και ανεξερεύνητους κόσμους του συνειδητού και ασυνείδητου, καθώς θα εμπλουτίζεται η καλλιτεχνική μου αστείρευτη δίψα για νέες δημιουργίες. Ελπίζοντας μια μέρα να καταφέρω να εκθέσω ένα έργο μου στο Musée d’ Orsay στο Παρίσι.

Bio. Born in Montreal of Canada, I am an Etching /Engraver Graduate of European Cultural Studies at Patra’s Greek Open University.
I have participated in numerous personal and group exhibitions in Greece and abroad since 2006, as well as in ART of THESSALONIKI HELEXPO.

I have been awarded at the 2nd Giannakos Biennale – Xotaris Art Forum, Archanes Crete, where an exhibition was held in Thessaloniki, one year later at the ART IS CAUSA Gallery with my work “Pygmalion-Galateia”.

In New York, I volunteered with my charity work: http://suppartingstudents.com/?page_id=518

You can find my work in the Municipal Art Gallery of Gonnus Larissa, in the Gallery of Macedonian Studies in Thessaloniki, in the Gallery of the Museum of Arts in Kozani and in several private collections
I became a member of SKETBE’s Association (VISUAL ARTISTS ASSOSIATION OF NORTHERN GREECE ) in 2014 as well as in the editorial committee of the Art Magazine ““Technis Ichni” (Art Tracks) of the Association. (I offered the linocut/linoprint of the 11th “Technis Ichni” Art Magazine of SKETBE “Dragon’s cave”)
I was elected secretary of SKETBE’s Visual Artist Association (for the years 2019-2021)
Today I am Student of Fine Arts at the Aristotle University of Thessaloniki.

I use to say:
“In my own microcosm ~ through my etching-engravings (aquatints – oxygraphies – linolprints – mixed media) there is always a small window of escaping from everyday life into a space free from engagements and balances, raising questions about the modern way of life.”