Σπύρος Γελέκας: “το να μεταφέρω στον καμβά ήρωες και τοπία από τα βιβλία του καθηγητή αποτελεί στόχος ζωής”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Η εξέλιξή μου ως καλλιτέχνης ξεκίνησε ήδη από την παιδική μου ηλικία.

Τα πρώτα μου ερεθίσματα ήταν τα κόμικς με πιο χαρακτηριστικό τους Thundercats και τους ήρωες της Marvel.

Ξεκίνησα με αντιγραφή των σχεδίων των ιστοριών που διάβαζα και συνέχισα με σύνθεση και εικονογράφηση των αποκλειστικά δικών μου αφηγήσεων δανειζόμενος τους παραπάνω ήρωες. Η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής, συμβαίνει το 1998. Τα θέματα με τα οποία θα πειραματιστώ είναι κλασσικά. Αναπαράσταση-αντιγραφή της πραγματικότητας σύνθεση τοπίων και νεκρή φύση, με εφαρμογή της κλασικής τεχνοτροπίας.

Η εξέλιξη του εαυτού μου ως άνθρωπος, η ανάγνωση φανταστικής λογοτεχνίας, οι ταινίες Science Fiction και κατά ένα μεγάλο μέρος η rock μουσική αρχίζουν να συνθέτουν το καλλιτεχνικό μου κράμα ώστε να ξεκινήσω να παράγω την καθαρά προσωπική μου τέχνη.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Τα πρώτα πράγματα που κάνουμε από παιδιά είναι να χορεύουμε, να τραγουδάμε και να ζωγραφίζουμε. Είναι στην φύση μας.

Απλά μεγαλώνοντας επιλέγουμε να εξελίσσουμε την τέχνη ή να ασχοληθούμε με κάτι άλλο.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η ελευθερία έκφρασης, η απελευθέρωση της φαντασίας με την απουσία κάθε ελέγχου από τη λογική, η απόλυτη εναντίωση στον μη κομφορμισμό, είναι τα στοιχεία που κρατώ σαν κώδικα στην ζωγραφική.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Συνήθως ξεκινάω απευθείας με πινέλο ή με σπάτουλα, ανάλογα την τεχνική. Πολύ σπάνια θα κάνω προσχέδιο. Έχω μελετήσει στο μυαλό μου την κάθε κίνηση, την κάθε γραμμή, το κάθε χρώμα.

Κάποιες φορές δεν πετυχαίνει πάντα τόσο εύκολα και αγχώνομαι μέχρι να φτάσω στην απόδοση της λεπτομέρειας όπως την έχω φανταστεί. Πάντα όμως στο τέλος το αποτέλεσμα με δικαιώνει.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Αυτό προτιμώ να απαντηθεί μέσω των έργων μου στο μέλλον, αν και θα λεγα ότι κατάφερα να παραμείνω εκείνο το μικρό παιδί που ζωγραφίζει.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σε ένα μήνα από τώρα ξεκινάει το project μου με θέμα την Μέση-Γη, του καθηγητή Τζ.Ρ.Τόλκιν, και το πρώτο μέρος των εκθέσεων θα διαρκέσει δύο χρόνια, μεταφέροντάς το σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Το να μεταφέρω στον καμβά ήρωες και τοπία από τα βιβλία του καθηγητή αποτελεί στόχος ζωής.

TALES FROM MIDDLE-EARTH
Ο φανταστικός κόσμος της υπερρεαλιστικής παλέτας του διεθνούς γνωστού Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Γελέκα, συναντά για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μυθικό σύμπαν του J. R. R. Tolkien, συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του «Χόμπιτ» και του Σιλμαρίλλιον.

Μια έκθεση-αφιέρωμα στον καθηγητή Tolkien και τη Μέση-Γη με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη θα φιλοξενηθεί τον Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, (Govedarou Art Gallery) και τον Οκτώβρη στην Αθήνα (FantastiCon*).

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 (19.30) Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 16/9/2019 – 30/9/2019
Ώρες επίσκεψης: Καθημερινά (πλην Κυριακές), Δευτέρα – Τετάρτη 11.00 – 16.00 & Τρίτη, Πέμπτη Παρασκευή 11.00 – 16.00/ 18 – 21.00 Σάββατο 11.00 – 14.00
Διεύθυνση: Γ.Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων)
Τηλέφωνο: 231 401 5613
ΑΘΗΝΑ:
Εγκαίνια: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 (11.00) Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 5/10/2019 – 6/10/2019
Ώρες επίσκεψης: Σάββατο – Κυριακή 11.00 – 21.00
Ιστοσελίδα: http://www.fantasticon.gr
Διεύθυνση: Ελληνοαμερικανική Ένωση (Mασσαλίας 22, 10680)
Τηλέφωνο: 21 0368 0900

*Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Φανταστικού, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC).

ΤΟ C.V. ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΕΛΕΚΑ

Γεννημένος το 1979 στο νησί της Κέρκυρας, με έδρα τα Βραγκανιώτικα (όπου διατηρεί εργαστήρι και γκαλερί), ο Γελέκας πρωτοήρθε σε επαφή με τα εικαστικά το 1987, δίπλα στον Σπύρο Αλαμάνο.
Με τα ρεύματα του σουρεαλισμού και της μοντέρνας τέχνης να κερδίζουν γρήγορα την προτίμησή του κι αφού το 2002 συμμετείχε στην πρώτη του ομαδική έκθεση, στα «Μελίτεια» (φιλοτέχνησε και την αφίσα του Φεστιβάλ), το 2016 αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τέχνη, καθώς η μέχρι τότε επαγγελματική του πορεία (2002-2015) είχε ως αντικείμενο τη διακόσμηση και τη φιλοτέχνηση καταστημάτων και ιδιωτικών χώρων σε όλη την Ελλάδα.

Η εμφάνιση της πρώτης του ατομικής έκθεσης, «Fantasy Landscapes»,στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας (Δεκέμβριος 2016) τράβηξε το ενδιαφέρον από Ελλάδα κι εξωτερικό (αφιερώματα σε περιοδικά τέχνης, προσκλήσεις, social media κ.λπ.).

Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγής Καλλιτεχνών (IAE), που εκπροσωπείται αποκλειστικά από τηMO2art (Μicro-Οxygenated art).

Ακολούθησαν δύο συνεχόμενες sold-out ατομικές εκθέσεις: «Dreams in the Ocean» (Δεκέμβρης 2017 – Γενάρης 2018) στο Guest House Puppet και «ImaginationsThrough a Painted Canvas» (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2018), στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και την έκθεση «Η Τέχνη Δίνει Χαμόγελα» υπέρ του Χαμόγελου του Παιδιού στο The Attic Gallery (Ιανουάριος 2019).

Οι εμφανίσεις της έκθεσης «Tales from Middle Earth» σηματοδοτούν μια επιστροφή στην Ελλάδα για τον καλλιτέχνη καθώς το 2018 του έφερε διεθνείς εμφανίσεις και καταξίωση με την επιτυχημένη παρουσίαση έργων του, δίπλα σ’ αυτά των Salvador Dali και Pablo Picasso στην Ασία, και την είσοδό του στη λίστα των 100 καλύτερων, του παγκόσμιου διαγωνισμού «The Global Art Awards», και στην ένταξη των «εκλεκτών» εικαστικών για το 2019 στην εγκυκλοπαίδεια «GlobalArtFreaks».

Το 2019 ξεκίνησε με την συμμετοχή του στο Fantasmagoria στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και την εκπροσώπηση της Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου. Θα ακολουθήσει μια σειρά από προγραμματισμένες ομαδικές κι ατομικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το 2019-2021.

Παράλληλα δουλεύει το εξώφυλλο του τόμου, Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν ο οποίος συγκεντρώνει για πρώτη φορά στα ελληνικά ακαδημαϊκές μελέτες για τις επιδράσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Ο Σπύρος Γελέκας είναι λάτρης του φανταστικού, δηλώνει θαυμαστής του Salvador Dali,Roger Dean και του καθηγητή J.R.RTolkien με τον οποίο ασχολείται θεματικά από το 2016.

Από το 2015 έχει ολοκληρώσει μια μεγάλη συλλογή έργων (700+) όπου και βρίσκονται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στο Μουσείο Ελιάς «Μαυρούδης» (Κέρκυρα), στην i-clubM02art (Κίνα) και σε ιδιωτικές συλλογές γνωστών μουσικών, φωτογράφων, συλλεκτών, αθλητών και θεατρικών παραγωγών σε Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Ασία.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2002: “Μελίτεια 2002”, Κέρκυρα
2018: “Foshan Art Fair”, Φοσάν, Κίνα
2018: “The Prosperous” με Σαλβαντόρ Νταλί και Πάμπλο Πικάσο
2019: “International Art Colony”, Μπούντβα, Μαυροβούνιο
2019: “Show me What You Got #1” Θεσσαλονίκη – Λαμία
2019: “Kaleidoscope” The Attic Gallery, Κέρκυρα
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2016: “Fantasy Landscapes”, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
2017: “Falling into Fantasy”, Sentido Apollo Palace, Kέρκυρα
2018: “Dreams in the Ocean”, Puppet Guest House, Κέρκυρα
2018: “Surrealism”με Σαλβαντόρ Νταλί, Πεκίνο, Κίνα
2018: “Fantasy and Surrealism” με Σαλβαντόρ Νταλί, Κουνμίνκ, Κίνα
2018 “Imaginations Through a Painted Canvas” , Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, Κέρκυρα
2019 “Η Τέχνη Δίνει Χαμόγελα”, The Attic Gallery, Κέρκυρα
2019 “Sacred Worlds”, Fantasmagoria, Θεσσαλονίκη