ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΛΥΒΑΣ: “Σαν καλλιτέχνη με ενδιαφέρει μέσω της ζωγραφικής μου, να εκφράσω τη προσωπική μου άποψη για τη ζωή”

Τι είναι η ζωγραφική για εσας; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; Ανάγκη για δημιουργία, επικοινωνία ή κάτι άλλο;

Θα έλεγα ότι η ζωγραφική είναι όλα αυτά. Πρωταρχικά είναι ανάγκη έκφρασης, μια ανάγκη που πηγάζει από μια εσωτερική δύναμη που σε ωθεί να εκφραστείς με γραμμές, σχήματα και χρώματα. Η έκφραση, η δημιουργία καλύπτει την ανάγκη να υπάρχουμε και να επικοινωνούμε μέσα από τα έργα μας. Ο καλλιτέχνης μέσω του έργου του επικοινωνεί με το θεατή στέλνει τα δικά του μηνύματα μέσω του κώδικα της εικαστικής γλώσσας. Νιώθει την ανάγκη να μιλήσει να πει πράγματα, να ξεδιπλώσει τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τους φόβους του. Το έργο του τον βοηθάει σε αυτό. Το έργο τέχνης είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας του δημιουργού με την κοινωνία, ένας διάλογος του δημιουργού με το θεατή, θεωρώ ότι ο διάλογος αυτός προσφέρει ερεθίσματα για περαιτέρω ψάξιμο, αναζήτηση και για τους δυο. Η τέχνη οδηγεί στη πληρότητα τόσο το δημιουργό όσο και το θεατή.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας εικαστικό;

Θα τον χαρακτήριζα ως καλλιτέχνη που εκφράζεται μέσα από παραδοσιακές μορφές τέχνης όπως η υδατογραφία, η ελαιογραφία το σχέδιο με μολύβι, μελάνι. Σαν καλλιτέχνη με ενδιαφέρει μέσω της ζωγραφικής μου, να εκφράσω τη προσωπική μου άποψη για τη ζωή. Με ενδιαφέρει μέσα από τη σκληρή δουλειά να αναπτύξω τη προσωπική μου ματιά, τη προσωπική μου γραφή. Πιστεύω ότι το καλλιτεχνικό έργο πρέπει να υπερασπίζεται, να υπηρετεί τη μοναδικότητα και την διαφορετικότητα της προσωπικότητας του δημιουργού.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Εμπνέομαι από τη φύση και τις ατμοσφαιρικές της εναλλαγές, αλλά και από το κάθε τι που με συγκινεί. Για παράδειγμα η παλιά πόλη της Κέρκυρας με το ιδιαίτερο χρώμα και τη πλούσια Αρχιτεκτονική, τις λιτανείες και τη περιφορά των επιταφίων την Μ. Παρασκευή. Αλλά και ανθρώπινες μορφές και φιγούρες, με συγκινούν και με εμπνέουν. Θεωρώ ότι ακόμα και τα πιο απλά θέματα, μια μικρή λεπτομέρεια στη φύση μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να μετουσιωθούν σε έργο τέχνης.

Με ποια προσωπικότητα της τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Δεν το έχω σκεφτεί, ωστόσο το μυαλό μου πάει σε έναν σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη τον Σπύρο Παπαλουκά. Ο Παπαλουκάς είναι ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής τέχνης που παρά τις παροτρύνσεις των φίλων του δε θέλησε ποτέ να κάνει ατομική έκθεση. Θα ήθελα να μπορούσα να συζητήσω μαζί του για το έργο του, να κατανοήσω τις μεθόδους, το σκεπτικό και τη προβληματική του σχετικά με την απόδοση του φωτός και την χρωματική ερμηνεία των όγκων στο έργο του. Για το πώς κατόρθωσε με τη χρήση λιτών χρωματικών μέσων (χρωματική παλέτα) να αποδώσει τη διαύγεια του ελληνικού φωτός.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς την ζωγραφική, είναι μια υπαρξιακή ανάγκη μόνο ζωγραφίζοντας, αισθάνομαι πληρότητα και αρμονία. Η ζωγραφική με βοηθά να βλέπω και να σκέφτομαι καθαρά, να κρατώ την ουσία, να προσπερνώ τα εμπόδια και να αναζητώ την αυθεντικότητα. Η ζωγραφική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιόν τρόπο πιστεύεται ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Με συγκινούν έργα και καλλιτέχνες από διάφορες εποχές, ωστόσο αν μου δινόταν η ευκαιρία να ζήσω σε μια διαφορετική εποχή θα ήθελα να ζήσω στο μέλλον για να δω την εξέλιξη της ζωγραφικής. Αναρωτιέμαι αν θα υπάρχει η ζωγραφική με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα ή αν θα αντικατασταθεί από ψηφιακές μορφές τέχνης. Προσωπικά δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να δημιουργεί χωρίς πινέλα και μπογιές. Θεωρώ ότι η τέχνη προχωρά, πέρα από το μέσο έκφρασης, μέσα από την αμφισβήτηση ώστε κάθε φορά ο καλλιτέχνης να δίνει τη προσωπική του λύση.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Τα έργα μας είναι κομμάτι του εαυτού μας. Μας αντιπροσωπεύουν και μας χαρακτηρίζουν ως προσωπικότητες, ως καλλιτέχνες για το λόγο αυτό τα αγαπάμε και δενόμαστε με αυτά. Ακόμα και όσα θεωρούμε αδύναμα εικαστικά και έχουμε απορρίψει στο παρελθόν πολλές φορές τα αναζητούμε γιατί μας βοηθούν να δώσουμε λύση σε κάποιο εικαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε μια νέα σύνθεση σε ένα νέο έργο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν σκληρή δουλειά και μελέτη. Μέσα από τη διαρκή αναζήτηση και δουλειά έρχεται η έμπνευση. Δουλεύω τρείς θεματικές ενότητες κατά διαστήματα ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το φως, την έμπνευση και τη διάθεση μου. Σε αυτές τις τρείς ενότητες θα στηριχθούν οι επόμενες δράσεις και εκθέσεις μου.

Βιογραφικό.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο Α’ εργαστήριο ζωγραφικής, με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Ζ. Αρβανίτη, Α. Αντωνόπουλο όπου διακρίθηκε για την ακαδημαϊκή του επίδοση με υποτροφία και βραβείο ΙΚΥ. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος “Σπουδές στην Εκπαίδευση” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 100 ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.