Σαμιώτης Ευάγγελος: “Όλες οι μορφές τέχνης έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Την αλήθεια. Όσο εύκολο ακούγεται τόσο δύσκολο είναι να την πετύχεις!”

“Θαυμάζω όλους τους “μικρούς” καλλιτέχνες που δεν μπορούν να μπουν στα πράγματα για διάφορους λόγους αλλά δεν σταματούν ποτέ να προσπαθούν. Μέσα σε αυτούς τους “μικρούς” καλλιτέχνες κρύβονται κάποιοι τεράστιοι!”

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Από το 2007! πήγα σε μια παράσταση. Μου άρεσε τόσο που άρχισα να ψάχνω πως μπορείς να γίνεις ηθοποιός. Την επόμενη χρόνια μπήκα σε μια δραματική σχολή και άρχισε η προσωπική μου ιστορία στο μαγικό και δύσκολο κόσμο του θεάτρου.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Όλους τους “μικρούς” καλλιτέχνες που δεν μπορούν να μπουν στα πράγματα για διάφορους λόγους αλλά  δεν σταματούν ποτέ να προσπαθούν. Μέσα σε αυτούς τους “μικρούς” καλλιτέχνες κρύβονται κάποιοι τεράστιοι!

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Να φτάσεις σε ένα σημείο που να μπορείς να επιλεγείς τις δουλειές που σε εκφράζουν και όχι να αναγκάζεσαι να κάνεις οτιδήποτε σου προτείνουν καθαρά για βιοποριστικούς λόγους. Πολύς κόσμος δε το καταλαβαίνει και λέει: μα καλά αυτός τι δουλειά έχει να παίζει σε κάτι τέτοιο; Δε του ταιριάζει! Δυστυχώς στην Ελλάδα ο ηθοποιός ή καλλιτέχνης πέρα από λίγες περιπτώσεις πρέπει να αγωνίζεται κάθε μέρα για το ψωμί του! το μέλλον του είναι αβέβαιο τίποτα δε του εξασφαλίζει ότι και αύριο θα έχει δουλειά.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Όλοι γεννιόμαστε με κάποια έφεση, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η υποκριτική η συγγραφή η τέχνη σε ευρύτερο πλαίσιο είναι κάτι που εξασκείται κάθε μέρα, είναι μια διαρκής προπόνηση που δεν σταματάει ποτέ. Οποίος πιστεύει ότι φτάνει μόνο το ταλέντο θα μείνει στην ευκολία του. Είναι παρεξηγημένο επάγγελμα η υποκριτική, όλοι νομίζουν ότι είναι κάτι εύκολο, είναι απίστευτα δύσκολο και ψυχοφθόρο. Μιλάω ειδικά για το θέατρο και έπειτα τον κινηματογράφο. Η τηλεόραση είναι μια άλλη ιστορία.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Αγώνας, αγωνία, τίμημα…

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Δεν ξέρω τι είναι έμπνευση. Αυτό που ξέρω είναι ότι από το πουθενά μου έρχονται ιδέες τις οποίες τις κάνω θεατρικά κείμενα, σενάρια, ποιήματα, μυθιστορήματα οτιδήποτε! Έπειτα αν νιώσω κάποιο από αυτά τη συγκεκριμένη εποχή ότι θέλω να το ζωντανέψω, το ανεβάζω στο θέατρο.
Άρα από το μηδέν από την ανυπαρξία δημιουργώ ένα θεατρικό κείμενο, έπειτα του δίνω ζωή πάνω στο σανίδι, δημιουργώ έναν ολόκληρο κόσμο με συναισθήματα προβλήματα αγωνίες τα πάντα. Το αστείο είναι ότι ενώ όλα αυτά δεν υπάρχουν εμείς καλούμαστε να δείξουμε στους θεατές πως όχι μόνο υπάρχουν αλλά την συγκεκριμένη στιγμή είναι ολόκληρη η ζωή μας! Τέλειο; Ζεις ζωές που ούτε φανταζόσουν και με άλλοθι ότι δεν είμαι εγώ αλλά ο ρόλος. Θέατρο κάνω πολλές φόρες για να ξεπεράσω την ανιαρή μου πραγματικότητα!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Μυρμήγκι.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μόλις ανοίξουν τα θέατρα, σίγουρα θα συνεχίσουμε την παράσταση

Πιθανόν θα ανεβάσω ακόμα μια παράσταση στο θέατρο και θα ήθελα να βρεθώ σε κάποια δουλειά είτε τηλεόραση είτε κινηματογράφο να κάνω διαφορετικές δουλειές έκτος των δικών μου.

Άρα τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να υπάρχω στο χώρο της τέχνης και να είμαι όσο το δυνατόν πιο ενεργός. Όχι για να κάνω τον κόσμο να περνάει καλά αυτά είναι παραμυθία που λένε οι “καλλιτέχνες”. Είναι δικιά μου ανάγκη να υπάρχω μέσα από όλο αυτό, για τον εαυτό μου το κάνω και μακάρι να έχει αντίκτυπο στον κόσμο.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα διαλέγατε; Ένας αέναος αγώνας να βρεις την αλήθεια είτε λέγεται υποκριτική είτε συγγραφή, είτε κωμωδία είτε δράμα. Όλες οι μορφές τέχνης έχουν έναν κοινό παρανομαστή την αλήθεια. Όσο εύκολο ακούγεται τόσο δύσκολο είναι να την πετύχεις!

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Ανακύκλωση πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Δύσκολο πράγμα να μπορέσει κάποιος νέος να δείξει το ταλέντο του. Όμως όπως υπάρχει ανακύκλωση έτσι υπάρχουν και ευκαιρίες, σίγουρα όχι για όλους αλλά όλοι για μια τέτοια ζούμε να μας δοθεί. Όσες πόρτες χτύπησα για έτοιμα σενάρια, σειρές ολοκληρωμένες 32 επεισοδίων που έχω γράψει, δεν με άκουσε κανείς, όχι να την πάρει και να την κάνει απλά να τη διαβάσει. Προσωπικά στα θεατρικά μου παίρνω και νέους και παλιούς που έχω συνεργαστεί.

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Αυτή τη στιγμή που σας απαντάω στις ερωτήσεις με βρίσκετε στο θεατρικό μου χώρο το Life Theater το οποίο εδώ και δέκα μήνες το τρώει η υγρασία από την απραξία. Όταν ανοίξουμε με το καλό πάλι εδώ θα με βρείτε σίγουρα με το <<Από την Αρχή μέχρι το Τέλος>> και ευελπιστώ και σε αλλά σχήματα σε διαφορετικούς χώρους.

Είπατε γράφετε ποιήματα θα θέλατε να μοιραστείτε ένα μαζί μας;

Το χείλος του γκρεμού (η τελευταία ανάσα)

Το χείλος του γκρεμού,
χάος, σκοτάδι, άγνωστο!
Κάθε μέρα ένα βήμα για τον αγώνα της ελπίδα,
κάθε βήμα και μια μέρα πιο κοντά…
Τα βήματα γίνονται εκατοντάδες, χιλιάδες και οι μέρες μήνες χρόνια, δεκαετίες,
και να… Έφτασες στο χείλος του γκρεμού.
Χάθηκες στην ελπίδα του αύριο
και έχασες την ζωή του σήμερα,
και να… το χείλος του γκρεμού…
Πίσω μη κοιτάς,
δεν υπάρχει το πίσω πέθανε,
τώρα υπάρχει το τελευταίο βήμα,
θες δεν θες θα το κάνεις,
είναι προγραμματισμένο από την φύση.
Μη λιγοψυχάς όλοι το έκαναν και θα το κάνουν,
κανείς δεν ξεφεύγει.
Τι κέρδισες; Τι έχασες; Τέτοια ώρα τέτοια λόγια.
Ξελογιάστρα ελπίδα πόσο τυφλώνεις το σήμερα…
Πάντα στο χείλος του γκρεμού φανερώνεται
η σκοτεινή πλευρά της ελπίδας…
Η στιγμή ήρθε…
το τελευταίο βήμα…
Πήδα!
Κακόμοιρε, μέσα σου πίστευες σε διαφορετικό τέλος …

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Το επάγγελμα του ηθοποιού, του συγγραφέα, του καλλιτέχνη είναι επάγγελμα και δεν είναι χόμπι.

Τι εύχεστε στους αναγνώστες του polismagazino; Δεν τα πάω καλά με τις ευχές. Οι ευχές το έχω ξαναπεί είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να λεμέ ανέξοδα ψέματα και να γινόμαστε αρεστοί. Οι πράξεις μετράνε!