Ροδούλα Χαμηλοθώρη: “…Μια επιτυχία που αντέχει, δεν είναι εφήμερη και σε κάνει υπερήφανη που την κατέκτησες, γιατί δεν έχει να κάνει με την λάμψη, αλλά με την ουσία”

Photo by Πέτρος Παπαπέτρου

“…Σέβομαι το κλάμα, το γέλιο, τη συγκίνηση, κι ας προκύπτουν μέσα από τη διαδικασία της ερμηνείας ενός ρόλου. Ο ρόλος είναι απλά η αφορμή, η συνθήκη για να κάνεις το κοινό να εκφραστεί μέσα από τη δική σου έκφραση”

Photo by Τριαντάφυλλος Χαΐμανατζής

Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Καταρχάς ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Για να είμαι ειλικρινής, δε θυμάμαι ακριβώς. Νομίζω ότι πάντα υπήρχε μέσα μου αυτή η επιθυμία. Γι αυτό και συμμετείχα σε θεατρικές σχολικές ομάδες, έκανα θεατρικό παιχνίδι, ένα πρώτο σχολείο υποκριτικής, που με έκανε να συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο τον δρόμο μου. Αγαπημένη δασκάλα για κάποια περίοδο η Κάρμεν Ρουγγέρη, από την οποία έμαθα πολλά. Πάντα θαύμαζα τον κόσμο του θεάτρου, τη σκηνή, τον κινηματογράφο, τους καλούς ηθοποιούς, που αβίαστα με την ερμηνεία τους μπορούν να σε κάνουν να νοιώσεις ποικίλα συναισθήματα, να ταυτιστείς με τον ρόλο τους, να κλάψεις, να συγκινηθείς, να γελάσεις. Είναι μια μαγική διαδικασία. Ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να πετύχω να κάνω τους ανθρώπους να νοιώσουν όμορφα συναισθήματα με την ερμηνεία μου. Σέβομαι το κλάμα, το γέλιο, τη συγκίνηση, κι ας προκύπτουν μέσα από τη διαδικασία της ερμηνείας ενός ρόλου. Ο ρόλος είναι απλά η αφορμή, η συνθήκη για να κάνεις το κοινό να εκφραστεί μέσα από τη δική σου έκφραση.

Photo by Τριαντάφυλλος Χαΐμανατζής

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαυμάζω ή καλύτερα εκτιμώ κάθε ηθοποιό-καλλιτέχνη που σέβεται τη δουλειά του, τον εαυτό του τον ίδιο και στη συνέχεια το κοινό. Εκτιμώ όλους εκείνους που υπηρετούν την ηθοποιία. Στη χώρα μας, που γέννησε τη θεατρική τέχνη, έχουμε πολύ μεγάλους ηθοποιούς και σήμερα και πάντα. Μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιους, αλλά έτσι με μια πρώτη σκέψη θα έλεγα την Πέμη Ζούνη, τη Νένα Μεντή, τον Γιώργο Κιμούλη, τον Αντώνη Αντωνίου, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη.

Photo by Ανδρέας Θεολογίτης

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Το καθένα έχει τη χάρη του. Για διαφορετικούς λόγους. Στο θέατρο μου αρέσει η άμεση επαφή με το θεατή, το γεγονός ότι νοιώθεις την ανάσα, την αντίδραση του, το πώς εκλαμβάνει την ερμηνεία σου, το αν κατάφερες να πετύχεις αυτό που ήθελες να δώσεις. Η αμεσότητα του θεάτρου είναι μοναδική. Από την άλλη το σινεμά είναι μαγικό. Πάντα έχω λαχτάρα για το τελικό αποτέλεσμα. Μ’ αρέσει που παίρνω απόσταση και γίνομαι ο θεατής. Στο θέατρο δεν μπορείς να γίνεις θεατής του εαυτού σου. Τόσο το θέατρο, όσο και ο κινηματογράφος είναι απαραίτητα για την εξέλιξη, την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του ηθοποιού.

Photo by Μάνος Παπακορδάτος

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Αντί για τη λέξη καριέρα, θα προτιμούσα τη λέξη πορεία. Πιστεύω ότι η πορεία χτίζεται με σωστά επιλεγμένα βήματα, μέσα από τα ναι που θα πεις, αλλά και μέσα από τα όχι σου. Από αυτά που θα αρνηθείς γιατί δεν σου ταιριάζουν. Πορεία για εμένα σημαίνει δίνω χώρο στην έκφραση, το όνειρο, το ταξίδι. Πορεία σημαίνει ακόμα γίνομαι ολοένα και καλύτερη, κατακτώ τα εκφραστικά μου μέσα, δεν σταματώ ποτέ να γνωρίζω, να μαθαίνω, να εκπλήσσω ευχάριστα τον εαυτό μου τον ίδιο. Αν συμβαίνουν όλα αυτά τότε έρχεται και η επιτυχία, που είναι κι αυτή κτισμένη βήμα-βήμα. Μια επιτυχία που αντέχει, δεν είναι εφήμερη και σε κάνει υπερήφανη που την κατέκτησες, γιατί δεν έχει να κάνει με την λάμψη, αλλά με την ουσία.

Photo by Παναγιώτης Μάλλιαρης

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Εκτιμώ πολύ το ταλέντο ενός ανθρώπου, το υλικό με το οποίο έρχεται στον κόσμο. Ωστόσο αν αυτό το υλικό μείνει αναξιοποίητο, τότε πραγματικά θα πάει χαμένο. Καλλιτέχνης μπορεί πράγματι να γεννηθεί κάποιος, αλλά για να γίνει χρειάζεται σκληρή δουλειά, καθημερινή τριβή και ένα ασίγαστο πάθος και αγάπη που θα σε κάνει να επιβεβαιώνεις, κόντρα σε κάθε δυσκολία, το γενετικό σου υλικό.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Πολύ δύσκολη ερώτηση, αλλά και πολύ εύκολη ταυτόχρονα. Οι λέξεις συνωστίζονται στην απάντηση: εργατικότητα, πάθος, αγάπη, έκφραση, απογείωση και γείωση ταυτόχρονα. Όμως αυτή που θα επιλέξω τελικά είναι η υπέρβαση. Μόνο έτσι μπορείς να ελπίζεις ότι έστω για λίγο θα προσεγγίσεις το άπιαστο της τέχνης.

Photo by Τριαντάφυλλος Χαΐμανατζής

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Μου αρέσει που μιλάτε για δημιουργία. Συμφωνώ ότι η ερμηνεία ενός ρόλου είναι ένα πεδίο δημιουργίας, που σου δίνει μεγάλες δυνατότητες. Ο ηθοποιός δεν είναι απλά ένα εκτελεστικό όργανο που εκτελεί τις εντολές του σκηνοθέτη. Δίνει πνοή στην οδηγία του σκηνοθέτη και στον εκάστοτε ρόλο του βάζοντας την προσωπική του έμπνευση και σφραγίδα. Η έμπνευση είναι απαραίτητος οδηγός για τον κάθε ρόλο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; Δεν μπορώ να αυτοχαρακτηριστώ. Θα έλεγα ότι είμαι ειλικρινής στις προθέσεις μου τόσο ως προς τον εαυτό μου, όσο και ως προς τον εκάστοτε ρόλο που μου αναθέτουν.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Διανύσαμε και εξακολουθούμε να διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή, εξαιτίας του κορονοϊού. Ζούμε μια νέα κατάσταση, μια νέα πραγματικότητα, που αμφισβητεί και μποϋκοτάρει κάθε στιγμή τα μελλοντικά μας σχέδια. Θα ήθελα να ευχηθώ να βρούμε και πάλι τις ισορροπίες μας, να είμαστε υγιείς και ασφαλείς. Υπάρχουν σχέδια και προτάσεις για συμμετοχή σε νέες τηλεοπτικές σειρές που προγραμματίζονται για την επόμενη σεζόν.

Βιογραφικό. Η Ροδούλα Χαμηλοθώρη είναι Ελληνίδα ηθοποιός και μοντέλο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έκανε μαθήματα πιάνου, ντραμς, όπερας και θεωρίας της μουσικής. Το 2006 πήρε πτυχίο latin και σύγχρονου χορού από τη σχολή Χορόραμα. Το 2008 τελείωσε ηχοληψία. Αργότερα φοίτησε στις δραματικές σχολές Πράξη 7 και Ίασμος.

Θέατρο:
o 2019 – 2020: «Το διαμαντένιο παλάτι»
o 2019-2020: «Ο Σκρουτζ συναντά τον Άγιο Βασίλη»
o 2000: «Τα έργα του Αριστοφάνη»
Τηλεόραση:
o 2000: «Άγριες Μέλισσες», Ant1
o 2018-2020: «Γυναίκα Χωρίς όνομα», Ant1
o 2019-2020: «Αν ήμουν πλούσιος», Ant1
o 2019: «Θα γίνει της Πολυκατοικίας», ΣΚΑΙ
o 2018-2019: «Η Επιστροφή», Ant1
o 2018-2019: «Έλα στη θέση μου», Alpha
o 2019: «Για πάντα παιδιά», Open
o 2017: «4xxx4», Ant1

Επίσης έχει συμμετάσχει σε διαφημίσεις, αλλά και σε πολλές φωτογραφίσεις με συγκεκριμένο θέμα, ως μοντέλο. Η φωτογραφία είναι ένας τομέας που την ενδιαφέρει πολύ. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους φωτογράφους. Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, που έκανε το τελευταίο διάστημα και άγγιξε το κοινό, είναι για τον ρατσισμό.

Instagram: https://www.instagram.com/rodoula_chamilothory/

Facebook: https://www.facebook.com/rodoula.mc