Πρόσωπα και Γεγονότα της Επανάστασης του ’21

Διαδικτυακή Έκθεση Εικονικής Περιήγησης

Άρθρο της Εβελίνας Κεχαγιά

«Εν μέσω πανδημίας, η Ελλάδα τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Διακόσια χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Το μήνυμά της παραμένει και σήμερα το ίδιο, αποτυπωμένο σε μία λέξη: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Είναι ό,τι κατάφερε αυτό το μικρό αλλά πανάρχαιο έθνος με τους αγώνες και τις θυσίες του. Είναι αυτό που καλούμαστε να συνεχίσουμε εμείς σήμερα και οι νέες γενιές της πατρίδας μας στο μέλλον.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλειος Πάππας, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Αυτά τα λόγια έγιναν η αφορμή για την δημιουργία μιας διαδικτυακής έκθεσης που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η έκθεση αφορά πρόσωπα και γεγονότα του Αγώνα της Εθνεγερσίας τόσο στη Μακεδονία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και έμειναν χαραγμένα στη μνήμη όλου του Έθνους. Πρόκειται για μία εικονική περιήγηση που θα προσφέρει τη δυνατότητα στον διαδικτυακό επισκέπτη να επιλέξει τα έργα στα οποία επιθυμεί να εστιάσει το ενδιαφέρον του και, παράλληλα, τη μοναδική αίσθηση ότι βρίσκεται εντός του εκθεσιακού χώρου της Πινακοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Μέσα από τα πλούσια βιογραφικά και ιστορικά σημειώματα που συνοδεύουν κάθε έργο και προέρχονται από πηγές της συλλογής της Βιβλιοθήκης της, η Ε.Μ.Σ. φωτίζει με παιδευτικό χαρακτήρα γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις που οδήγησαν στη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού Κράτους.

Η Έκθεση συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» και είναι μία συλλογική προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθεί η Επανάσταση του 1821 η οποία υπήρξε ένα γεγονός τεράστιας σημασίας, όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκομένους, τους Έλληνες επαναστάτες και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της Έκθεσης είναι είκοσι πέντε ζωγραφικά έργα, παλαιότερων και σύγχρονων καλλιτεχνών, των οποίων η θεματογραφία αναφέρεται σε πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 τόσο στη Μακεδονία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα, περιλαμβάνει τέσσερα ομοιώματα πολεμικών πλοίων εκείνης της εποχής του δημιουργού και συλλέκτη Δημητρίου Μάρα.

Επίσης, στην έκθεση εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα της Ελληνικής Πολιτείας με την υπογραφή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια (1831), της Πελοποννησιακής Γερουσίας (1822), της προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος (Μινιστέριον της Θρησκείας, 1825), μια επιστολή του Επισκόπου Χριστιανουπόλεως Γερμανού (1815), καθώς και ένα σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ (1819). Ορισμένα εκ των ανωτέρω έργων ανήκουν στη συλλογή της Πινακοθήκης της Ε.Μ.Σ. και φιλοτεχνήθηκαν από σύγχρονους ζωγράφους, μεταξύ των οποίων οι Γ. Πολίτης, Κ. Παλιάν, Μ. Κομπατσιάρη, Κ. Ντιός, Φ. Κλογκέρι., ενώ κάποια άλλα παραχωρήθηκαν ευγενικά από ιδιωτικές συλλογές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη, του μεγαλύτερου Έλληνα ζωγράφου της Ελληνικής Επανάστασης, του Νικηφόρου Λύτρα, από τους πλέον γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους, καθώς και σε τέσσερα εντυπωσιακά έργα μεγάλων διαστάσεων των Αιμίλιου Προσαλέντη (Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας), Αντώνη Κανά (Ο θανάσιμος τραυματισμός του Γ. Καραϊσκάκη στο Φάληρο), Δ. Τοσίτσα (Η προσωπογραφία του Πρωτοσύγκελου Αμβρόσιου Φραντζή, (1847) και Κλειούς Νάτση (Η θυσία των γυναικών στην Αραπίτσα) που ανήκει στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Η Έκθεση διοργανώνεται και συντονίζεται από τον Γεώργιο Ρουσσέτη που είναι και ο υπεύθυνος Πινακοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και θα διαρκέσει από τον Μάρτιο έως τα τέλη του Επετειακού έτους 2021. Εξαιτίας της πανδημίας, θα παραμείνει προς το παρόν διαδικτυακή, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι επισκέψιμη μόνο μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Μ.Σ: https://www.360-tube.com/360/ems/Epanastasi_21/

Αν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω με μία λέξη αυτή την πρωτοβουλία, θα έλεγα σίγουρα ότι είναι «τιμητική». Είναι «τιμητική» τόσο για όσους αναφέρονται μέσα από τα εικαστικά έργα που περιλαμβάνει όσο και για αυτούς που είχαν την ιδέα και την πρόθεση να την υλοποιήσουν. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ειδικά για τους φορείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και θα πρέπει όλοι να την επισκεφτούμε για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε για ακόμα μια φορά την σημασία της «ελευθερίας» που απολαμβάνουμε όλοι σήμερα.

Σύντομο βιογραφικό

Ονομάζομαι Εβελίνα Κεχαγιά και βρίσκομαι στο τελευταίο έτος των σπουδών μου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ρεπορτάζ, τα κοινωνικά δίκτυα και η επικοινωνία είναι το αντικείμενο που με ενδιαφέρει περισσότερο. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, έχω συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως είναι η ΔΕΘ και ο Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης μέσω της συνεργασίας μου με τον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95.5. Ακόμα, παρείχα επικοινωνιακή και γραμματειακή υποστήριξη σε επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία πολιτικού προσώπου κατά την διάρκεια των βουλευτικών εκλογών 2019. Παράλληλα, συμμετείχα από μικρή ηλικία σε προσομοιώσεις Ηνωμένων Εθνών σε διάφορα Ελληνικά Πανεπιστήμια τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας των συνεδρίων.