Πηνελόπη Πιατουλάκη: “…Το πιο δύσκολο κομμάτι για εμένα είναι να μπορέσω να αποδώσω σωστά όσα έχω εμπνευστεί επάνω στο λευκό χαρτί”

“…Σχεδιάζω να εκδώσω το τρίτο βιβλίο που έχω στο συρτάρι μου και να τελειώσω τα τρία μυθιστορήματα που έχω ξεκινήσει να γράφω. Τα σχέδια μου αρχίζουν και τελειώνουν με όσα υπάρχουν στο μυαλό μου κι όσα μπορώ να εκφράσω στο χαρτί…”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Από πολύ μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει στίχους και μικρά διηγήματα. Μάλιστα μια δισκογραφική εταιρία που είχα στείλει κρυφά από τους δικούς μου στίχους, χωρίς να γράψω την ηλικία μου -ήμουν τότε δεκαπέντε ετών- με κάλεσαν σε συνάντηση με τους μουσικούς τους και μου πρότειναν συνεργασία. Φυσικά δεν έγινε γιατί οι δικοί μου δεν το επέτρεψαν.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Δεν βρίσκω την κατάλληλη λέξη να σας πω, γιατί για μένα δε μετράει ο τίτλος του συγγραφέα. Μετράει η ανάγκη μου να εκφράσω τα βαθιά συναισθήματα που με πλημυρίζουν χρησιμοποιώντας τις λέξεις σαν παζλ που σχηματίζουν εικόνες στο χαρτί. Εικόνες που μπορεί να είναι αόρατες αλλά ο αναγνώστης τις συμπληρώνει με τη δική του φαντασία διαβάζοντας τα αισθηματικά μυθιστορήματα μου.
Το βιβλίο αποτελείται από χιλιάδες λέξεις που η κάθε μια χωριστά κι όλες μαζί συμπληρώνουν την αφήγηση κι είναι εξίσου σημαντικές και απαραίτητες για τη συγγραφή, για να ταξιδέψεις τον αναγνώστη όπως και για την ολοκλήρωση του. Ποτέ δε στέκομαι σε μια συγκεκριμένη λέξη, γιατί διαρκώς εναλλάσσονται στο κείμενο μου και κάθε φορά κάποια άλλη με εκφράζει περισσότερο. Θα σας πω όμως δυο λέξεις απλές και σύντομες που σηματοδοτούν το βιβλίο και χωρίς αυτές δεν γίνεται τίποτα. Τέλος και Αρχή!

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Είναι γεγονός πως προέχει η έμπνευση από τη συγγραφή. Όταν εγώ θα καθίσω να γράψω έχει τελειώσει κι έχει ολοκληρωθεί στο μυαλό μου όλη η υπόθεση του βιβλίου. Το πιο δύσκολο κομμάτι για εμένα είναι να μπορέσω να αποδώσω σωστά όσα έχω εμπνευστεί πάνω στο λευκό χαρτί. Έχω πάντα την ανικανοποίητη αίσθηση πως δεν αποδίδω στο 100% τα εκτυφλωτικά χρώματα που υπάρχουν μέσα στην ψυχή μου και με ταξιδεύουν σε χώρες μαγικές που κυριαρχούν τα βαθιά ειλικρινή συναισθήματα όσων αγάπησαν κι ερωτεύτηκαν τρελά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Δεν θέλω να με χαρακτηρίσω και να με βάλω σε καλούπια γιατί μια λέξη απλή δεν αντιπροσωπεύει κανέναν μας. Είναι πολλά αυτά που συνθέτουν το χαρακτήρα μας. Θα έλεγα πως είμαι μια γυναίκα, που έχει δοκιμαστεί αρκετά στη ζωή της και της αρέσει για να ξεφεύγει από τα δύσκολα να χάνεται στον κόσμο της μυθοπλασίας. Πρώτα από όλα Μάνα ενός παιδιού, μαχητική, δυναμική, με υψηλό αίσθημα δικαίου, υπερευαίσθητη μπροστά στις αδικίες που δυστυχώς γίνονται και τρομερά φιλόζωη. Επίσης είμαι πολύ δοτική κι αυτό με οδήγησε να γίνω από πολύ νεαρή ηλικία δότρια οργάνων κι επί τη ευκαιρία που το αναφέρω, συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να γίνουν! Πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις και τους κάθε λογής φόβους και να συνειδητοποιήσουμε πως ο θάνατος δεν είναι το τέλος, αν μπορούμε να σώσουμε έστω μια ζωή. Όπως αντιλαμβάνεστε από όσα σας είπα δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να με χαρακτηρίζει είμαι απλώς… άνθρωπος.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αν και ξέρω πως πολλά σχέδια μας μένουν απραγματοποίητα εμένα μου αρέσει να σχεδιάζω. Ίσως γιατί το όνειρο πως κάτι καινούργιο θα ακολουθήσει με χαροποιεί.
Σχεδιάζω να εκδώσω το τρίτο βιβλίο που έχω στο συρτάρι μου και να τελειώσω τα τρία μυθιστορήματα που έχω ξεκινήσει να γράφω. Τα σχέδια μου αρχίζουν και τελειώνουν με όσα υπάρχουν στο μυαλό μου κι όσα μπορώ να εκφράσω στο χαρτί. Μεγαλεπήβολα σχέδια για άλλους τομείς στη ζωή μου δεν κάνω, γιατί προτιμώ να τα αφήνω στα χέρια και τη θέληση του Θεού!

Βιογραφικό Έχω γεννηθεί σε μια μικρή συνοικία του Πειραιά το Κερατσίνι, όπου εξακολουθώ να διαμένω μέχρι σήμερα. Έχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου και για μια εικοσαετία διατηρούσα κατάστημα. Είμαι πανδρεμένη κι έχω μια κόρη που ζει μόνιμα στην Αγγλία. Τα τελευταία έξι χρόνια έχω αποτραβηχτεί προσωρινά στο εξοχικό μου στον υπέροχο και γαλήνιο Κόρφο Κορινθίας στην Πελοπόννησο και ζω πολύ ήρεμα περνώντας τις ώρες μου γράφοντας. Στα μέσα Απριλίου κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα τα δυο πρώτα αισθηματικά κοινωνικά βιβλία μου από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Το πρώτο βιβλίο που έγραψα με τον τίτλο…
«Οσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε».
Και το δεύτερο με τίτλο… Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς».
Έχω έτοιμο ένα τρίτο βιβλίο το… «Ο Έρωτας Φωτιά» κι εξακολουθώ να γράφω.