Ο Γιάννης Καραπάνος συμμετέχει στα “Art Awards” της Dreamteam

Η Dreamteam με γνώμονα, ότι οι καλλιτέχνες αξίζουν τα δικά τους μοναδικά βραβεία, για πρώτη φορά θεσπίζει έναν εικαστικό διαγωνισμό πανελλαδικής εμβέλειας, τα Art Awards, με στόχο την ανάδειξη και την καταξίωση των καλλιτεχνών ανά κατηγορία. (ζωγραφικη- φωτογραφία-γλυπτική-mixed media), στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, αιγίδα Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων και International Action Art στις 6-7-8 Φεβρουαρίου 2023!

Ως καλλιτέχνης, τι είναι αυτό που επιθυμείτε να δείξετε ή να μεταφέρετε στο κοινό με τα έργα σας; Το κάθε έργο τέχνης εκφράζει μία πραγματικότητα ή μια ψευδαίσθηση. Είναι το δημιούργημα ενός ανθρώπου, του καλλιτέχνη, που έχει ως στόχο να επικοινωνήσει με το κοινό. Γι’ αυτό και όταν ολοκληρώνεται, παύει να ανήκει στο δημιουργό του και γίνεται κτήμα των θεατών του. Η τέχνη έχει ως αποστολή να εξυψώνει την αισθητική καλλιέργεια των ανθρώπων, ώστε να γίνεται εφικτή μια ανώτερη ποιότητα ζωής. Το στοιχείο αυτό μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, όταν οι γρήγοροι ρυθμοί εξέλιξης συμβάλλουν κατασταλτικά στην κατανόηση της ουσίας όσων μας περιβάλλουν, γεγονός που δεν επιτρέπει στο σύγχρονο άνθρωπο να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα και να οδηγηθεί στην ευδαιμονία. Με λίγα λόγια αυτό που θέλω να περάσω στον συν-ΑΝΘΡΩΠΟ μέσα απο τα έργα μου, είναι πως για να δεί την αλήθεια πρέπει να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Πιστεύετε πως η τέχνη είναι ικανό μέσο ή εργαλείο ώστε η κοινωνία, το σύνολο των ανθρώπων, να προοδεύσει και να εξελιχθεί; Και εάν ναι, με ποιό τρόπο; Το καλλιτέχνημα είναι πάντα έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου που με την οξυδέρκεια και τη φαντασία του μπορεί να διακρίνει περιορισμούς και αδικίες. Έτσι, η καλλιτεχνική δημιουργία μετατρέπεται συχνά σε φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης από την αυθαιρεσία της εξουσίας, καλώντας τον φιλότεχνο στην αναζήτηση και της δικής του ελευθερίας.

Τον Φεβρουάριο 2023 λαμβάνετε μέρος στα Πανελλήνια Βραβεία Τέχνης “ART AWARDS” της Dreamteam, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ανάμεσα σε δεκάδες καλλιτέχνες. Τι είναι αυτό που πιστεύετε πως θα κάνει τον κάθε καλλιτέχνη να προσεγγίσει το βραβείο; Η αλήθεια είναι πως δεν με συγκινούν τα βραβεία και τα παράσημα, ούτε επιδιώκω να ανταγωνίζομαι άλλους καλλιτέχνες, γιατί καθημερινά ανταγωνίζομαι τον εαυτό μου προσπαθώντας να φτάσω στο επίπεδο όπου το έργο μου να είναι η υπογραφή μου… Συμμετέχω σε αυτή την έκθεση γιατί είναι ακόμη μια ευκαιρία να δείξω την τέχνη μου. Τώρα αν έρθει και κάποιο βραβείο, καλοδεχούμενο.

Ποιο θεωρείτε πως είναι το χάρισμα ή το πλεονέκτημα του εκάστοτε καλλιτέχνη που τον κάνει να ξεχωρίζει και να καταφέρνει να πουλάει τα έργα του; Μου αρέσει πολύ αυτή η ερώτηση και θα μπορούσα να πω πως δεν έχω απάντηση, αλλά θα απαντήσω πως ο καλύτερος μάνατζερ είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Είναι δύσκολο κομμάτι η πώληση διότι έχει να κάνει πρωτίστως με την αντίληψη. Επίσης ο κύκλος του κοινού είναι σημαντικός, που απευθύνεσαι;  Αγοράζει κάποιος το έργο σου γιατί κάτι τον ταρακούνησε βλέποντάς το, ή γιατί έχει την οικονομική άνεση να το αγοράσει; Όπως και να έχει, για εμένα η τέχνη έχει αξία και όχι τιμή.

Τί είναι η Τέχνη για εσάς; Η τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, έχει αποτελέσει κομβικό σημείο της ανθρώπινης εξέλιξης. Είτε αναφερόμαστε σε πίνακες ζωγραφικής του Μποτιτσέλι, είτε στη ζωφόρο του Παρθενώνα, είτε στη σύνθεση μιας σονάτας του Μπετόβεν, η λέξη κλειδί είναι η ίδια: Τέχνη. Η ενασχόληση με τις διάφορες μορφές της έχει επιτρέψει στον άνθρωπο να εκφράσει τις ανησυχίες του, να διαδώσει μηνύματα (προσωπικά ή κοινωνικά) και να δημιουργήσει μια αισθητική τοποθέτηση σε ένα ζήτημα. Μάλιστα, η τέχνη συνιστά ένα αέναο κομμάτι καθώς δεν έπαψε, παρά τις λογοκρισίες που υπέστη, να υφίσταται ως ένα αναλλοίωτο στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης. Οι μελετητές την έχουν χωρίσει σε δύο σημαντικές κατηγορίες. Έτσι, έχουμε την κλασική τέχνη και την σύγχρονη τέχνη. Η καθεμία έχει δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και αξιέπαινους δημιουργούς ως εκπροσώπους της.

Πληροφορίες για τα Art Awards στα τηλέφωνα: 6985015875 – 6989283000

Καλλιτεχνικά, ποιος είναι ο στόχος σας; Ο στόχος μου είναι να με γνωρίσει περισσότερος κόσμος σε Ελλάδα και εξωτερικό… Έτσι ώστε να αρχίσει να  αντιλαμβάνεται τι θέλω να δώσω μέσα απο την τεχνη όσο αυτό είναι εφικτό, διότι ακόμη δεν με έχω καταλάβει ούτε εγώ…. Επίσης ετοιμάζομαι για την ατομική μου έκθεση…. σύντομα.

Facebook & Instagram: dreamteam.org.gr www.dreamteam.org.gr
Χορηγός Επικοινωνίας
http://polismagazino.gr