Μπάμπαλης Παναγιώτης: “…Αρκετές φορές η τέχνη μου έχει χαρακτήρα πορισματικό και αισθητική illustration”

“…Αντλώ την έμπνευσή μου από τη φύση… ως αφετηρία, πρωταρχικά είδη ύλης ή μορφών ζωής και “ανεβαίνοντας”, επηρεασμένος από την πρωτόγονη ζωγραφική. Κρατώντας τη γραμμή σε οργανικά στοιχεία της φύσης”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Αρχικά κατά την εφηβεία μου, διάφορες φορές για ψυχαγωγία. Στο λύκειο είχα αρχικά ως πλάνο τις σχολές αρχιτεκτονικής, μετά τα πρώτα μαθήματα σχεδίου με τράβηξε το εικαστικό κομμάτι περισσότερο.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Μέχρι κάποιο βαθμό κάποιος μπορεί να γίνει καλλιτέχνης… σίγουρα το σημαντικότερο είναι ο πυρήνας του ατόμου να έχει την ποιότητα του φαντασιακού και να καταλαβαίνει ότι υπάρχουν όρια στην εξέλιξή του σε αναλογία με το ποσοστό αυτής της ποιότητας και της καλλιέργειάς της.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν μπορώ να εντάξω κάπου συγκεκριμενα τα έργα μου, αν και ομάδες αυτών ειναι όμοιες ή παρόμοιες μεταξύ τους. Συνήθως είναι κράμα σχηματικής διάσπασης ή αφαίρεσης και επανασυνθετικής διατύπωσης, απόδοσης. Λειτουργώ σε γενικοτερο πλαίσιο, παρά συγκεκριμενοποιημένος σε κάποια προυπάρχουσα τεχνική και εν μέρη λειτουργία. Άλλοτε πολλές και άλλοτε αρκέτες φορές η τέχνη μου έχει χαρακτήρα πορισματικό και αισθητική illustration.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Από τη φύση… ως αφετηρία, πρωταρχικά είδη ύλης ή μορφών ζωής και “ανεβαίνοντας”, επηρεασμένος από την πρωτόγονη ζωγραφική. Κρατώντας τη γραμμή σε οργανικά στοιχεία τις φύσης.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Περισσότερο ρεύματα παρά καθαυτές συγκεκριμένες προσωπικοτητές, όπως οι ιδιότητες του ιμπρεσιονισμού, η ενέργεια της ζωγραφικής των κάτω χωρών με κράμα μοντερνισμού και το μάθημα του steet art επί σύγχρονου προτύπου. Προσπαθώ να μη βασίζομαι σε κάποια προυπάρχουσα τεχνική κάποιου ρεύματος, με στόχο την παρθενογέννεση και το εύρημα της δικιάς μου χροιάς. Όμως αρκετές φορες ή κάποιες λειτουργίες των τεχνικών μου, εμπίπτουν ή μοιάζουν σε κάποιο ρευμα.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Όχι μόνο στην Ελλάδα, η τέχνη και ιδιαίτερα τα εικαστικά, πιστεύω ότι είναι αποδεκτή αλλά δυστυχώς λίγο κοινωνίσιμη καθώς τα περισσότερα έργα των καλλιτεχνών ή θα μείνουν στο εργαστήριο του δημιουργού τους ή θα παρυσιαστούν σε κάποια γκαλερί συγκεκριμένου χρηματικού στάτους κοινού. Καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα έκθεσής τους σε άμεσο επίπεδο σε όλα τα “κοιωνικά στρώματα”. Σαφώς υπάρχουν στο διαδύκτιο διάφορες πλατφόρμες που την τελευταία δεκαετία έχουν δώσει μεγάλο άνοιγμα στην παρουσίαση και εμπόρευση της τέχνης των εικαστικών προς το κοινό και την πώληση των έργων σε λογική αξία. Σε δημόσιο επίπεδο γίνονται κάποια βασικά δρώμενα όπως festivals, projects και η biennale που προσελκύουν αρκετό ποσοστό ανθρώπων που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή και να ψυχαγωγηθούν μέσω της τέχνης, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να ειναι ακόμα καλύτερη. Ο ρόλος ως προς το δημόσιο χώρο ελάχιστα υπάρχει, αλλά πως, που και υπό ποιό πλαίσιο θα μπορούσε να λειτουργήσει η εφαρμογή της. Πάλι ποιό θα ήταν το αντίκτυπο ακόμη προς την εφαρμογή της στο δημόσιο χώρο; Από την αρχαιότητα μεχρι σήμερα είναι παγιωμένη και ανακυκλώσημη συνέχεια, δε πιστεύω ότι κάποια αλλαγή “μαζικού” προσανατολισμού θα επέλθει απο την τέχνη ούτε ότι εχει γίνει, άσχετο προς τον αντίστοιχο θαυμασμό που έχει λάβει κάθε κοινωνική, πολιτισμική και λειτουργική πτυχή της.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Eίμαι τελειόφοιτος. Έχω παρουσιάσει ήδη τη διπλωματική εργασία μου το φθινόπωρο το 2019. Ο πρώτος στόχος είναι να λάβω σύντομα το πτυχίο μου. Κατ’ επέκταση κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό εν συνεχεια στα εικαστικά είναι το θεμιτό για τα επόμενα χρόνια. Πρωτεύουσα προτίμηση συνδιασμός art and science.

Βιογραφικό:

Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Εικαστικών Τεχνών

4th International Competition Biennial LOGO 2014 – participation

Adobe Design Achievement Awards 2017 – Semifinalist

Hiiibrand Illustration 2019 – second round

Επικοινωνια:

https://www.facebook.com/pan.bamp

https://www.instagram.com/pan.bampalis

https://www.behance.net/pantabamp6da4

pantabamp@gmx.com