Μιχάλης Σισμανίδης: “ο αυστηρότερος κριτής μου, είναι ο εαυτός μου”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

– Δε θα μπορούσα να αναφέρω κάποια συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία ξεκίνησα να ζωγραφίζω. Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα ζωγράφιζα. Ήδη στην ΣΤ’ Δημοτικού είχα την πρώτη μου διάκριση σε σχολικό διαγωνισμό της ΧΑΝΘ.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

– Καλλιτέχνης γεννιέσαι, έχοντας κάποιο στοιχειώδες ακατέργαστο ταλέντο. Καλλιτέχνης γίνεσαι όμως και στην πορεία, αφού για να εξελιχθείς και να ανελιχθείς πρέπει να μελετήσεις πολύ και να δουλέψεις σκληρά.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

– Ελευθερία. Η ελευθερία της σκέψης…

Νοιώθετε την “έμπνευση” πριν δημιουργήσετε;

– Σαφέστατα. Συνήθως στέκομαι μπροστά στον λευκό καμβά και ζωγραφίζω πρώτα νοητά, με το μυαλό μου, μια πρώιμη ιδέα/σύλληψη. Μόλις έρθει η στιγμή αυτή της “έμπνευσης”…αρχίζει η δημιουργία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

– Τελειομανή. Νομίζω πως αυτή η λέξη με χαρακτηρίζει σχεδόν απόλυτα. Προσπαθώ να διορθώνω και να βελτιώνω συνεχώς το έργο μου μέχρι να μπορέσω να το φτάσω σε τέτοιο σημείο, ώστε να είμαι σε θέση να το αποδεχτώ πρώτα εγώ ο ίδιος, έστω και προσωρινά. Ο αυστηρότερος κριτής μου είναι ο εαυτός μου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

– Μακάρι να ήξερα… Στην Ελλάδα του σήμερα δε νομίζω ότι μπορείς να κάνεις πολλά σχέδια για το μέλλον, ειδικά στον χώρο της τέχνης . Οι συνθήκες δεν ειναι και ιδιαίτερα ευνοϊκές.
Ο πρώτος μου στόχος είναι να πάρω το πτυχίο της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., αφού μόλις ολοκλήρωσα το δεύτερο έτος σπουδών. Μέχρι τότε… σκληρή δουλειά και συμμετοχές σε εκθέσεις και δράσεις. Εύχομαι να τα ξαναπούμε τότε… ελπίζοντας με διαφορετικά δεδομένα.

Ας γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη.

Γεννήθηκε το 1979 στην Αλεξανδρούπολη. Σύντομα μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μόναχο της Γερμανίας για πέντε χρόνια και επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το σχολείο, εργάστηκε και συνεχίζει να διαμένει έως και σήμερα.
Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ., αλλά η ζωγραφική ήταν αυτή που τον κέρδισε τελικά.
Τον Οκτώβριο του 2015 διακρίθηκε στον διαγωνισμό του Γερμανικού Προξενείου στην Θεσσαλονίκη και του ανατέθηκε να ζωγραφίσει το “Buddy Bear” – το έμβλημα του Βερολίνου – το οποίο έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του Γερμανικού Προξενείου.
Από το 2017 είναι φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, με καθηγητές τους Γ. Τσακίρη, Β. Βασιλακάκη και Σ. Παναγιωτάκη, και στο Εργαστήριο Χαρακτικής, με καθηγητή τον Μ. Γιανναδάκη.
Έχει συμμετάσχει σε δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.