Μελίνα Τούντα: Τα παιδιά στην εποχή που ζούμε γίνονται πολλές φορές μάρτυρες βίαιων γεγονότων

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη*

Η Μελίνα Τούντα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε περιοχές της Αττικής. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Έχει λάβει το Γ’ Βραβείο παραμυθιού με τίτλο «Νίνα μια όμορφη κίτρινη πεταλούδα» του 13ου λογοτεχνικού διαγωνισμού Κερατσινίου, Μάιος του 2013.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΆΝΗ: Ποια ήταν η αφορμή ώστε ν’ ασχοληθείτε με την παιδική λογοτεχνία;

ΜΕΛΙΝΑ ΤΟΥΝΤΑ: Αναμφισβήτητα, η αγάπη μου για τα παιδιά. Μέσα από τις σελίδες ενός παιδικού βιβλίου μού δόθηκε η δυνατότητα να  περάσω μηνύματα από εμπειρίες ζωής.

Μ.Γ.: Τι οφείλει να προσέχει ένας συγγραφέας που απευθύνεται σε παιδιά;

Μ.Τ.: Δεν είναι εύκολο να γραφτεί ένα βιβλίο με αποδέκτες μικρούς αναγνώστες. Το θεωρώ δύσκολο εγχείρημα. Θέλει προσοχή η κάθε λέξη που χρησιμοποιούμε. Στη γραφή παιδικού βιβλίου λειτουργώ και ως παιδί που θέλει να μάθει, καθώς επίσης και ως δημιουργός που επιθυμεί να περάσει μηνύματα.

Μ.Γ.: Στα παιδικά βιβλία που γράφετε, με τι είδους θέματα καταπιάνεστε;

Μ.Τ.: Αν και μέχρι στιγμής έχω γράψει τέσσερα, το βιβλίο με τίτλο «Διώχνοντας τη λύπη στο Παρίσι» είναι το πρώτο που κυκλοφορεί. Στόχος μου – μέσω και των άλλων που σύντομα θα κυκλοφορήσουν – είναι να δείξω στους μικρούς αναγνώστες έναν κόσμο όπου επικρατεί η αγάπη και η υπευθυνότητα. Τα παιδιά στην εποχή που ζούμε γίνονται πολλές φορές μάρτυρες βίαιων γεγονότων.

Μ.Γ.: Πώς πρέπει να δομούνται οι ήρωες ενός παιδικού βιβλίου;

Μ.Τ.: Όπως θα έπρεπε να είναι και κάθε ήρωας αυτής της ζωής. Ήρεμοι, καλοσυνάτοι, με διάθεση να βοηθήσουν όποιον έχει την ανάγκη τους, χωρίς εγωϊσμό και υπεροψία. Όλα αυτά επιτυγχάνονται όταν υπάρχει και η ανάλογη παιδεία.  Τα παιδιά μιμούνται. Το ζητούμενο για κάθε σκεπτόμενο άτομο είναι τι διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους. Αυτό καθορίζει σ’ ένα ποσοστό την ψυχική του κατάσταση ως ενήλικες, καθώς επίσης επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της  δομής του χαρακτήρα τους.

Μ.Γ.: Τι θέλετε να επιτύχετε, σε σχέση με τα παιδιά, μέσα από τα βιβλία σας;

Μ.Τ.: Το μέλλον μας το καθορίζουμε εμείς. Όσο πιο υψηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο κάθε ανθρώπου τόσο πιο όμορφα έχει την ευκαιρία να ζει τη ζωή που του χαρίστηκε. Μέσα λοιπόν από τα βιβλία που έχω γράψει και θα γράψω, επιθυμώ να αγαπήσουν τη γνώση και να την αποζητούν σε καθημερινή βάση. 

Μ.Γ.: Το παιδικό βιβλίο σας έχει τίτλο Διώχνοντας τη Λύπη στο Παρίσι. Τι αφορά η ιστορία που αφηγείστε;

Μ.Τ.: Δημιούργησα έναν ήρωα, τον Λύτη, ο οποίος επισκέπτεται κάθε παιδί που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και βοηθάει να το επιλύσει.

Μ.Γ.: Ποιο είναι το κυρίως μήνυμα του βιβλίου και ποιες αξίες, κατανοητές από τα παιδιά, αναδεικνύονται στις σελίδες του;

Μ.Τ.: Το μήνυμα του βιβλίου είναι η πίστη και η ελπίδα ότι τίποτα δεν έχει χαθεί, ακόμα και τις πιο σκοτεινές στιγμές, ενώ οι αξίες της υπομονής και της ευθύνης αναδεικνύονται εμφανώς στις περισσότερες σελίδες του.

Μ.Γ.: Μπορεί ένα βιβλίο να ενθαρρύνει ένα παιδί να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του;

Μ.Τ.: Εξαρτάται από τις επιθυμίες που έχει! Αν για παράδειγμα επιθυμεί να γίνει «σούπερμαν», ένα ανάλογο βιβλίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του!

Μ.Γ.: Συνήθως, τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες των βιβλίων. Ποια είναι τα πρότυπα που έχουν πραγματικά ανάγκη;

Μ.Τ.: Πρότυπα ηρώων  με τιμιότητα…

Μ.Γ.: Τα παιδικά βιβλία πρέπει να είναι διδακτικά ή απλώς ευχάριστα;

Μ.Τ.: Θεωρώ απαραίτητο αυτόν τον συνδυασμό.

Μ.Γ.: Πόσο απαραίτητα είναι τα βιβλία στην παιδική ηλικία;

Μ.Τ.: Απολύτως απαραίτητα! Αποτελούν την πνευματική τροφή τους.

Μ.Γ.: Από ποια ηλικία οφείλουν οι γονείς να ωθήσουν τα παιδιά προς την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και με ποιον τρόπο;

Μ.Τ.: Από πολύ μικρή ηλικία. Ένα βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο για το παιδί. Εξαρτάται από τους γονείς κατά πόσο θα κάνουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν τη γνώση. Χαίρομαι τους γονείς που στη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους. Στις μέρες μας είναι λίγοι αυτοί! Οι περισσότεροι προτιμούν να ανοίξουν την τηλεόραση για να δουν τα παιδιά του κάποιο παιδικό πρόγραμμα. Προσωπικά, τα περισσότερα από αυτά τα θεωρώ ακατάλληλα για την ψυχική τους εξέλιξη.

Μ.Γ.: Στη σημερινή εποχή του διαδικτύου, τα περισσότερα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, είναι κολλημένα στο διαδίκτυο. Ποια είναι η άποψή σας για τις σχέσεις των παιδιών με το περιβάλλον τους; Χαλαρώνουν οι σχέσεις τους με τους γονείς, τους φίλους κ.λπ;

Μ.Τ.: Εννοείται! Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο απομονώνονται και οι οικογενειακές σχέσεις χαλαρώνουν. Μα ποιος γονιός επιτρέπει στο παιδί του την απομόνωση, αν ο ίδιος δεν θέλει να χαλάσει τη δική του ησυχία;

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Μ.Τ.: Εγώ σάς ευχαριστώ για τις καίριες ερωτήσεις. Να είστε καλά!

Το παιδικό βιβλίο Διώχνοντας τη Λύπη στο Παρίσι Της Μελίνας Τούντα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζενίθ.

*Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Επίσης διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με το  polismagazino.gr σε θέματα πολιτισμού.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τα μυθιστορήματά της ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ (11/2019) και Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ (6/2021) κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ωκεανός.