“Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης” στη Luminus Eye: 2-11 Ιουνίου

Πέπη Καραγιαννάκη

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 32 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης”, την 8η διοργάνωση της ομώνυμης σειράς.

Κίρκη Αντωνοπούλου

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα  Παρασκευή 2 – Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 στο χώρο τέχνης Luminοus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr). Fb Event βρίσκεται ΕΔΩ.

Τζών Ουίλσων

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν τη πρώτη μέρα, Παρασκευή 2 Ιουνίου ώρες 18:00 – 22:00.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, καθώς και εικαστικά αντικείμενα / γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί.

Όλγα Μπαρμάζη

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων:Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σημερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μέλας”(=μαύρος) διότι το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. 100.000 χρόνια οι άνθρεωποι πρώτα ζωγράφισαν και μετά, σταδιακά, έγραψαν ό,τι θα πρέπει να διασωθεί. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ζωγράφους ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα“.

Άννα Γκιώτη

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Δημήτρης Γαλανάκης, Άννα Γκιώτη, Σωτηρία Αλεβίζου, Ηλίας Κασσελάς, Σπύρος Ρωμάνος, Χρύσα Παπανδρίκου, Όλγα Μπαρμάζη, Αγγελική Χατζηστυλιανού, Ηρακλής Λίνος Τέσκος, Αλεξάνδρα Βλάχου, Μαρία Ζαβιτσάνου, Αλκυόνη Φλουρή, Δημήτρης Παπαδάτος, Δήμητρα Ακαλέστου, Γιούλη Μπαφαλούκου, Ευτυχία Τσουλουχοπούλου, Μοβσεσιάν Τζοβινάρ-Γιεγίς, Φωτεινή Λιβάνη, Σοφία Τσαμπαρά, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Christos ex Agrafon, Σταύρος Ραφαήλ Κουσίογλου, Αλεξάνδρα Ζώη, Βασιλική Δευτεραιου, Ευαγγελία Μπακλαβά, Έλενα Γκατζά, Χριστίνα Μακροπούλου, Πέπη Καραγιαννάκη, Ελένη Μαντζώρου, Τζών Ουίλσων, John Abbott, Μινα Κουζούνη.

Φωτεινή Λιβάνη

Ώρες / Μέρες:  Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Instagram: #inkonpapergr

Το φόντο του υλικού επικοινωνίας & προβολής της έκθεσης είναι λεπτομέρεια έργου του Ηλία Κασσελά.

Σχετικά με τη  Luminus Eye

Χώρος για τις τέχνες με άξονα την φωτογραφία,  που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί. Σε ένα φιλικό, φωτεινό, σύγχρονο χώρο, με ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη πάντα στην διάθεση των επισκεπτών και των φίλων της, δίνοντας το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες: https://luminouseye.net

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων, ως Project Leader σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών, και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Διαδικτυακή Υποστήριξη

ARTgrID | https://artgrid.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας

Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Metafox | https://metafox.gr

Polis Magazino | https://www.polismagazino.gr