Μαργαρίτα Παπαγεωργίου: Ένα μεγάλο αντίο

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Το κορίτσι του Ελληνικού νεορεαλισμού στο σινεμά, το μουτράκι αυτό που είχε ξετρελάνει σκηνοθέτες και κοινό, έφυγε από την ζωή στα 86 της. Είχε παίξει σε μόλις 6 φιλμ αλλά το πρόσωπό της έμενε αξέχαστο, γιατί εξέπεμπε γλύκα και αθωότητα. Ήταν πολύ φίλη με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Θανάση Βέγγο.

Έζησε μια “πλούσια” και ταραχώδη ζωή μια και την είχαν ερωτευτεί όλοι οι άντρες της εποχής της. Για να καταλάβετε, για να παντρευτεί τον Αλέκο Τσούχλο – γιο του Δημήτρη Τσούχλου, που είχε τον μεγαλύτερο οίκο μόδας τότε – χώρισε από τον Νίκο Κούνδουρο που είχε σχέση. Οι δύο άντρες αν και φίλοι, έπαιξαν ξύλο, που λέει ο λόγος, για την καρδιά της Μαργαρίτας.

Γεννήθηκε το 1935 στο Νέο Φάληρο και το σπίτι της ήταν πολύ κοντά στο σπίτι του Θανάση Βέγγου. Ο πατέρας της Μαργαρίτας παρατηρώντας την απόλυτη φτώχεια της οικογένειας του Βέγγου, πέρασε μέσα από τα δένδρα που χώριζαν τα σπίτια τους ένα καλώδιο και τους έδωσε ρεύμα. Μέσω του Θανάση Βέγγου ο Νίκος Κούνδουρος γνώρισε την Μαργαρίτα.

Σε μια παλιά της συνέντευξη είχε πει πως όταν γνώρισε τον Βέγγο, εκείνη ήταν 5 ετών και ο Βέγγος γύρω στα 15. Έμεναν δίπλα στο Νέο Φάληρο, με το σπίτι της οικογένειας του Βέγγου να ήταν μια καμαρούλα. Οι δυσκολίες αφάνταστες μέχρι που έστειλαν τον Θανάση εξορία στην Μακρόνησο. Εκεί γνώρισε τον Κούνδουρο αλλά και τον Αλέκο Τσούχλο. “Όταν ο Θανάσης επέστρεψε από την εξορία, έφερε στο σπίτι τον Κούνδουρο κι’ έτσι τον γνώρισα”.

Η Μαργαρίτα είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη “Κυριακάτικο ξύπνημα” με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν (1953), αλλά και στο “Χαρούμενο ξεκίνημα” (1954). Ο Κούνδουρος την ερωτεύτηκε και της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην “Μαγική Πόλη” (1954) πλάι στον Γιώργο Φούντα.

Από τον γάμο της με τον Αλέκο Τσούχλο, απέκτησε…

Το πιο πλήρες άρθρο για την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, με φωτογραφίες και video, είναι εδώ: