Μήπως ήρθε (οριστικά) το τέλος της πανδημίας;

Ο Αχιλλέας Σενγιέργκη είναι φοιτητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ

2,5 χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας, μιας δύσκολης περιόδου σημειώνοντας απώλειες ανθρώπων, αυξήσεις κρουσμάτων και εγκλεισμούς. Είναι σαφές ότι, δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν επίσης και οι αλλαγές στις ανθρώπινες σχέσεις μαζί με τους διαχωρισμούς των ατόμων, με βάση αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μερικώς ή καθόλου.

Με τον καιρό, παρατηρείται μια ομαλή κατάσταση καθώς, όσο χαλαρώνουν τα μέτρα, τόσο πλησιάζεται η επιστροφή στις «προ-κόβιντ» εποχές. Για παράδειγμα, η χρήση της μάσκας σήμερα, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν πουθενά, με εξαίρεση στα κέντρα υγείας (νοσοκομεία και γηροκομεία) και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά το τελευταίο, όπου η πλειοψηφία εξακολουθεί να τις φοράει. Η έλευση των τουριστών στη χώρα, έχει ευνοήσει σε σημαντικό βαθμό τους πολίτες επειδή, χάρη στους τουρίστες, όπως υποστηρίζουν, αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί. Το θετικό είναι ότι, από πέρσι τέτοια εποχή καταργήθηκε το μέτρο αποστολής μηνυμάτων για συγκεκριμένες μετακινήσεις, κάτι το οποίο, εξουθένωσε αρκετά την κοινωνία.

Πριν λίγες μέρες, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ότι, φέτος οι συνθήκες θα είναι πιο ήπιες, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, λέγοντας πως, αρχικά, ο κορωνοϊός θα αντιμετωπίζεται ως γρίπη, όπως γίνεται διεθνώς. Αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών που έχει εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε πως, τα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται. Σημαντική απόφαση, η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμών/νόσησης -με μικρή επιφύλαξη-. Αυτό επηρέασε αρνητικά τους ανεμβολίαστους μιας και μέχρι την άρση, δεν είχαν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους, εξαιρώντας τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους χώρους εργασιών, με την υπόδειξη αρνητικού rapid τεστ. Τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, διαχώρισαν αρκετά την κοινωνία, με το σκεπτικό ότι, οι ανεμβολίαστοι παραδείγματος χάριν, αν έμπαιναν στα νυχτερινά κέντρα ή στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, θα «έσπερναν» τον ιό. Είναι προφανές πως, ούτε και οι εμβολιασμένοι συμφώνησαν με τη συχνή υπόδειξη δικαιολογητικών, έτσι ώστε να αποκτήσουν τα προνόμια. Η κ. Γκάγκα, θα πει ακόμα, για την πρώτη μέρα των σχολείων, τα παιδιά θα πηγαίνουν κανονικά, όπως παλαιότερα χωρίς μάσκες και αρνητικά τεστ.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τη μεριά του, τεκμηρίωσε πως, πρόκειται να γίνει σύσταση της μάσκας σε μέρη με συνωστισμό, ενώ για τα νοσοκομεία και για τους χώρους ευπαθών ομάδων, τα πιστοποιητικά και τα ράπιντ, θα είναι υποχρεωτικά.

Η κοινωνία από τη μεριά της, αισιοδοξεί σε ένα τέλος στους περιορισμούς-απαγορεύσεις διότι, εφόσον το ποσοστό των εμβολιασμών έχει φτάσει πάνω από το 75% περίπου, είναι καιρός να καταργηθούν όλα τα υφιστάμενα μέτρα, επιστρέφοντας στις φυσιολογικές ροές, χωρίς να σημειωθούν οι επαναλαμβανόμενοι φόβοι του παρελθόντος. Σε περίπτωση που το χειμώνα μπουν κάποιοι κανόνες, το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους. Αναντίρρητα, κάποιοι υποστηρίζουν πως, αυτές οι αλλαγές δεν θα διατηρηθούν για πολύ και φοβούνται την επιστροφή του «ζώντας με τις απαγορεύσεις».

Ευελπιστώντας, να μην ξαναμπούμε στη διαδικασία της υπόδειξης πιστοποιητικών/τεστ και ταυτοτήτων σ’ όλους τους χώρους και στον περιορισμό των ανεμβολίαστων. Αυτό μπορεί να φέρει επιπρόσθετα σοβαρές επιπλοκές στην οικονομία της χώρας, με κύριο αποτέλεσμα, να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό της ανεργίας.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/399028/ora-apofaseon-gia-tous-anemvoliastous-telos-ta-rapid-test-pistopoiitika-emvoliasmoy-kai-nosisis