Μάρα Δημοπούλου: “είμαι εξπρεσιονίστρια, βαριά συναισθηματική, ενθουσιώδης και πολυδιάστατη”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Η ζωγραφική βρίσκεται από πάντα στην ζωή μου. Δεν φανταζόμουν μεγαλώνοντας ότι εν τέλει θα καταλήξω να είμαι επαγγελματίας ζωγράφος, όμως ήξερα ότι η αγάπη για την τέχνη και ιδιαίτερα τη ζωγραφική, είναι ένα κομμάτι μου που δεν θα χανόταν όσο μεγάλωνα. Ήταν πάντα για εμένα η ανακούφισή μου στις δύσκολες μέρες και το αγχολυτικό μου όταν πιεζόμουν.
Θεωρώ ότι είναι προνόμιο και ευλογία να κάνεις αυτό που αγαπάς επάγγελμα.. κάτι το οποίο δυστυχώς, στις μέρες μας, φαίνεται ότι εκλείπει ή δεν ευδοκιμεί.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Η τεχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας. Όλοι μας γεννιόμαστε καλλιτέχνες.. απλά κάποιοι μεγαλώνοντας καλλιεργούν αυτό το κομμάτι και το εμπλουτίζουν με εμπειρία, γνώσεις, νόμους και σωστές ορολογίες. Άλλωστε ποιός θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα λόγια ενός μέντορα της τέχνης όπως είναι ο Picasso;
«Όλα τα παιδιά γεννιούνται καλλιτέχνες. Το ζήτημα είναι να παραμείνουν καλλιτέχνες καθώς μεγαλώνουν.» Pablo Picasso.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η ισορροπία και η αισθητική είναι οι λέξεις που νομίζω με εκφράζουν. Αυτές που εγώ αναζητώ μέσα στο κάθε έργο μου ξεχωριστά. Αυτά τα στοιχεία βέβαια δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν απλά από μία τυχαία πρόσμιξη αλλά Μέσα από την τυχαία πρόσμιξη.
Αγαπώ επίσης την «αφηρημένη τέχνη» και τον «εξπρεσιονισμό». Τα αγαπώ γιατί λειτουργούν επάνω σου υπαινικτικά. Σε οδηγούν μέχρι εκεί που πρέπει και ύστερα σε αφήνουν να ανακαλύψεις μόνος σου το τέλος της ιστορίας.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Αυτό που γεννιέται στον καμβά από τα χέρια σου έχει συσσωρευτεί αρκετό καιρό πριν, και είτε απλά αποτελεί έναν αγνό τρόπο αποφόρτισης από μια παρούσα κατάσταση, είτε παίρνει σάρκα και οστά στο μυαλό σου πριν το δεις να δημιουργείτε στον καμβά. Οπότε ναι, θεωρώ πως πάντα την νιώθεις την έμπνευση, ακόμα κι όταν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου εκτός από μια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Έμπνευση είναι όλα τα συναισθήματά σου εκείνη τη μοναδική στιγμή που ξεκινάς τη πρώτη γραμμή και το θεωρώ άκρως επικίνδυνο να μην προηγούνται της δημιουργίας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

¨Από το φώς στο σκοτάδι και αντιστρόφως¨ ίσως αυτή να ήταν η φράση που θα χρησιμοποιούσα περισσότερο σαν απάντηση.
Είμαι εξπρεσιονίστρια, βαριά συναισθηματική, ενθουσιώδης και πολυδιάστατη. Κατα καιρούς η ποίηση και η μουσική (πραγματα που επίσης αγαπώ πολύ) συνδιάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται με την ζωγραφική μου (κάποιες φορές αρκετά φανερά).

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Κοντινά μελλοντικά σχέδια είναι κάποιες εκθέσεις που ετοιμάζουμε απο χειμώνα στην Αθήνα. Σε πιο μακρυνά μελλοντικά σχέδια βρίσκεται το να καταφέρω να ταξιδέψω, να δω και να μάθω όσα περισσότερα μπορώ, να γνωρίσω μεγάλους καλλιτέχνες και να συνεργαστώ με ανθρώπους όσο περισσότερο μου δίνεται η ευκαιρία.

Βιογραφικο

Η Μάρα γεννήθηκε το 1990 στον Πόρο. Aπόφοιτη της σχολής Καλών Τεχνών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημιου Δυτικής Μακεδονίας, με πτυχίο Ingrated Master στα εικαστικά και συντονιστή τον Χάρη Κοντοσφύρη και τον Θωμά Ζωγράφο. Από το 2011 είναι μέλος στην εικαστική ομάδα δράσης ΕΝ-ΦΛΩ.

Εργάζεται στην γκαλερί Citronne στον Πόρο, από τον Ιούνιο του 2016. Παράλληλα έχει ενεργή συμμετοχή σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και ατομικές παρουσιάσεις του έργου της.

Έργα της βρίσκονται σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές.
Κομμάτι της έρευνάς της αφορά την ‘’συναισθηματική ενέργεια’’.

Η τελευταία της σειρά με θεματική “Fragile Elements” – « Εύθραυστα Στοιχεία», πραγματεύεται την κατοπτρική ανάκλαση του ίδιου του θεατή μέσα από το έργο, το οποίο είναι ουσιαστικά μια αφηρημένη απόδοση των ¨στοιχείων της φύσης¨ επεξεργασμένα με μεικτή τεχνική που αφενός δίνει βάθος και επίπεδα χρωμάτων, αλλά και το εφέ του γυαλιού στο φινίρισμά του, το οποίο τείνει να λειτουργεί και κατοπτρικά.

Μια Εύθραυστη σειρά έργων με γυάλινη όψη και χρωματικές εκρήξεις.