Κυκλοφοριακό και μεγάλα εμπορικά κέντρα φρενάρουν την ανάπτυξη

Το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης καθώς και η γειτνίαση με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που αναπτύσσονται στην παραλιακή ζώνη της Πυλαίας και αποτελούν υπερτοπικό πόλο έλξης αποτελούν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πυλαίας Παναγιώτη Κουφό, τα βασικά προβλήτα που απασχολούν τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις δύο τοπικές αγορές της Πυλαίας και του Πανοράματος.

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο τοπικών αγορών αποτελεί επίσης το γεγονός ότι αναπτύσσονται κατά μήκος της Νομαρχιακής οδού που συνδέει την Θεσσαλονίκη με τη διασταύρωση Χορτιάτη με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη διαμπερής κυκλοφορία που επιβαρύνει την λειτουργία των τοπικών αγορών.

Όπως επισήμανε στην Polis ο κ. Κουφός η οδός Προφήτη Ηλία και η Πολυτεχνείου αποτελούν τους δύο βασικούς εμπορικούς δρόμους του παραδοσιακού οικισμού της Πυλαίας, ενώ στα Κωνσταντινοπουλίτικα η τοπική αγορά αναπτύσσεται κατά μήκος της κεντρικής οδού 17ης Νοέμβρη. Το κυκλοφοριακό αποτελεί βασικό πρόβλημα για την τοπική αγορά της Πυλαίας, όπου εκτός από τη διαμπερή κυκλοφορία παρατηρείται έλλειψη χώρων στάθμευσης, ενώ οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θεωρούν κακές τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Ο.Α.Σ.Θ., ενώ διατυπώνονται πολλά παραπόνα για τα λεωφορεία (καταγγέλλουν ότι είναι παλιά) και τη συχνότητα διέλευσης τους από τις στάσεις.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πυλαίας για την συνεργασία με το δήμο Πυλαίας –Πανοράματος, καθώς με την παρέμβαση του λύθηκαν προβλήματα, όπως η ενίσχυση του φωτισμού και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.

Δυσεπίλυτο ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα της διαγράμμισης σημείων διέλευσης των πεζών στην οδό Προφήτη Ηλία, λόγο του καθεστώτος του δρόμου (είναι όπως σημειώσαμε Νομαρχιακός παρότι διαπερνά τον παραδοσιακό οικισμό της Πυλαίας και οι παρεμβάσεις σ αυτόν αποτελούν πολλές εγκρίσεις).

ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Στην περιοχή του Πανοράματος οι βασικοί εμπορικοί δρόμοι είναι οι οδοί Κομνηνών και Αναλήψεως. Σ αυτή την τοπική αγορά δεν δραστηριοποιείται κάποιος εμπορικός σύλλογος, ενώ το διάστημα αυτό δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό συμβούλιο με στόχο την συγκρότηση ενός εμπορικού συλλόγου που θα καλύπτει τους επαγγελματίες της περιοχής.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η Polis επισκέφτηκε τις δύο τοπικές αγορές της Πυλαίας και του Πανοράματος και συνομίλησε με επιχειρηματίες και επισκέπτες για την εικόνα των αγορών, καθώς και για τα προβλήματα τους.

Από την πλευρά των επιχειρηματιών τα περισσότερα παράπονα και στις δύο περιοχές επικεντρώνονται στα ενοίκια που θεωρούν ότι είναι ακριβά καθώς και στα κυκλοφοριακά ζητήματα που απασχολούν τις δύο περιοχές (διαμπερής κυκλοφορία και έλλειψη χώρων στάθμευσης). Πολλοί επαγγελματίες του Πανοράματος έθεσαν στην Polis το ζήτημα των πεζοδρομίων της οδού Κομνηνών (θεωρούν ότι είναι στενά και δυσκολεύουν την κυκλοφορία των πεζών).

Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πυλαίας κ. Κουφού ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την υποστήριξη δράσεων ανάδειξης και προβολής της τοπικής αγοράς της Πυλαίας προκειμένου να προσελκύσουν καταναλωτές από άλλες περιοχές.

ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑ

Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ

«Hτοπική επιχειρηματικότητα είναι στις ημέρες μας ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Και για τις τοπικές κοινωνίες που αγωνίζονται για να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτά τα δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια, αλλά και για τους δήμους που προσπαθούν να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η δική μας τοπική αγορά έχει ένα σύνθετο εμπορικό ανάγλυφο. Εδώ έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν μεγάλα εμπορικά κέντρα στην περιοχή της Πυλαίας, μαζί με μονάδες μικρότερης κλίμακας, αλλά και ένας μεγάλος όγκος μικρο-μεσαίων επαγγελματιών σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες. Από το Πανόραμα, μέχρι τον Χορτιάτη, το Φίλυρο, την Εξοχή και το Ασβεστοχώρι. Στις μικρές κοινωνίες βέβαια οι επαγγελματίες δεν είναι απρόσωπες οικονομικές μονάδες και οι επαγγελματίες είναι πρώτα φίλοι μας.

Ο δήμος μας έχει ενεργητικές πολιτικές που στηρίζουν άμεσα και έμμεσα αυτήν ακριβώς την τοπική επιχειρηματικότητα. Η ελάφρυνση των δημοτικών τελών, η οικονομική ανταποδοτικότητα των δημοτικών δομών, η λειτουργία του γραφείου διασύνδεσης εταιρειών και εργασίας, οι υποδομές και τα υπερτοπικά έργα που αυξάνουν την επισκεψιμότητα και οι συνέργειες με άλλους δήμους είναι μερικές από αυτές τις πολιτικές, που δημιουργούν μια μεγάλη προστιθέμενη αξία στον κλάδο των επαγγελματιών και αυξάνουν την εμπορική κίνηση και τις ευκαιρίες για δουλειές και τοπική ανάπτυξη.

Επίσης τη γιορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με σύνθημα το «στηρίζω την τοπική αγορά» δίνουμε τη μάχη με πρακτικά μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Είναι ζήτημα ουσίας και πρακτικών μέτρων. Και βεβαίως θέμα μιας μόνιμης επιδίωξης σε δημοτικό επίπεδο.

Δύο λόγια για τον συνεδριακό τουρισμό, μια καινούργια πρωτοβουλία που πήραμε και έχει τον ίδιο στόχο. Σήμερα ο δήμος μας διαθέτει δύο υπερσύγχρονες αίθουσες στο Πανόραμα που μπορούν να φιλοξενήσουν συνεδριακά γεγονότα μεγάλης εμβέλειας. Η αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» και το ολοκαίνουργιο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού μας Κέντρου «Σταύρος Κουγιουμτζής». Έχουμε δηλαδή την τεχνολογία, τις προσβάσεις, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και το όραμα.

Είναι ένα σχέδιο, για το οποίο ενημερώσαμε τους επαγγελματίες της περιοχής με ειδικές εκδηλώσεις, που φιλοδοξεί να βάλει την περιοχή μας στο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού, να τονώσει με τρόπο μόνιμο την εμπορική μας κίνηση προβάλλοντας το προϊόν του δήμου παντού και να δημιουργήσει ένα σπιράλ ανάπτυξης που διαρκώς θα ανατροφοδοτεί την τοπική οικονομία.

Σε αυτό το σχέδιο έχουν θέση όλοι οι επιχειρηματίες του δήμου μας, της κάθε μας περιοχής. Με την ενεργή στήριξη αυτής της ιδέας. Μιας ιδέας που προσδοκούμε να πετύχει όπως πέτυχε κάθε προηγούμενο βήμα μας. Γιατί η τοπική αγορά δίνει στον δήμο μας το οξυγόνο της ανάπτυξης. Τη στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε ενεργά με κάθε δημοτική μας πολιτική. Γιατί νιώθουμε πως είναι δικό μας θέμα που αφορά δικούς μας ανθρώπους».