Κοπή Βασιλόπιτας από το International Association for Cultural Diplomacy στην ΛΑΕΔ

Με μία πρωτοφανής επιτυχημένη εκδήλωση άρχισε την νέα χρονιά ο Ελληνικός Διπλωματικός Σχηματισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας στην ΛΑΕΔ για την κοπή της Βασιλόπιτας.

Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πρέσβεις και Αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι του Δικαστικού Σώματος, Πρυτάνεις και Καθηγητές, έδωσαν ένα ηχηρό παρόν στην κατάμεστη αίθουσα της ΛΑΕΔ το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Πρέσβης του Ελληνικού Διπλωματικού Σχηματισμού για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας που εδρεύει στην Ουψάλα κ. Ανδρέας Ρεντζούλας, στην εναρκτήρια αυτή εκδήλωση αποτύπωσε την ιδέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας και έδωσε το στίγμα που εκφράζει τον Οργανισμό.

Απόσπασμα της ομιλίας του κ. Ανδρέα Ρεντζούλα: ”Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας, ιδρύθηκε στην Ουψάλα πάνω στα πρότυπα δύο μεγάλων διπλωματών.

Του Νταγκ Χάμαρσκελντ και του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σκοπός του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι να συμβάλλει με διάφορους τρόπους, για τη σωστή και κοινωνικά επωφελή χρήση της επιστημονικής προόδου και τεχνολογίας, επιδιώκοντας να στρέψει την προσοχή και το ενδιαφέρον τόσο των υπευθύνων, όσο και γενικά των πολιτών προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά κυρίως των νέων ώστε να μην παρασυρθούν από κίνητρα που τους οδηγούν σε δράσεις που εμπεριέχουν κινδύνους είτε για την κοινωνία στο σύνολό της, είτε για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πηγή έμπνευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας, είναι η πολιτιστική κληρονομιά, που εκφράζει τα ιδανικά και τα επιτεύγματα των λαών, διαθέτοντας δικό της τρόπο επικοινωνίας, ανεξάρτητα από την γλώσσα και καταφέρνει να περνάει μηνύματα που εκφράζονται συχνά με συμβολικό τρόπο από γενιά σε γενιά.

Από την πρώτη στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας, έδωσε προτεραιότητα στη διατύπωση στόχων που είναι κοινοί για την ευημερία όλων των λαών, διοργανώνοντας δράσεις θεματικού περιεχομένου, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις έργων τέχνης συμβολικής σημασίας, καθώς και πρότζεκτ καινοτομίας που υλοποιούνται κατά κανόνα σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς.

Τα μηνύματα που διατυπώνουμε και επικοινωνούμε, επιδιώκουμε να γίνονται εύκολα αντιληπτά και να γνωστοποιούν τις προθέσεις μας και τους στόχους που έχουν οι αντίστοιχες συμβολικές δράσεις που προτείνουμε.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφές, σε τι θέματα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας τάσσεται υπέρ και σε τι θέματα τάσσεται εναντίον.

Αποφεύγουμε την κενή περιεχομένου ρητορική, προτιμώντας σαν κριτήριο αξιολόγησης να μας κρίνουν, όχι από αυτό που λέμε, αλλά από αυτό που κάνουμε.

Οι πολιτιστικές αξίες που γενικά τις ονομάζουμε κουλτούρα, παραμερίζουν τις διαφορές και ενώνουν τους λαούς, ενισχύοντας την ελπίδα για τη σωτηρία του πλανήτη και την παγκόσμια ειρήνη.

Πιστεύουμε στην δύναμη που έχει ο απλός πολίτης να καθορίσει το μέλλον του και για το λόγο αυτό, τα μηνύματα του Οργανισμού απευθύνονται σε όλους, αλλά κυρίως σε νέους και παιδιά, αφού πάνω στη βάση των αξιών που θα αποκτήσουν στην ζωή τους, θα διαμορφωθεί η κοινωνία του μέλλοντος.

Επιλέγοντας προσωπικότητες, γνωστές για τα υψηλά ιδανικά και το ήθος τους, από διάφορους κοινωνικούς τομείς, προβάλλουμε την προσωπικότητά τους και το έργο τους, σαν παραδείγματα προς μίμηση”.

Στο Χαιρετισμό που απεύθυνε ο Αν. Πρέσβης και Διπλωμάτης Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Διπλωματικού Σχηματισμού κ. Κυριάκος Μαριδάκης είπε ότι ”Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να πρωταγωνιστή για τον πολιτισμό”.

Αναφερόμενος στις αρχές αξίες και στόχους του Οργανισμού ως διαπρύσιος κήρυκας των ανθρωπιστικών παρακαταθηκών και τη Δημοκρατίας τιμώντας την Μελίνα Μερκούρη αφιέρωσε τον τίτλο του στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

H τιμητική του θέση αποτελεί αποκρυστάλλωση και επιβράβευση των δραστηριοτήτων του στα πλαίσια των πολύχρονων διαχρονικών ανιδιοτελών προσπαθειών του απευθυνόμενος με εξαιρετική  επιτυχία  προς πολυάριθμους Αρχηγούς Κρατών και 62 και πλέον Διπλωματικών  Αποστολών  και Πρεσβειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα γεγονότα αυτά συνετέλεσαν στην εμπέδωση και παγκόσμια προβολή των αξιών και ιδεωδών του Ελληνικού Πολιτισμού, προωθώντας την παγκόσμια ειρήνη την αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ ως παγκόσμια πνευματική κοιτίδα ειρήνης και οικουμενικής θρησκευτικής καταλλαγής.

Ευγενικός σκοπός του ήταν και θα παραμείνει εφ’ όρου ζωής η δικαίωση των ανθρώπων που τον εμπιστεύθηκαν διαφυλάττοντας τις παρακαταθήκες, αξίες και αρχές ως κόρη   οφθαλμού   προς   όφελος όλων των μελλοντικών επερχόμενων γενεών.

Αγωνίζεται όπως ανέφερε για μία Ελλάδα υπερήφανη αντάξια της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο Διεθνής Οργανισμός της Πολιτιστικής Διπλωματίας να καταστεί θεματοφύλακας ενός νέου φωτεινού δρόμου αντάξιου των πανάρχαιων των προγονικών αξιών και παρακαταθηκών μιας Ελλάδας  πρωταγωνιστή για την παγκόσμια ειρήνη, την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση όλων των Εθνών. 

Με αφορμή εν όψει των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ζήτησε να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού και να πούμε ποτέ ξανά στην μισαλλοδοξία, στον αντισημιτισμό και την άμεση επιστροφή όλων των ομήρων στις οικογένειες τους διατηρώντας τη μνήμη ζωντανή.

”Το οφείλουμε όχι μόνο σε αυτούς που χάθηκαν αλλά και στις νέες γενιές, που επιζητούν ένα πιο ειρηνικό και αλληλέγγυο μέλλον, δίκαιο, κοινωνικά ανθρώπινο δημοκρατικό ειρηνικό και ελπιδοφόρο”, είπε στην ομιλία του. 

Στο χαιρετισμό του ο Καθηγητής Πρέσβης του Διεθνούς Δικαίου του Οργανισμού για την Πολιτιστική Διπλωματία Δρ Σταμάτιος Γεωργούλης αφού μετέφερε δια ζώσης τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη για υγεία και μακροημέρευση τον οποίο συνάντησε αυτοπροσώπως στην Ίμβρο στις 20 Ιανουαρίου 2024, τόνισε ότι ύψιστος στόχος του Οργανισμού είναι να προαγάγει τις αρχές και τα ιδεώδη της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ όλων των λαών της υφηλίου με γνώμονα και με βάσει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Πλανήτης γη δοκιμάζεται σκληρά αλλά πρέπει αν θέλει να μεγαλουργήσει και να εξασφαλίσει ένα ευοίωνο μέλλον για τις επερχόμενες γενεές να στηριχτεί στις πανάρχαιες πατρογονικές παρακαταθήκες έχοντας ως οδηγό τον πολυτιμότερο πολιτισμό του πλανήτη τον αρχαίο ελληνικό με επίκεντρο τον άνθρωπο και την Ορθοδοξία.  

Ο Α.Ε. κος Νόαμ Κάτζ Πρέσβης του Ισραήλ αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και τους υψηλούς προσκεκλημένους και σε προσωπικό τόνο τον «Πολύ καλό μου φίλο Κυριάκο Μαριδάκη»  τόνισε στον χαιρετισμό του, ότι ”όλοι μας επιθυμούμε την Ειρήνη και τον πολιτισμό διότι αποτελούν για όλους του λαούς της γης μοναδικές αρχές και άξιες , αντανακλώντας τις ανθρωποκεντρικές υψηλές αξίες του πνεύματος και της Ιστορίας ως σύνδεσμος της κοινωνίας για την κοινωνία.

Ο Πολιτισμός συμβάλει στην φιλία όλων των λαών και για τον σημερινό κόσμο είναι το ποιο ισχυρό εργαλείο ενάντια στο μίσος, τιμώντας την σημερινή παγκόσμια ημέρα της επετείου της μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος.

Πιστεύουμε όπως ανέφερε για το 2024 ότι το Ισραήλ μαζί με όλα τα κράτη να χτίσουν μια Παγκόσμια Ειρήνη για μια καλύτερη και εποικοδομητική χρονιά”.

Η Πληρεξούσια Υπουργός της Πρεσβείας της Αλβανίας κ Ελιβέρτα Ραντόμι η επ. Πρόξενος κα Σουζάνα Vasquez της Πρεσβείας του Εκουαδόρ, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφάλειας, Η Δρ. Αντζυ Μαργαρίτη Andrews του Ανθρωπιστικού οργανισμού της Πριγκίπισσάς Αικατερίνης της Σερβίας, Δικαστών και Εισαγγελέων, οργανισμών και φορέων ομοίως απηύθυναν επίσης χαιρετισμό προς τους Υψηλούς παρισταμένους, τονίζοντας την ιδιαίτερη αξία του Πολιτισμού και της Ειρήνης ιδιαίτερα τη περίοδο αυτή και την σημασία της εκδηλώσεως, λαμβάνοντας ευχαριστήριες επιστολές από τους πρέσβεις του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας,  της Σλοβενίας, των Φιλιππίνων, του βασιλείου του Μαρόκου, της Αίγυπτου, της Λιθουανίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλης Πατεράκης ήταν ο τυχερός της Βασιλόπιτας με την εξαίρετη Παρουσιάστρια κ. Βιβή Αναστασιάδου να παρουσιάζει την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα δεξιώσεων της ΛΑΕΔ, παρουσία εκατοντάδων υψηλών προσκεκλημένων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ,των Ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, του δικαστικού σώματος , διεθνών ινστιτούτων και φορέων, του Ερυθρού Σταυρού και πρεσβευτών ξένων χωρών.

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλης Πατεράκης ήταν ο τυχερός της Βασιλόπιτας με την εξαίρετη Παρουσιάστρια κ.Βιβή Αναστασιάδου να παρουσιάζει την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα  δεξιώσεων της ΛΑΕΔ, παρουσία εκατοντάδων υψηλών προσκεκλημένων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ,των Ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας,  του δικαστικού σώματος , διεθνών ινστιτούτων και φορέων , του Ερυθρού Σταυρού και πρεσβευτών  ξένων χωρών λαμβάνοντας ολοι τους ένα χειροποίητο μοναδικό εργο τέχνης με τη μορφή του Μεγάλου Αλέξανδρου από τον γνωστό μας εξαίρετο γλυπτή κ. Γιώργο Ρούσση.

Τίμησαν την εκδήλωση

Η κ. Ρούλα Μακρη Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής

Ο κ. Στέλιος Φωτόπουλος Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής εκπροσωπώντας  τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελοπουλο. 

Η κ. Εβίτα Βαρελά Δικηγόρος Υποψήφια  Βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας

Εκ μέρους του Δήμου των Αθηναίων και το γραφείο Δημάρχου

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μανόλης Βελεγράκης

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, κ. Βασίλειος Μπόκος

Α.Ε. Πρέσβη του Ισραήλ κ. Νόαμ Κάτς,

Α.Ε.  Πρέσβης του Μαυροβουνίου κ. Άννα Βουκαντίνοβιτς,  

Επ. Πρόξενου  του Εκουαδόρ εκ μέρους του Πρέσβη Κ. Suzanna Vasquez

Η Πληρεξούσια Υπουργός  της Αλβανίας Κυρίας Ελιβέρτα Ραντόμι εκ μέρους της Πρεσβείας  

Ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός

Ο κ. Άγγελος Ανδρουλάκης επιχειρηματίας,

Από τον  Ελληνικό σύνδεσμο των Υποβρυχίων κ. Κώστας Αλεξίου 

Ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σταυρόπουλος Γραμματέας Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος της Ναύπακτου

Ο Αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης στρατιωτικός αναλυτής

Ο εκπρόσωπός του Αρχηγού των Ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας παρίσταται ο  Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, Δντης ΓΕΕΘΑ/Ε΄ΚΛ.

Ως εκπρόσωπός του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Γκρέτσας, Διευθυντής ΓΕΣ/Δ2.

Ως εκπρόσωπός του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας ο Σμήναρχος (Ι) Αντώνιος Μακρής.

Ως εκπρόσωπός του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού η Πλοίαρχος κ Ψαροπούλου.

Ο κ.  Κωνσταντίνος Αλεξίου εκ μέρους του  Ελληνικού Συνδέσμου των Υποβρυχίων.

Ο Βετεράνος των πολεμικών επιχειρήσεων στην Κύπρο απόστρατος αξιωματικός των υποβρυχίων κ. Χρήστος Μαριδάκης.

Η κ. Ευαγγελια Μπράμη Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Ιδρυτικό Μέλος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών. Αντιπρόεδρος του Λογοτεχνικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ηλιούπολης.

Η Διευθύντρια του Ελληνο Ισραηλινού Επιμελητήριου κ. Σουζάνα Φρανσές

Η ιδρυτική Προέδρος του Ελληνο Πακιστανικού επιμελητήριου κ Ρουμπίνα Μαρκοπούλου

Η διεθνούς κύρους Ελληνίδα και Γ.Γ των Διεθνών Βραβείων G.Sciacca, Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη.

Εκ μέρους του ανθρωπιστικού οργανισμού της ΑΒΥ πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας  LIFE LINE HELLAS

Η επίτιμη Αντιπρόεδρος ΔΡ. ΑΝΤΖΥ ΜΑΡΓΑΡΊΤΗ ANDREWS 

Εκ μέρους της Ολυμπιακής επιτροπής η κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου,

 Τo Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Forum  εκπροσώπησε ο Dr. Στέφανος Ρόυ Βογαζιανός

Ο κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας & Οινολογίας CEUCO

Ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Χιόνης Α’ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου, Επίτιμος Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων του Γενικου Επιτελείου Στρατού

Η κ. Αντζυ Λουπέσκου παρουσιάστρια ψυχολόγος

Ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Κοστούρος

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλης Πατεράκης

Ο Πρόεδρος της Ελληνο-Ισραηλινής Ένωσης κ. Αλφρέντο Σαλτιέλ

Ο κ. Βασίλης Πετρίδης Πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Ισραηλινών ΤεχνώνΙδρυτής & Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga 

Ο Πρόεδρός ΑΧΕΠΑ Ναύπακτου Νικόλαος Ντουνης

Ο κ. Αντώνης Καλοκαιρινός Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ τ Αναπληρωτής Πρύτανης  τ. μέλος Συγκλήτου ΕΚΠΑ τ. μέλος ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής Athens Call Athens

Ο Βραβευμένος διεθνώς αρτοποιός Chef Παναγιώτης Τζίμας διπλωμάτης γαστρονομίας του Οργανισμού μας φτιάχνοντας την χειροποίητη βασιλόπιτα.

Η κ. Ανδριάννα Μανέττα Πρώην Marketing Strategist της Βρετανικής Βασιλικής οικογένειας και νυν Marketing Director της Hanson Robotica

Ο κ. Πέτρος Πελεκάνος αντιπρόεδρος του οργανισμού Ελλάδας και Κύπρου

Ο κ. Παναγιώτης Τσαλουχίδης πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος, προπονητής στον Καναδα

Ο Διευθυντής της ΛΑΕΔ Συνταγματάρχης Παναγιώτης Αραμπατζής 

Ο Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων της ΛΑΕΔ Ταγματάρχης κ. Δημήτριος Ρουσσάκης

Ο κ. Παναγιώτης Αρώνης μέλος Δ.Σ. της ΕΚΟ αποστράτων ενόπλων δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της ΝΔ

Ο Προέδρος κος Χρήστος Οικονομάκης  των γραφείων της Διεθνής Δικηγορικής Εταιρίας Οικονομακης law