Κατερίνα Χρήστου: «ταλέντο» δεν είναι τίποτα παραπάνω από την έμφυτη αγάπη προς την τέχνη

– Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

«Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι και δεν σταμάτησα ποτέ. Ηταν ο τρόπος μου να ηρεμώ και να χαλαρώνω.

Η συνειδητοποίηση ήρθε στην εφηβεία όταν έμαθα πως μπορώ να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη ζωγραφική και από εκει και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους.»

– Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

«Και τα δύο. Πιστεύω πως αυτό που λένε «ταλέντο» δεν είναι τίποτα παραπάνω από την έμφυτη αγάπη προς την τέχνη, από μόνο του όμως το «ταλέντο» δεν είναι αρκετό για να χτίσει μια καλλιτεχνική σταδιοδρομία.

Οι τεχνικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για τον κάθε καλλιτέχνη, ανεξαρτήτως του τομέα που επιλέγει, είναι κάτι που κατακτάται μέσα από κόπο, δουλειά και συνεχή αναζήτηση.

Αυτό που μπορώ να αναγνωρίσω είναι πως κάποιοι άνθρωποι αφομοιώνουν πιο γρήγορα το τεχνικό κομμάτι και έτσι το έργο τους εξελλίσσεται πιο γρήγορα, ωστόσο χωρίς την ενασχόληση ακόμα και μια έμφυτη κλίση εξασθενεί και χάνεται.»

– Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

«Συναίσθημα. Πάθος. Επιμονή.»

– Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

«Εχω παρατηρήσει πως σε εμένα προσωπικά η έμπνευση έρχεται μέσα από την δουλειά, συνήθως πρίν τελειώσω ένα έργο βρίσκω τι θα είναι το επόμενο και αυτό γιατί την ώρα που ζωγραφίζω ταξιδεύει το μυαλό μου και από συνειρμό σε συνειρμό προκύπτει η ιδέα για το επόμενο έργο. Μάλιστα αν το επόμενο έργο δεν ξεκινήσει αμέσως μόλις τελειώσει το προηγούμενο δυσκολεύομαι πολύ να αρχίσω.»

– Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

«Εν εξελίξει. Πιστεύω πως έχω πολύ δρόμο μπροστά μου και πολλά να μάθω ακόμα όμως είμαι σε μια πολύ παραγωγική περίοδο της ζωής μου, περνάω το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μου μέσα στο εργαστήριο και προσπαθώ να βελτιώνομαι μέρα με την μέρα.»

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Τελείωσα τις σπουδές μου πριν ένα χρόνο και έκτοτε έκανα 2 ατομικές εκθέσεις, συνεργάστηκα με το Διεθνές Φεστιβάλ ΓκΛΑΤ Ταινιών Θεσσαλονίκης και συμμετείχα σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, οπότε το επόμενο διάστημα σκοπεύω να ολοκληρώσω μια καινούρια σειρά έργων που με την σειρά τους θα ανοίξουν έναν καινούριο κύκλο εκθέσεων.»

Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.

Η Κατερίνα Χρήστου είναι ζωγράφος, γεννήθηκε το 1992 και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη.

Αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια το 2010 και το 2011 εισήχθη στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 2018 στο 3ο εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή τον Χάρη Κοντοσφύρη.

Εχει εκθέσει την δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Φλώρινα. Ζεί και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές