Κατερίνα Βλάχου: “χωρίς έμπνευση δεν μπορώ να δημιουργήσω”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;
Ένα δώρο με νερομπογιές και ένα μπλοκ ακουαρέλας ήταν η αιτία να αρχίσει το μαγευτικό ταξίδι στη ζωγραφική όταν ήμουν στο Δημοτικό.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς  ή γίνεται;
Στο ερώτημα αυτό ισχύουν και τα δύο. Γεννιέσαι με το χάρισμα αλλά καλλιτέχνης γίνεσαι με πολλή  δουλειά μελέτη και πειραματισμούς για να μπορέσεις να εξελιχθείς στην πορεία.
Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Πάθος. Πάθος για την ζωγραφική και τη ζωή. Η ζωγραφική με ταξιδεύει με κάνει να νοιώθω ελευθερία  να ονειρεύομαι και να ισορροπώ στη ζωή μου.
Νοιώθετε την <έμπνευση> πριν δημιουργήσετε;
Χωρίς έμπνευση δεν μπορείς να δημιουργήσεις.  Καθημερινές εικόνες ακούσματα και συναισθήματα είναι πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσω ένα έργο.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Επίμονο, πάντα να προσπαθεί να μαθαίνει να εξελίσσεται.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Στις  22 Αυγούστου μαζί με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ  θα συμμετέχω σε έκθεση στις Σπέτσες που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σπετσιώτισσας ζωγράφου Ελένης  Μπούκουρα  Αλταμούρα.  Για το μέλλον εύχομαι να είμαι καλά, να μπορώ να δημιουργώ και να πραγματοποιώ τα όνειρα μου ως καλλιτέχνης.
Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και ζωγραφίζει. Από την παιδική της ηλικία άρχισε την ενασχόληση της με τις εικαστικές τέχνες. Τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει στα έργα της κατά καιρούς, καλύπτουν μια ποικιλία πλατιά – λάδια, τέμπερες, μελάνες (σινική), παστέλ, ακρυλικά, καθώς και μικτές τεχνικές με χρήση υλικών όπως το χαρτί και η άμμος.
Από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα η αγάπη της για τη φύση και τον άνθρωπο από όπου και εμπνέεται τα περισσότερα θέματα. Τα περισσότερα έργα της είναι εμπνευσμένα από την Ελλάδα, τους ανθρώπους της, τη μοναδική Ελληνική φύση, το χρώμα και φως.
Εκτός από τις εφτά ατομικές εκθέσεις, και το πλήθος ομαδικών εκθέσεων, από το 1996 μέχρι σήμερα, συμμετείχε σε διάφορες εικαστικές ομάδες Εργατική Εστία Θεσσαλονίκης  Χ.Α.Ν.Θ., πολιτιστικός σύλλογος, μαθητικές εκδηλώσεις, κ.α.λ..
Στις πρόσφατες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις ξεχωρίζουν η συμμετοχή στην 3η  Thessaloniki International Contemporary ART Fair  με τον σύλλογο ζωγράφων Θεσσαλονίκης, η συμμετοχή στην έκθεση «Μία Περιφέρεια, Πολλές Ομορφιές» στην πινακοθήκης της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά η συμμετοχή στις εκθέσεις της Επίμονης Τέχνης στο χώρο του Μπενσουσάν Χαν.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.
Επίσης είναι μέλος του σύλλογος Ζωγράφων – Αγιογράφων ΝΟΗΣΗΣ & ΕΚΦΡΑΣΙΣ όπου, ο γνωστός ζωγράφος Χρήστος Τυρεκίδης, έχει επηρεάσει σημαντικά την τεχνική της ικανότητα και την έχει βοηθήσει στην ανάδειξη του ταλέντου της.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έργα της μπορείτε να δείτε και στην σελίδα του USEUM (the World’s Museum of Art) στη διεύθυνση : http://useum.org/artist/Katerina-Vlahou
Ατομικές Εκθέσεις :
• 1996 ατομική έκθεση με τίτλο “Ταξίδι στα Παραμύθια” στην αίθουσα τέχνης “ιδιόχειρο”.
• 1999 ατομική έκθεση με τίτλο «Δεσμοί με το παρελθόν» στην αίθουσα τέχνης «Irene Marli».
• 2001 ατομική έκθεση με τίτλο «Αφιέρωμα στη Θάλασσα» στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Πυλαίας «Πέτρινο».
• 2004 ατομική έκθεση με τίτλο «Χρώματα & Αρώματα» στην αίθουσα τέχνης της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης
• 2009 ατομική έκθεση με τίτλο «Γεύσεις & Χρώματα» στο Cafe – Gallery Παράλληλος
• 2014 ατομική έκθεση με τίτλο «Διαδρομές με Ταχύτητα» στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς
• 2018 ατομική έκθεση με τίτλο «Παιχνίδια της Θάλασσας» στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς
Στοιχεία επικοινωνίας : Βλάχου Κατερίνα, Κινητό τηλέφωνο: 6972836376,
email :kvlahou@e-gnosi.gr