Κατερίνα Αναστασίου: “η έμπνευση μοιάζει με εξέγερση… ο αυθορμητισμός, η αναζήτηση, η χαρά, η δύναμη, η αλήθεια, βρίσκονται σε εγρήγορση”

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Ολοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει καλλιτέχνες. Κάποιοι δεν θα το μάθουν ποτέ, θα τραβήξουν διαφορετικό δρόμο και θα απομακρυνθούν. Κάποιοι άλλοι που θα ανακαλύψουν την ευαισθησία τους να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο, πατώντας επάνω σε βάσεις που μόνο η μελέτη, η γνώση και η δουλειά μπορούν να δώσουν, το ταλέντο τους θα καλλιεργηθεί, θα εξελιχθεί και αν οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές, τότε το έργο τους θα ξεχωρίσει.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η έμπνευση μοιάζει με εξέγερση. Ο αυθορμητισμός, η αναζήτηση, η χαρά, η δύναμη, η αλήθεια, βρίσκονται σε εγρήγορση. Σωματοποιώ την έμπνευση και νιώθω αναστάτωση. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, παρά μόνο πως να δείξω αυτό που βρήκα μέσα μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Aνήσυχο, πολύπλευρο, ανικανοποίητο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να προχωρήσει η έρευνα, για την επόμενη δουλειά μου, που έχει να κάνει με την αναζήτηση στοιχείων του παρελθόντος, που συνεχίζουν να υπάρχουν και να επηρεάζουν.

Βιογραφικο.

Η Κατερίνα Αναστασίου γεννήθηκε στην Βέροια.

Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, με καθηγητές τους Στέλιο Κουπέγκο, Δημήτρη Ζουρούδη και Κυριάκο Μορταράκο.

Με χρήση αντικειμένων, συλλογή πληροφοριών, άμεση συνεισφορά του κοινού στην δημιουργία, ανάδυση στιγμών του παρελθόντος που συνεχίζουν και σήμερα να επιδρούν στις κοινωνίες, χρησιμοποίηση πρακτικών παιχνιδιού, μυθοπλασίας, αισθητική και νοηματική σύγκρουση, δημιουργούνται ποικίλα εκφραστικά μέσα (χρώμα, κολάζ, κατασκευές, video, εγκατάσταση) που έχουν ως σταθερό σημείο την performance.

Εχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση «Πανδαμάτωρ-τοπίο»-Κυριώτισσας Ουτοπία- Βέροια- 2019.

Εχει παρουσιάσει performances και έργα, σε εκθέσεις και ομαδικές δράσεις: (επιλογές) «νήματα-νοήματα»-Γκαλερί Παπατζίκου-Βέροια-2019 «Time lags»-Γεντί Κουλέ-Θεσσαλονίκη-2019, «Αναπαράσταση ενός σουβενίρ»-ΒυζαντινόΛουτρό-Θεσσαλονίκη-2019, workshop- MOMus-Θεσσαλονίκη-2019, «Εn Elephant in the Room»-Phoenix Gallery-Αθήνα-2018, «La beaute urbaine du 68 Mai»-Εθνικό Ωδείο-Αθήνα-2018, «Cavafy After»-ΒυζαντινόΜουσείο-Βέροια-2018, «Dada Nο Dada»-ΜουσείοΠροσφύγων-Θεσσαλονίκη-2017, «Γυναίκα»-ΚτίριοΔιοίκησηςΑΠΘ-Θεσσαλονίκη-2017, «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη»- Γενί Τζαμί-Θεσσαλονίκη-2017.