Ιωαννίδη Χριστίνα: “Ας φτιάξουμε τα πανιά μας σύμφωνα με τον άνεμο… όταν αυτός σταματήσει εμείς θα έχουμε προχωρήσει μπροστά.”

Ο Ιωαννίδη Χριστίνα, τραγουδίστρια, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr.

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Αναγκαίο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και το πιο αποτελεσματικό μέτρο αποδεδειγμένα μέχρι στιγμής.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Δυστυχώς αυτή τη στιγμή το πολιτιστικό γίγνεσθαι έχει παγώσει και όλο αυτό μας έχει γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω. Ωστόσο ανέκαθεν οι δύσκολες καταστάσεις παρήγαν τέχνη, επομένως αυτή θα ανακάμψει. Οι άνθρωποί της όμως περνούν και θα συνεχίσουν να περνάνε μεγάλη δοκιμασία.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Ποτέ δεν ήταν απλά μια λέξη. Η αγκαλιά είναι ανταλλαγή ενέργειας και όποιος τη στερείται σήμερα επηρεάζεται σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Σίγουρα έχουν ενταθεί μέσα στη δίνη της πανδημίας και του εγκλεισμού και μέσα στον βομβαρδισμό κακών ειδήσεων. Ο ελεύθερος χρόνος που μας έχει δοθεί μας κάνει επιρρεπείς σε αρνητικές σκέψεις. Προσωπικά έχω αποφασίσει να τις ελέγξω απασχολώντας το μυαλό μου με ευχάριστες δραστηριότητες αλλά και διατηρώντας ανοιχτές τις επικοινωνίες με τους δικούς μου ανθρώπους.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Θέλω να πιστεύω πως όχι, περιορίζει απίστευτα την ανθρώπινη επικοινωνία και ως εκ τούτου δε νομίζω ότι μπορεί να μονιμοποιηθεί.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Η επιβίωση τη δεδομένη στιγμή προϋποθέτει προσαρμογή και φοβάμαι ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να το κάνουν. Οσοι έχουν ως μοναδική τους ασχολία και μέσω βιοπορισμού την τέχνη θα πρέπει να έχουν την ανάλογη στήριξη της πολιτείας. Και δυστυχώς, σαν χώρα, είμαστε πολύ πίσω σε αυτό.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Οπου υπάρχει η έννοια του performance, απαιτείται η σύγχρονη παρουσία κοινού. Πόσο βιώσιμο μπορεί λοιπόν να είναι ένα θέατρο με 30% πληρότητα για παράδειγμα; Επίσης, για πόσον καιρό θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε σε συναυλίες φορώντας μάσκα; Στην παρούσα φάση, θεωρώ καλύτερο το να περιμένουμε τον ομαδικό εμβολιασμό να λύσει το πρόβλημα και στο μεταξύ να στηρίξουμε τα live streaming που γίνονται. ¨Οσο για τα μουσεία και τις gallery, πιστεύω ότι είναι πιο ελεγχόμενοι χώροι και θα μπορούσαν να λειτουργούν υπό προϋποθέσεις.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Πάντα ήταν άγνωστο το αύριο και η γενιά μου είναι συνηθισμένη στις ανατροπές, αν μη τι άλλο. Οπότε ο δικός μου στόχος είναι να προσπαθώ για το καλύτερο, γνωρίζοντας ότι το αν θα πετύχει δεν είναι στον δικό μου έλεγχο. Είναι κάτι που με απελευθερώνει και με προστατεύει από περιττές έννοιες.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Ας φτιάξουμε τα πανιά μας σύμφωνα με τον άνεμο… όταν αυτός σταματήσει εμείς θα έχουμε προχωρήσει μπροστά.