Ιορδανίδης Χαράλαμπος: “Οι αρνητικές σκέψεις που άθελά μας κάνουμε, αποτελούν βαρίδια στη ζωή μας. Όταν πετάξουμε και απαλλαγούμε από αυτά τα βαρίδια, τότε θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας”

Ο Ιορδανίδης Χαράλαμπος, (Εργαστηριακό & Διδακτικό Προσωπικό ΑΠΘ – Συγγραφέας), “ανακρίνεται” από τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr

“…Τα θέατρα, τα μουσεία, οι μουσικές σκηνές κτλ, αποτελούν μια ακτίνα αισιοδοξίας στη δύσκολη αυτή περίοδο και συνάμα μια ευχάριστη ανάπαυλα από τη δυσκολότερη καθημερινότητα της πανδημίας. Θα προτιμούσα να παρέμεναν ανοιχτά με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και μάσκες, από το να είναι εντελώς κλειστά.”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όσο υπάρχουν πολλά κρούσματα και θάνατοι. Δυστυχώς είναι η μόνη άμυνά μας, τουλάχιστον προς το παρόν, απέναντι σε έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό που δεν κάνει διακρίσεις.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Η Ελλάδα ως γνωστό είναι η χώρα που γεννήθηκε ο Πολιτισμός. Το μέλλον του υπο τις παρούσες συνθήκες είναι αβέβαιο, οφείλουμε όμως πάντοτε να διατηρούμε την αισιοδοξία και θετική σκέψη μας. Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα και θα βελτιωθούν.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Θεωρώ ότι σήμερα πλέον, η λέξη αυτή έχει πάρει την αξία που πραγματικά της αρμόζει. Μερικές φορές άθελα μας εκτιμούμε περισσότερο κάτι, αφού πρώτα το χάσουμε.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Αυτές οι σκέψεις αποτελούν αρνητικά συναισθήματα, τα οποία ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας που διανύουμε όλοι μας υπάρχουν στο μυαλό μας. Καλό είναι να αποφεύγουμε όσο μπορούμε αυτές τις σκέψεις και να τις αντικαθιστούμε με θετικές. Το μόνο που θα πετύχουμε όταν έχουμε αυτές τις σκέψεις στο μυαλό μας είναι να μολύνουμε το μέσα μας, όπως όταν πετάς σκουπίδια μέσα σε μια όμορφη λίμνη.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Η μάσκα φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Αποτελεί ένα σύμμαχό μας στον αγώνα ενάντια στην πανδημία και έτσι πρέπει να το βλέπουμε, ως ένα εφόδιο και όχι ως ένα πρόβλημα. Χρειάζεται υπομονή από όλους μας, ευελπιστώ ότι στα μέσα του 2021 τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Ελπίδα για αύριο θα υπάρχει πάντοτε και έτσι πρέπει να το εκλαμβάνουμε, παρόλες τις αντιξοότητες και δυσκολίες της διαδρομής.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Κατά τη γνώμη μου τα θέατρα, μουσεία, οι μουσικές σκηνές κτλ, αποτελούν μια ακτίνα αισιοδοξίας στη δύσκολη αυτή περίοδο και συνάμα μια ευχάριστη ανάπαυλα από τη δυσκολότερη καθημερινότητα της πανδημίας. Θα προτιμούσα να παρέμεναν ανοιχτά με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και μάσκες, από το να είναι εντελώς κλειστά.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Το κομμάτι της ψυχικής υγείας όπως και της σωματικής είναι το σημαντικότερο στην ζωή μας. Το κομμάτι της ψυχικής υγείας δεν πρέπει να το θεωρούμε υποδεέστερο, ούτε να το παραμελούμε. Όπως φροντίζουμε το σώμα μας, πρέπει να φροντίζουμε και το πνεύμα και τον εσωτερικό μας κόσμο. Το δικό μου αντίδοτο είναι η αισιοδοξία και η δημιουργική εργασία. Επίσης θεωρώ ότι η πίστη και το να είμαστε κοντά στον Θεό είναι πολύ σημαντικό. Όπως συνηθίζω να γράφω και στα βιβλία μου, μια φράση που μου αρέσει να λέω είναι «άφησε τα προβλήματα και τις δυσκολίες σου στον Θεό με πίστη και αυτός θα φροντίσει για εσένα». Στο ταξίδι της ζωής δεν μπορείς να πορεύεσαι μόνος σου και χωρίς καπετάνιο. Στο τέλος ή δεν θα βρεις ποτέ τον προορισμό σου ή θα ξεβραστείς σε μια ξέρα.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Σε αυτήν την περίοδο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να είμαστε αισιόδοξοι, να μην χάνουμε την ελπίδα μας και να είμαστε ευγνώμονες για όλα τα θετικά που έχουμε ήδη στην ζωή. Δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο, ούτε να επικεντρωνόμαστε μόνο στα αρνητικά. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο στην πραγματικότητα και σίγουρα στα λόγια είναι πιο απλό. Οι αρνητικές όμως σκέψεις που άθελα μας κάνουμε, αποτελούν βαρίδια στην ζωή μας. Όταν πετάξουμε και απαλλαγούμε από αυτά τα βαρίδια, τότε θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας.