Θάνος Σταυρίδης: “Μια ζωή μουσική… ή… μία μουσική ζωή”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Δευτέρα δημοτικού να προσπαθώ να βγάλω την la cumparsuta του Carlos Gardel από ένα δίσκο βινυλίου του Νίκου Μπαξεβάνη που μου ‘χαν αγοράσει οι γονείς μου.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Με πολλούς είν’ η αλήθεια! Και ζωντανούς αλλά και πεθαμένους. Είναι τόσο ατελείωτη η μουσική που δεν νομίζω πως μπορώ εύκολα ν απομονώσω έναν μονάχα μουσικό. Επίσης είχα μέχρι στιγμής την τύχη να συμπράξω επί σκηνής με πολλούς απ τους μουσικούς μου ήρωες όπως ο ακορντεονίστας Retar Ralchev, ένας απ τους κορυφαίους ακορντεονίστες των βαλκανίων, ο Theodosii Spassov, ο Vlatko Stefanovski, αλλά κι ο Γιώτης Κιουρτσόγλου ο οποίος παίζει και στο προσωπικό μου σχήμα, τους drom. Παρολαυτα ίσως έλεγα τον Renaud Garcia- Fons. Έναν εκπληκτικό κοντραμπασίστα και συνθέτη που μ’ έχει επηρεάσει πολύ στον τρόπο σκέψης κι αντίληψης της μουσικής.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Μια ζωή μουσική… ή…μία μουσική ζωή. Ξεκίνησα στα προνήπια να μαθαίνω ακορντεόν. Απο κει και μετά, κλασικές σπουδές, ανώτερα θεωρητικά, μουσικολογία αλλά και μουσικες του δρόμου. Απ τη μια ο Bach κι απ την άλλη ο Καζαντζίδης. Οι Metallica κι ο Chick Corea. Οι μουσικές των πανηγυριών των Βαλκανίων κι οι συμφωνικές ορχήστρες. Όλα μα όλα όσα έχω κάνει έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του μουσικού μου θα έλεγα χαρακτήρα.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Δε νομίζω. Καλώς ή κακώς συνεχώς ακροβατούμε στην κόψη ανάμεσα στην αναγνώριση και την απαξίωση σαν καλλιτέχνες. Όλα χρειάζονται και για όλα χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία για να τ αντιμετωπίσουμε.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δεν παρακολουθώ τηλεόραση τα τελευταία χρονια. Όταν κάτι γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και με μόνο σκοπό την εκμετάλλευση του διακαούς πόθου ενός ανθρώπου για αναγνώριση δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Επίσης πολλές. Θα χαιρόμουν υπερβολικά εαν επαιζα πχ με τον Sting.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Υπάρχουν, ναι. Απλά δυστυχως η Ελλάδα είναι «τραγουδοκεντρική», οπότε και στρέφονται οι περισσότεροι στους τραγουδιστές. Παρόλαυτα έχουμε αρκετά παραδείγματα γραφείων που έχουν βοηθήσει μουσικούς στο να κινηθούν στο εξωτερικό κυρίως.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Αυτό το διάστημα ηχογραφώ τρεις δίσκους. Έναν με το ντουέτο tales from the box, ένα. Με την μπάντα μου τους drom και καινούριο προσωπικό. Ας τελειώσουν αυτά με το καλό κι από κει και μετά βλέπουμε.

stavridisthanos@yahoo.gr, https://www.facebook.com/thanos.stavridis, http://www.thanosstavridis.com

Θάνος Σταυρίδης

Ο Θάνος Σταυρίδης είναι ένας απ’ τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς στον χώρο του ακορντεόν με συνεργασίες σε παραστάσεις και στην δισκογραφία με κάποιους απ’ τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς τραγουδιστές αλλά και συνθέτες και μουσικούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκάνια.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ματούλα Ζαμάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Theodosii Spassov, Petar Ralchev, Vlatko Stefanovski, Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης, Παντελής Στόικος και πολλοί άλλοι.
Είναι επίσης απ’ τους πρωτεργάτες της Balkan σκηνής στη χώρα, έχοντας υπάρξει ιδρυτικό μέλος ιστορικών σχημάτων όπως οι “Βόρειοι Εταίροι”, οι “Cabaret Balkan” και τώρα οι “dRom”, ενώ πρόσφατα δημιούργησε το ντουέτο “Tales from the Box” με το οποίο πραγματεύεται με μια ιδιαίτερη ματιά την σχέση των οργάνων ακορντεόν – τσέλο με το κλασικό ρεπερτόριο κι όχι μόνο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2016 κυκλοφορεί από την Kyklos Records η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «με μια βαλίτσα όνειρα» η οποία περιέχει 12 δικές του ορχηστρικές συνθέσεις στις οποίες παίζουν συνολικά 27 μουσικοί από Ελλάδα και Βαλκάνια ενώ σ’ ένα τραγουδάει και η Ματούλα Ζαμάνη. Ο δίσκος έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές στο εξωτερικό, έχοντας airplay σε σταθμούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά́ και σ’ όλη την Ευρώπη. Έχει δε ψηφιστεί μέσα στους 10 καλύτερους δίσκους έθνικ μουσικής στο σταθμό rutes del so της Βαρκελώνης, ενώ ήταν υποψήφιος στην κατηγορία “μουσικές του κόσμου” της ένωσης Γερμανών κριτικών.
Έχει συμμετοχές σε περίπου 100 δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας ως μουσικός, ενώ σε αρκετούς υπογράφει και την ενορχήστρωση.
Παράλληλα ασκεί ερευνητική κι εκπαιδευτική δραστηριότητα ως εθνομουσικολόγος διδάσκοντας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιωαννίνων (πρώην Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας) τα τελευταία δώδεκα χρόνια, αλλά και κάνοντας εισηγήσεις και δημοσιεύσεις γύρω απ’ το ακορντεόν και την τεχνική του στις μουσικές των Βαλκανίων.
Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει με τους Drom αλλά και τους Tales from the Box στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας τις μουσικές του δίσκου του, αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις και σχόλια. Ξεχωριστή στιγμή αποτελεί η συνάντησή του με τον διεθνούς φήμης Βούλγαρο ακορντεονίστα Petar Ralchev σε μια sold out συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 το περιοδικό Accordion Stars Illustrated της Times Square Press με έδρα την Νέα Υόρκη τον συμπεριλαμβάνει στους 100 πιό γνωστούς ακορντεονίστες του κόσμου.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://thanosstavridis.com