Η Στέλλα Πετροπούλου συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

Η Τέχνη μεταφέρει την γνώση, μας βοηθάει να εκφράσουμε τις αξίες μας και να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών. “Είναι μιά παγκόσμια γλώσσα ανυψωτική και ενωτική”.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη και τί σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Από παιδί ειχα μία έφεση στα καλλιτεχνικά. Αργότερα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο, στην Νομική Σχολή και την μετέπειτα δημιουργία οικογένειας, ένιωσα έντονα την επιθυμία να ασχοληθώ με τη ζωγραφική και ξεκίνησα με την παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων. Για εμένα η ζωγραφική είναι σκέψεις που αποπνέουν… ιδέες, οράματα, βιώματα, είναι χρώματα που καίνε…, απελευθερώνει τον ψυχικό κόσμο του δημιουργού, εκφράζοντας συναισθήματα. Δίνει φωνή στην ενδότερη προσωπικότητα του δημιουργού. Ως γυναίκα, με άγγιξε η εξαιρετική θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης. Ειναι ένας ύμνος στην “ΓΥΝΑΙΚΑ””, προβάλλοντας την πολύπλευρη εικόνα της, ως μάνα, αλλα και τους αγώνες της γενικότερα, για ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνία και στην οικογένεια.

Ποιά θεωρείτε, ότι είναι η συνεισφορά της Τέχνης στον Πολιτισμό; Η Τέχνη, θεωρώ, οτι είναι απο τα πιό υψηλά επιτεύγματα στην ιστορία του ανθρώπινου Πολιτισμού. Έχει αποφέρει μεγάλα οφέλη στην ανθρωπότητα. Μάχεται για την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι πάντα επίκαιρη, καταγγέλοντας την βία, τον πόλεμο, τον ρατσισμό και κάθε άλλο γεγονός που προσβάλλει την ανθρώπινη ύπαρξη. Πίνακες, κατήγγειλαν ιστορικά γεγονότα τραγούδια και ποιήματα μίλησαν για την ισότητα των ανθρώπων καί ύμνησαν τα πανανθρώπινα συναισθήματα. Η Τέχνη μεταφέρει την γνώση, μας βοηθάει να εκφράσουμε τις αξίες μας και να κτίσουμε γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών. “Είναι μιά παγκόσμια γλώσσα ανυψωτική και ενωτική”.

Πώς επηρεάζει η ενασχόληση με την Τέχνη, την καθημερινή σας ζωή; Η ενασχόληση με την Τέχνη κατ’ εμέ, έχει ως ύψιστο ζητούμενο, να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας, απο τον συμβιβασμό και την υποταγή στο συρμό και την μόδα της εποχής. Συνεπώς, απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις, συντελεί στην ψυχική αποφόρτιση λυτρώνει από τα πάθη, απαλύνει τον πόνο, παρηγορεί, προσφέρει γαλήνη. Κατά τον Άρθουρ Σοπενχάουερ “η Τέχνη σε κάθε της έκφανση, είναι μια λύτρωση ψυχής από τον πόνο και το άγχος της Ύπαρξης”. Είναι το μέσον της ελεύθερης έκφρασης του εσωτερικού μας κόσμου, των συναισθημάτων μας, των βιωμάτων μας, της πνευματικής μας αναζήτησης, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της προσωπικότητάς μας, με στόχο την εσωτερική πληρότητα και ολοκλήρωση.

Νομίζετε ότι η Τέχνη, έχει την δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Πιστεύω, πως η Τέχνη βοηθάει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει τις άσχημες στιγμές της, είναι ένα όπλο που μάχεται για την βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, σε όλα τα επίπεδα. Η δύναμη της Τέχνης, μπορεί να ενώσει, να φέρει κοντά τους ανθρώπους, λειτουργεί ως αντίδοτο στα τόσο θλιβερά γεγονότα που κλονίζουν, καθημερινά, την κοινωνία μας. Σπουδαίες δημιουργίες από πίνακες μεχρι μουσικές συνθέσεις, εξυμνούνται ως δημιουργήματα που αναβαθμίζουν την πνευματική και αισθητική υπόσταση του ανθρώπου και κατ επέκταση της κοινωνίας μας.

Ποιό ή ποιά καλλιτεχνικά κινήματα, σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; Στην ενασχόληση μου με την ζωγραφική με επηρέασαν περισσότερο, το καλλιτεχνικό ρεύμα του Ρεαλισμού, του Ιμπρεσιονισμού και η Μοντέρνα τέχνη.