Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Άννα Τζίμα, Μαρία Ιωάννου, Βάγια Τσιμάρα, Δημήτρης Σκούρτης, Στεφανία Πολλάκη Βλασία Βερβέρη, Δαναή Στεργίου

Συνέντευξη για μουσικούς.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

• Όχι, το κάθε πράγμα παίρνει το δρόμο του ανάλογα με τις επιθυμίες και τις προτεραιότητές μας και η επιτυχία ή η αποτυχία είναι πάντοτε φυσικό επακόλουθο των δράσεών μας. Συνεπώς και επιτυχία και η αποτυχία είναι επιλογή μας. Όχι λοιπόν δεν με τρομάζουν οι επιλογές μου.
Βάγια Τσιμάρα

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

• Μία από τις βαθύτατες επιθυμίες μου, είναι να παίξω στην ορχήστρα του Νικόλα Πιοβάνι. Αγαπώ τη μουσική του!
Στεφανία Πολλάκη

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

• Με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Είναι ένας εξαιρετικός δημιουργός και αντιμετωπίζει τη μουσική με σεβασμό και αγάπη και πάνω στη σκηνή εκπέμπει κάτι πολύ αληθινό.
Δανάη Στεργίου

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

• Υπάρχουν και μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά δεν το κάνουν. Οι περισσότεροι μάνατζερ περιμένουν έτοιμη δουλειά από τους μουσικούς.
Δημήτρης Σκούρτης

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

• Να γράψω όσο περισσότερη μουσική γίνεται και για την Παραμυθένια Ορχήστρα αλλά και για όλον τον κόσμο (εάν αυτό ήταν ποτέ δυνατόν…), και να παίξουμε με την Π.Ο σε όλες τις μουσικές σκηνές.
Δημήτρης Σκούρτης

Συνέντευξη για ζωγράφους.

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

• Επικοινωνία! Είναι ένας τρόπος να παρατηρείς και να συνδέεσαι με τον κόσμο, τη φύση, τους ανθρώπους, με έναν πιο εσωτερικό τρόπο.
Άννα Τζίμα

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως ζωγράφος;

• Η ομορφιά. Η ομορφιά υπάρχει παντού στη φύση, στον άνθρωπο. Αλλά τη μεγαλύτερη ομορφιά τη συναντάει κανείς στα όνειρα.
Βάγια Τσιμάρα

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

• Ερίκ Σατί. Με αφορμή τη φράση του “γεννήθηκα πολύ νέος σε έναν κόσμο πολύ γερασμένο”, που με κάνει να νοιώθω ότι αυτός ο κόσμος έχει μείνει πίσω από άποψη ελευθερίας. Η σημερινή κατάσταση είναι δείγμα ότι ο κόσμος δεν έχει ανανεωθεί και έχει μείνει πίσω. Πόλεμος, μίσος, καταπιέσεις. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ζούμε σε έναν γέρικο κόσμο.
Άννα Τζίμα

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

• Βασικά κανένας δεν ξέρει ότι είμαι ζωγράφος αν και η ζηγραφική είναι η κύρια κλίση που με οδήγησε στο χώρο της τέχνης. Μέσα από αυτό προέκυψε η σκηνοθεσία, η υποκριτική, η σύνθεση. Βέβαια, στον κόσμο είμαι γνωστή ως σκηνοθέτης.
Άννα Τζίμα

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Αρχές 20 αιώνα γιατί τότε υπήρξε μια καλλιτεχνική αναγέννηση. Θα επέλεγα το χορό
Άννα Τζίμα

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

• Κάθε δημιούργημα είναι μία κατάθεση του δημιουργού σε έναν καμβά. Ένα έργο είναι δημιούργημά σου και το αγαπάς όπως ένα παιδί. Είναι κάτι από εσένα, κάτι που σου μοιάζει αλλά έχει τη δική του υπόσταση.
Βάγια Τσιμάρα

Συνέντευξη για ηθοποιούς.

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να “παίζει” μπροστά σε έναν καθρέφτη… μία τηλεόραση! Πήγαινα στο δωμάτιο και άλλαζα ρούχα υιοθετώντας μια περσόνα διαφορετική κάθε φορά. Στην ουσία αυτό ήταν μέσα μου πάντοτε, δεν χρειάστηκε να το ανακαλύψω.
Βλασία Βερβέρη

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε;

• Λόρενς Ολίβιε γιατί κατάφερε με περίσσια επιτυχία να αναδείξει πολλές διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης φύσης μέσα από τους χαρακτήρες του Σαίξπηρ.
Μαρία Ιωάννου

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε;

• Θέατρο! Φυσικά δεν αμφισβητώ την αξία του κινηματογράφου, αισθανόμουν όμως πάντα μια μεγαλύτερη έλξη στο χώρο του θεάτρου.
Μαρία Ιωάννου

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς;

• Είναι προσωπική επιθυμία. Αν είσαι υπηρέτης της τέχνης τότε μπορεί να κάνεις μπορεί και όχι. Αν στόχος είναι η καριέρα, τότε σίγουρα κάνεις.
Βλασία Βερβέρη.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

• Όλοι οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες, γιατί αλλιώτικα δε ζεις.
Μαρία Ιωάννου

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Εξερεύνηση.
Μαρία Ιωάννου

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

• Καλλιτέχνης δεν σημαίνει να είσαι μόνο στη σκηνή, αλλά και στη ζωή. Και η δοκιμασία είναι να παίξεις διάφορους ρόλους με επιτυχία στη ζωή.
Βλασία Βερβέρη

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

• Δεν είναι ακριβώς σχέδιο, περισσότερο επιθυμία θα το έλεγα. Στόχος μου είναι να εξελίσσομαι συνέχεια. Στόχος μου είναι να με εκφράζει στο έπακρον το κάθε πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχω και να με ιντριγκάρει φυσικά, έτσι ώστε να μπορώ να δώσω το εκατό τοις εκατό του εαυτού μου και πάνω απ όλα, να μου αρέσει και να με κάνει χαρούμενη. Αυτό αφορά και επαγγελματικά και προσωπικά σχέδια.
Μαρία Ιωάννου

• Όνειρα- όχι σχέδια. Θα ήθελα να παίξω σε μία ταινία εποχής!
Βλασία Βερβέρη