Η μουσική και οι ευεργετικές της ικανότητες στον άνθρωπο

Γράφει ο Χρήστος Κατσίδης Σπουδαστής μουσικός

Η μουσική από τα αρχαία κιόλας χρόνια σήμαινε πολλά για τον άνθρωπο. Εκτός από τρόπος έκφρασης ήταν, είναι και θα είναι ο κοινός κώδικας επικοινωνίας όλων των λαών, όλων των ηπείρων.

Η μουσική ωστόσο έχει θεραπευτικές ιδιότητές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για τη μείωση της μελαγχολίας και του στρες οι ειδικοί προτείνουν να ακούμε κλασική μουσική. Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας νιώθουν ίσως ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα λόγω του έντονου στρες που έχουν. Ωστόσο ένα μουσικό κομμάτι πάντα είναι μια καλή εναλλακτική να πάει ο  άνθρωπος κόντρα στη μελαγχολία και στο στρές το οποίο έχει. Ισως ένας στίχος ενός τραγουδιού ή μία μελωδία ενός κομματιού να τον χαλαρώσει. Είναι σημαντικό λοιπόν να βρίσκει ο καθένας τη διέξοδό του.

Η μουσική λοιπόν μπορεί να ηρεμήσει την ψυχή του κάθε ανθρώπου και να τον κάνει να ξεχάσει το πρόβλημα που τον απασχολεί ή αν όχι να το ξεχάσει να το περιορίσει. Άλλωστε κάθε κομμάτι μουσικό είναι και από μια ξεχωριστή κατάσταση που περνάει από την ψυχή του συνθέτη στους ακροατές, στο κοινό οπότε αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στη διάθεση του κάθε ανθρώπου.

Κάθε μουσικό κομμάτι ή τραγούδι αντιστοιχεί και με ένα συναίσθημα. Η μουσική λοιπόν εκτός του ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μελαγχολίας μπορεί να συμβάλει στο να κυλάει πιο ομαλά η καθημερινότητα.

Είναι σημαντικό λοιπόν όλοι οι άνθρωποι να έχουν ανοιχτά αυτιά και ανοιχτή καρδιά και μάτια έτσι ώστε να συνεχίσει η μουσική να είναι κομμάτι του κάθε ένα από εμάς.