Η Δήμητρα Μπακογιαννάκη συμμετέχει στην έκθεση ζωγραφικής στην ArteVisione με τίτλο “Μη ζώην μετ’ αμουσίας”

Η αίθουσα τέχνης Artevisione παρουσιάζει την έκθεση MH ΖΩΗΝ ΜΕΤ’ ΑΜΟΥΣΙΑΣ, φράση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες) σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης ΕΚΠΑ και μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.

Εγκαίνια: 9 Μαρτίου 2022, 6-10 μμ

Είκοσι εννέα σύγχρονοι εικαστικοί πραγματεύονται θέματα από το πεδίο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της ορχηστρικής τέχνης, που διαφεντεύεται από τις Εννέα Μούσες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τα ζοφερά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας, να λυτρωθούν από την “οδύνη της ύπαρξης”, κατά την ηθική φιλοσοφία των Νίτσε και Σοπενχάουερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο τεκμηρίωσης. Ars longa, vita brevis (η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς)!

Επιμέλεια: Ε. Θ. Καϊράκη, Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Μέλος της ΕΕΙΤ https://www.facebook.com/kairaki

Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην έκθεση; Αρχικά η άψογη συνεργασία μου με την επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης, Ευαγγελία Καϊράκη καθώς  και με τη Γκαλερύ ArteVisione, και το εξαιρετικό θέμα της έκθεσης ‘’Μη ζωήν μετ΄αμούσιας’’ (Να μη ζεις χωρίς τις Μούσες), όπου μου δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο μου που αφορά στη μούσα της ποίησης. Συμμετέχω με ένα Livre d’ Artiste ‘’Βιβλίο του Καλλιτέχνη’’ όπου παρουσιάζεται με ενσωματωμένη μήτρα Χαρακτικού έργου στην κατασκευή του Βιβλίου και περιέχει Χαρακτικά έργα και ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.

Πώς αντιλαμβάνεστε την ώσμωση των τεχνών; Η ώσμωση όλων των τεχνών είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Σύγχρονης Τέχνης. Ο καλλιτέχνης σήμερα έχει ανοίξει τους ορίζοντες της γνώσης του και αφουγκράζεται πιο σφαιρικά την ανάγνωση του κόσμου. Μέσω των αισθήσεων του μεταφέρει τη βιωματική του εμπειρία και επικοινωνεί πέρα από σύνορα και στερεότυπα αφήνοντας το προσωπικό του ίχνος.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Η έμπνευση είναι ένα θείο δώρο που δίνεται απροσδόκητα αρκεί να είσαι ανοιχτός, να είσαι εκεί. Είναι σημαντικό το όραμα αλλά και η δράση που πορεύεται ο καλλιτέχνης “…με λογισμό και μ’ όνειρο“. Tο έργο με το οποίο συμμετέχω ‘’Αχνάρια μνήμης’’,  αναφέρεται στη συνομιλία με τους ποιητές που αποτελεί αισθητηριακή εμπειρία, σε μια ώσμωση όλων των αισθήσεων, όπου προβάλλονται εικόνες βιωματικής σχέσης με την πόλη μου, την Αθήνα. Μέσα από τα Χαρακτικά μου έργα αποτυπώνω τον πλούτο αυτής της πόλης που καταγράφεται από εικόνες του δρόμου, τη συνομιλία των πολιτισμικών καταλοίπων με τα στοιχεία της φύσης. Εικόνες όπου οι παραστάσεις τους δημιουργούνται ως εικονογραφική αναφορά του ίχνους της μνήμης.

Ars longa, vita brevis. Πώς αντιλαμβάνεστε ως εικαστικός τη φράση; Η τέχνη κινείται αέναα μέσα στο χρόνο και στο χώρο, ενώ ο καλλιτέχνης αφήνει το προσωπικό του ίχνος. Στην τέχνη η λογική της ποίησης ορίζει τα πράγματα, στη ζωή ‘’Μη ζώην μετ’ αμουσίας’’.

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον; Τα προσωπικά μου σχέδια για το μέλλον… να μπορώ να ονειρεύομαι και να χαίρομαι ότι μου δίνεται για να έχω τη δύναμη ‘’…και μεσ’ την τέχνη να ξεκουράζομαι από τη δούλεψη της’’.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και της Σχολής Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου του τμήματος Σκηνογραφίας, και της σχολής Γραφικών Τεχνών και Διαφήμισης ‘’DEUTSHCES COLLEGE FUR GRAPHIK UND DESIGN’’.

Στην ΑΣΚΤ παρακολούθησε με επιτυχία: Από το 2008-2016  Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, Εργαστήριο Νωπογραφίας και Φορητής Εικόνας, ειδικά μαθήματα για τη Διδασκαλία της Τέχνης, καθώς και το Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής όπου εκπόνησε την διπλωματική της εργασία τον Ιούνιο του 2016 με τίτλο ‘’Αχνάρια’’ και αποφοίτησε με άριστα.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις του Β΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ καθώς και σε εκθέσεις του ΕΕΤΕ, ενώ συνεχίζει να παρουσιάζει έργα της, σε θεματικές ομαδικές εκθέσεις σε Gallery και Κέντρα Πολιτισμού της Αθήνας.   

Εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού ως Εικαστικός, όπου ασχολείται με την σχεδιαστική αποτύπωση αρχαιολογικών αντικειμένων και με μουσειακά έργα, καθώς και με διερευνητικές εργασίες με θέμα τη Χαρακτική και Αρχαιότητες από την Προϊστορία έως Σήμερα. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

www.facebook.com/ArteVisione.GALLERY/ Διεύθυνση: ArteVisione,
Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 12:00-16:00, Τρίτη & Πέμπτη 16:00-20:30, Παρασκευή 16:00-20:00
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr