Ηλίας Μπάλλας: “Ό,τι υπάρχει γύρω μας είναι πηγή έμπνευσης”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Η ζωγραφική για μένα είναι μια μορφή έκφρασης των συναισθημάτων μου και πιστεύω πως κάθε έργο μου αντικατοπτρίζει τη κατάσταση της ψυχής μου τη δεδομένη στιγμή! Γι’ αυτό υπάρχουν και εναλλαγές στη μορφή των έργων μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Τον εαυτό μου τον βλέπω περισσότερο ως ξυλογλύπτη όταν παίρνω στα χέρια μου ένα κομμάτι ξύλο και αρχίζω και του δίνω μορφή έκφραση και ψυχή νιώθω πως “δημιουργώ” πως αυτή είναι η παρακαταθήκη μου.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Ό,τι υπάρχει γύρω μας είναι πηγή έμπνευσης: η φύση, οι άνθρωποι, η θρησκεία, η Ιστορία μας όλα είναι ερεθίσματα για την έμπνευση της στιγμής.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον λόγω ικανοτήτων & χαρισμάτων από τον χώρο της τέχνης, γιατί όπως προείπα η τέχνη για μένα είναι έκφραση και ο καθένας εκφράζεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Όπως θα δείτε από τα έργα μου εκφράζομαι όχι μόνο από τη ζωγραφική, αλλά και από την αγιογραφία κάτι που με ηρεμεί και με γαληνεύει. Και από τη ξυλογλυπτική που έχει ένταση και δυναμική!

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Αν διάλεγα μια άλλη εποχή θα ήταν στο μεσαίωνα. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να σκαλίζει γοργόνες και δράκους στην πλώρη των πλοίων τις εποχής! Γι αυτό και απ όλα τα έργα μου το καμάρι μου είναι μια φρεγάτα σκαλιστή όλη στο χέρι διαστασεων 1,85Χ1,40.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Φυσικά είναι σχέση αγάπης! Είναι περιττό να σου πω πως τα έργα μου είναι σαν παιδιά μου!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Φυσικά στα σχέδιά μου είναι κάποιες εκθέσεις των έργων μου που έχουν προγραμματιστεί. Όμως πάντα θα ήθελα να μου ξανά δοθεί ένα πρότζεκτ σαν το Μουσείο της Ναυμαχίας του Ακτίου που έφτιαξα και αποτελείται από ξυλόγλυπτη μακέτα και 3 πρωτότυπα αντίγραφα καραβιών που πήραν μέρος στη Ναυμαχία. Είναι κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος!

Βιογραφικό.

Είμαι Πρεβεζάνος εδώ μεγάλωσα. Είμαι παντρεμένος με 3 παιδιά. Είμαι αυτοδίδακτος αγιογράφος. Στην αρχή ασχολήθηκα επαγγελματικά με τους ελαιοχρωματισμούς και βρέθηκα δίπλα στον αγιογράφο Αθανάσιο Σίδερη στη Λευκάδα όπου και έκανα τα πρώτα μου βήματα στην Αγιογραφία και αγάπησα την αγιογραφία και τη ζωγραφική. Φυσικά για βιοποριστικούς λόγους ακολούθησα κι άλλα επαγγέλματα, έτσι για επαγγελματικούς λόγους πριν 22 χρόνια βρέθηκα στην Κρήτη όπου και έκανα το πρώτο μου ξυλόγλυπτο καράβι. Από τότε δημιουργώ τα έργα μου συνδυάζοντας την ξυλογλυπτική που με ενθουσίασε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία.