Επόμενες εκλογές, next elections: Δημοτικές

Ο Αχιλλέας Σενγιέργκη είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ και Σπουδαστής ΙΕΚ, Διοίκησης Τουρισμού

Απομένει ένας μήνας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της χώρας, όπου ο κόσμος θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στις κάλπες, για να ψηφίσει για δήμαρχο, δημοτικό και κοινοτικό σύμβουλο. Μια απόφαση την οποία χρειάζεται να πάρουμε όλοι οι πολίτες, για το μέλλον της πόλης. Είναι σαφές πως, σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς θα βρεθούν στη διαδικασία να ψηφίσουν κάποιον για δήμαρχο, καθώς, είναι δυσαρεστημένοι με τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στην πόλη.

Ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου, ως δημοτικός σύμβουλος, της ανεξάρτητης παράταξης, «Όλοι Εμείς», με τον γιατρό – πνευμονολόγο υποψήφιο δήμαρχο, Δρόσο Τσαβλή.

Σαν άτομο, μου αρέσει να κάνω διάφορα στη ζωή και ο λόγος που αποφάσισα να ενταχθώ είναι επειδή, θέλω να συνεισφέρω στον δήμο, -δεδομένου ότι είμαι μόνιμος κάτοικος αυτής της πόλης, από τη γέννησή μου-, γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, έτσι ώστε να λυθούν και να λέμε πράγματι ότι η Θεσσαλονίκη είναι η «Πρωτεύουσα των Βαλκανίων». Σαφέστατα, ως άτομο νεαρής ηλικίας, θέλουμε από τους κατοίκους, να μας δώσουν την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας, διότι ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει από τους μεγαλύτερους τη φράση, «Οι νέοι είναι το μέλλον μας».

Την πρώτη φορά που συναντήθηκα με τους συνυποψηφίους μου, γνώρισα τον νεότερο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, τον Ίωνα Λαδόπουλο, φοιτητή του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ. Αφού ο καθένας μας αιτιολόγησε την υποψηφιότητά του, ο ίδιος πρόσθεσε ότι, λόγω των σπουδών του, τον ενδιαφέρει η πολιτική, πράγμα το οποίο, -όπως μου τόνισε-,είναι του χαρακτήρα του. Επίσης συμπλήρωσε πως, το Δημοτικό συμβούλιο είναι μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής και μπορεί να λειτουργήσει ως δοκιμασία για να δει αν η ενεργός πολιτική δράση είναι ένας τομέας, στον οποίο επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί μετέπειτα στη ζωή του. Γι’ αυτόν είναι ένα μέσο, ούτως ώστε να αποκτήσει πείρα, προσπαθώντας να αλλάξει ορισμένα σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητάς του.

Θέλουμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι, αυτή η νεολαία που κατεβαίνει, νοιάζεται και θέλει το καλό του τόπου, δίνοντας έτσι, ιδέες, προτάσεις και λύσεις, πάνω στα θέματα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.

Οι φοιτητές είναι χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης, σα μια από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της χώρας. Επομένως η άποψή τους για τα προβλήματα της καθημερινότητας της πόλης έχει μεγάλη σημασία.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και τους ενοχλούν, είναι τα ασυνεπή και αραιά δρομολόγια του ΟΑΣΘ, μέσα στα οποία, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αργήσουν στις υποχρεώσεις τους. Φυσικά, υπάρχει και η έλλειψη πράσινων κοινοχρήστων χωρών, όπως για παράδειγμα η καταγραφή πολλών ξεριζωμένων δέντρων και το ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη, να κυκλοφορήσει ελεύθερα.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στο κομμάτι της καθαριότητας. Πριν λίγο καιρό, οι πολίτες είχαν να αντιμετωπίσουν τη δυσοσμία των σκουπιδιών στους κάδους απορριμμάτων καθώς, οι υπάλληλοι τότε απεργούσαν. Σε γενικές γραμμές, η δημόσια υγεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πόλη, παραδείγματος χάριν, τον τουρισμό. Η χώρα καλώς ή κακώς, ως ένα βαθμό ζει από τον αυτόν τον κλάδο, διότι ο τουρίστας, τον επόμενο χρόνο θα επιλέξει διαφορετικό προορισμό, με αποτέλεσμα στην χειρότερη περίπτωση, η πόλη να βγάζει αρνητική εικόνα διεθνώς.

Το εκλογικό κέντρο στην Τσιμισκή 123

Ένα ακόμη πλήγμα που καταπολεμά η Θεσσαλονίκη έχει να κάνει με το κυκλοφοριακό και όταν ακούμε αυτή τη λέξη, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ο δημότης είναι τα (δίπλο)παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Πολλές φορές, ασυνείδητοι οδηγοί φτάνουν στο σημείο να παρκάρουν, είτε πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε να κλείνουν τη ράμπα των αναπήρων. Επιπλέον, οι φορτοεκφορτώσεις εκτελούν τα έργα τους, σε ώρες που μετακινούνται οι εργαζόμενοι προς το κέντρο, με σκοπό να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα.

Σε πολλές γειτονιές, τα πεζοδρόμια έχουν διαλυθεί, προκαλώντας ατυχήματα στους πεζούς, ιδίως στις τρίτες ηλικίες που χρειάστηκαν ακόμη να μεταβούν στα νοσοκομεία. Σε αρκετούς δρόμους, έχουν δημιουργηθεί λακκούβες στο κέντρο, τους οποίους διασχίζει συνεχώς πολύς κόσμος. Επιπρόσθετα, πολλά παλιά έπιπλα και χαρτόκουτα βρίσκονται δίπλα στους κάδους και ουκ ολίγες φορές, οι κάτοικοι έχουν κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το δήμο για να τα μαζέψουν οι δεύτεροι. Μάλιστα, τα έπιπλα εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, ειδικότερα τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. 

Εν κατακλείδι, εμείς οι νέοι του συνασπισμού, θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα, σε όλους τους δημότες της Θεσσαλονίκης και ιδίως στη νεολαία, να κατεβεί στις εκλογές, -που θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου-, ψηφίζοντας στην κάλπη, τον δήμαρχο που επιθυμούν, με βάση το όραμα και το πρόγραμμα.