Επιστολή από το Nottingham στη Villa Rodopi Art Collection για την έκθεση-αφιέρωμα στον Byron

Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη / Villa Rodopi Art Collection

Κο Κώστα Ευαγγελάτο, Μεσολωρά 7 και Βύρωνος.

Αργοστόλι Κεφαλληνίας.

Μου δίνει μεγάλη χαρά που σας στέλνω αυτό το χαιρετισμό, ως Δημοτικός Σύμβουλος και αντιδήμαρχος πολιτισμού για την πόλη του Νόττινγαμ. Φέτος πραγματοποιούμε μια σειρά από δραστηριότητες και εκθέσεις στο Newstead Abbey το οποίο είναι το πατρογονικό σπίτι του λόρδου Βύρωνα. Το Newstead Abbey αποτελεί μουσείο της πόλης του Νόττινχαμ και βρίσκεται στην δικαιοδοσία της τοπικής αυτοδιοίκησης μας. Οι εκθέσεις μας με τίτλο «Byron 200» είναι εμπνευσμένες από τον μεγάλο ρομαντικό ποιητή και την αγάπη του για την Ελλάδα.

Αυτήν την περίοδο διοργανώνουμε μια έκθεση στο Newstead Abbey με τίτλο Byron a sensational life η οποία γιορτάζει τη ζωή του Byron και στις 20 και τις 21 Απριλίου είχαμε εκδηλώσεις στο Newstead Abbey στις οποίες και έλαβαν μέρος ο Κος Ντόβολος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βύρωνα και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Byron για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό αλλά και συνεργάτης όσον αφορά στο σύμφωνο φιλίας μεταξύ Νοττινχαμ και Δήμου Βύρωνα, το παρών του μας έδωσε και ο Κος Βελέντζας, ως εκπρόσωπος του μουσείου του Φιλελληνισμού.

Το Σαββατοκύριακο είχαμε και συμμετοχή του Ελληνικού σχολείου του Νόττινχαμ και καλωσορίσατε και τους μαθητές του δημοτικού σχολείου του Sneinton.

Όσον αφορά στις εκθέσεις μας στο Newstead φέτος, είμαστε υπόχρεοι σε αρκετούς συνεργάτες.

Το arts council England, το Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ, το πανεπιστήμιο Nottingham Trent και τον οργανισμό  UNESCO city of literature – είμαστε επίσης ευγνώμονες για την έμπνευση που μας έδωσαν άλλες εκθέσεις, όπως η έκθεση Edina Athena, που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο το 2021-2 αλλά και η εορταστική βραδιά στο Napier’s Garden στο Αργοστόλι τον Αύγουστο του 2021.

Στέλνω εγκάρδιους χαιρετισμούς στο Δήμαρχο Αργοστολίου Κο Θεόφιλο Μιχαλάτο, που με φιλοξένησε το 2021, αλλά και στον Κο Διονύση Φωκά,του οργανισμού «Το Ριφόρτσο», τον Βουλευτή Κο Παναγή  Καππάτο, αλλά στέλνω εγκάρδιους χαιρετισμούς και στον Κο Κώστα Ευαγγελάτο που το καλλιτεχνικό του έργο είναι πηγή έμπνευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το Αργοστόλι και τα Μεταξάτα είναι περιοχές στις οποίες ο Λόρδος Βύρων διέμεινε και αποτέλεσαν έμπνευση του όσον αφορά στο ποιητικό του έργο. Στην Κεφαλονιά ήταν που ο Βύρων είπε ότι δεν θα μπορούσε να παράγει την ποίηση του χωρίς την βοήθεια του αέρα της Ελλάδος. Είναι σημαντικό να λέγεται ότι αέρας στον οποίο αναφερόταν ο Βύρων ήταν Κεφαλονίτικος.

Μπορεί να είναι μύθος λόγω της ομιλίας του Σπυρίδωνα Τρικούπη στην πρώτη κηδεία του Βύρωνα στον Άγιο Νικόλαο στο Μεσολόγγι (στις 22 Απριλίου 1824), αλλά ο λόρδος Βύρων τουλάχιστον μεταφορικά άφησε την καρδιά του στην Ελλάδα, αγάπησε την Ελλάδα και αγωνίστηκε για την ελευθερία της. Είναι λοιπόν καθήκον μας όπου και να δραστηριοποιούμαστε ως Έλληνες να θυμόμαστε τον Λόρδο Βύρωνα.

Οι σειρές εκδηλώσεων «Byron 200» που λαμβάνουν χώρα στον Νόττινχαμ αποτελούν κομμάτι εκδηλώσεων οι οποίες λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως. Είναι μεγάλη μου χαρά να είμαι προσκεκλημένος στην εικαστική εκδήλωση σας σήμερα, αν και λόγω απόστασης ήταν δύσκολο να παρευρεθώ σας στέλνω τα συγχαρητήρια μου για την διοργάνωση σας και τις θερμές ευχές μου από την πόλη του Νόττινχαμ.

Yours sincerely,

Pavlos Kotsonis

Councillor for Lenton and Wollaton East

Portfolio Holder for Leisure and Culture